Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 10 maj 2015


Opinionsledaren:
  





Den stängda dörren

  
I Borgholms Stadshus finns en dörr i entrén som nästan alltid är låst - utom dom kvällar (en gång i månaden) då kommunfullmäktige har sammanträde och kommunallagen föreskriver att det ska vara öppet.

Den stängda dörren hindrar kommunens medborgare att fritt kunna komma in i den byggnad som var och en i snitt under det förra kommunalrådets tid tvingades att betala ett par tusenlappar till för dess påkostade renovering och ombyggnad.

Där inne vistas kommunanställda tjänstemän, vars löner vi medborgare betalar fast dom helst inte vill bli störda av besök från vår sida.
   
Från att tidigare ha kunnat komma fritt in i Stadshuset är vi vanliga medborgare numera hänvisade till receptionen om vi vill besöka Stadshuset. Där ska vi uppge vårt ärende och vem vi träffa och sen får vi vänta i receptionen på att den tjänstemannen kommer ner.

Framtid Öland gick i valet fram på öppenhet i alla former och att Stadshuset skulle öppnas upp för alla, men ännu har huset inte öppnats för andra än för lokaltidningsjournalister (som blir fritt insläppta sedan någon gång i höstas)! Vi vanliga medborgare då? Har Framtid Öland - som fick så stort stöd i valet - glömt bort oss? 
   
Trots att vårt nye kommunalråd styr på Framtid Ölands nåder, så verkar detta parti inte ha förmågan att driva igenom vad dom lovat utan tillåter att kommunalrådet låter sig styras av tjänstemännen i denna principiellt viktiga fråga.

Visserligen är numera - efter en viss övergångstid och med vissa undantag - alla kommunstyrelse- och nämndsammanträden öppna, men eftersom dom hålls på tider när vanligtvis folk är upptagna på sina arbeten, så är det många som ända saknar möjlighet att följa dessa sammanträden på plats. Rimligen borde därför även dessa möten filminspelas och webbsändas i kommunens regi, så att medborgarna - precis som kommunfullmäktigemötena - så att medborgarna kan följa dem när det passar. Det kan ju inte vara rimligt att enskilda medborgare ska behöva filma och webbsända dessa möten för att möjliggöra allmänhetens tillgång till insyn. Om full öppenhet ska råda så är webbinspelning och utsändning av alla öppna möten faktiskt ett kommunalt ansvar!
  
När ska Framtid Öland - i den position som partiet faktiskt besitter - göra allvar av sitt tal om öppenhet och när ska det styrande kommunalrådet våga ta steget fullt ut med att öppna upp. Dörren in till stadshuset var ju faktiskt öppen redan på Ivar Nilssons tid och fortfarande ett tag in på 2000-talet. När ska den stängda dörren dörren öppnas och när ska de öppna mötena webbsändas i kommunal regi fullt ut?

Vill du kommentera denna ledarartikel, klicka här!
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar