Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 14 maj 2015

Kristi Himmelsfärdsdag med hembygdsföreningen i Köpings tall

Vid middagstid på Kristi Himmelsfärdsdag var det så samling vid fotbollsplanen vid Ramsättravägen i Köpingsvik för en rundtur genom Köpingstall i Köping-Egby hembygdsförenings regi. Med cykel eller delvis till fots och delvis med bilar besöktes ett antal ställen i "Tallen", som befolkades under 1800-talet*, då den av svenska kronan sedan medeltiden i beslag tagna tallskogen skiftades upp i olika lotter som således på auktion. 
Startplatsen
Yngste mevandraren
(som hette Leo)

















Vi började vid platsen för Olgas stuga. Stugan är sedan åtskilliga decennenier borta, men man påminns av en matta av förgätmigej att ej förgäta dem som en gång bodde där. Och det fanns mycket att berätta kring dem. Strax intill hade Elis Ödell, farfar till nuvarande ordföranden Lars-Olof Ödell (som ledde dagens exkursion) skapat en handelsträdgård, som övergavs och lämnades öde redan på 1950-talet, men som på sin tid var något av en Edens lustgård inne i skogen.
Förgätmigej vid platsen för Olgas stuga
Ej heller förgäten var Oda, som på sin tid bodde i en liten stuga längre in i Tallen (numera ombyggd och del av ett fritidsboställe), som blev nästa anhalt för rundfärden. 
Efter ytterligare ett stopp hamnade vi vid en husruin mitt inne i skogen i hopp om att någon av deltagarna skulle kunna berätta något om stället, men det var det ingen som kunde mer än att föreningens kassör Bo Lundqvist hade hört att där skulle ha bott en skräddare. I övrigt var allt om ställets invånare numera förgätet. 

Det mesta förgätet
Så småningom blev det fikarast på en solig plats där Florence Hallin, vars far växte upp i Tallen, hade ordnat med kaffebord. Mysig paus!


 














Florence kunde senare visa platsen för farföräldrarnas ställe, där idag bara en jordkällare står kvar:
Boplats i Köpingstall för hundra år sedan
Allt som återstår idag
(Obs! T v på bilden ovan)
Ytterligare ställen som besöktes var Skåle Grind och det välbevarade Amerika som avslutning på en fin Kristi Himmelsfärdsdag.
*) Fotnot: Under andra delen av 1800 föddes enligt Olle Staaf - som forskat i saken - omkring 350 barn i Köpings tall. Vid 1900-talets slut var Köpings tall nästan helt avfolkat på åretruntboende. Under senare år har en och annan kommit att skaffa sig permanentboende i "Tallen", så helt öde är området långt ifrån.
Vill du kommentera, klicka här!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar