Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 24 maj 2016

Avsaltningsverk? Vill vi ha östersjövatten i våra kommunala dricksvattenledningar? Kostsamma investeringar - vem ska betala?

Bland ärendena som kommer upp på kommunstyrelsens bord idag finns att BEAB vill uppföra ett avsaltningsverk för havsvatten i Sandvik. 
En fråga är givetvis om det går att tillförlitligt få bort dom gifter från vatten som gör att vi knappt får äta fisk som är fångad i Östersjön mer än någon gång om året. Ska vi då våga dricka vatten från Östersjön och vill vi ha östersjövatten i våra kommunala dricksvattenledningar?
Avsaltning av havsvatten är en mycket dyrbar procedur och förenat med kostsamma investeringar. Vem ska betala? Knappast vi på Öland! Vi klarar det vatten som vi själva behöver. Det är turistnäringen och alla som kommer hit på sommaren och duschar, p-ssar och sk-ter i dricksvatten som gör att dricksvattentillgångarna hotar att tryta. Då är det väl turistnäringen och svenska staten som bör dela på kostnaden och knappast invånarna i Borgholms kommun! 
Men får kommunägda BEAB fria händer så lär kommuninvånarna åka på att betala kalaset, antingen via kommunalskatten, sämre kommunal service eller via höjda vattentaxor. Eller en blandning av allt detta. Inget av detta är isåfall acceptabelt! 
Det här måste klaras ut innan några beslut tas!
Plats för kommentarer

3 kommentarer:

  1. Så jä-la dåligt underlag till KS angående vattensituationen. Alla borde skämmas som ligger bakom den skriften. Avsaltningsverket blir väl lika dåligt.

    SvaraRadera
  2. Med tanke på att grundvattennivån i Mörbylånga tycks ligga 6 meter under den normala och att vattnet sjunker undan även på fastlandssidan, är nog avsaltning av havsvatten från vårt innanhav den enda lösningen på längre sikt.
    Att köra vatten från Växjö är också dyrt och inte särskit miljövänligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den bästa lösningen på längre sikt torde vara att ta tillvara det vatten som faktiskt finns på Öland. bl a i Mittlandsskogen och inte låta det rinna ut i Östersjön. Samt att det sätts stopp för allt vad provborrningar på Öland heter!

      Radera