Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 25 maj 2016

BEAB på kommunstyrelsemöte om avsaltningsanläggning: Investeringskostnad 113 miljoner kronor!

Vid gårdagens kommunstyrelsemöte hade BEAB laddat upp med både sin styrelseordförande (Carl Malgerud), VD (Anders Lindholm) och ytterligare ett par tjänstemän (den ene specialiserad på det tekniska och den andra på den finansiella biten) för att presentera sitt förslag att bygga avsaltningsanläggning vid Sandvik. Investeringskostnaden skulle hamna på 113 miljoner och maxtaket för kommunens borgensansvar till BEAB skulle behöva höjas till 552 miljoner. Inte några småbelopp precis! Och VA-taxan skulle behöva höjas med minst 12 procent!
Och detta är nu vad kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige att gå med på! Men kommunstyrelsen beslutade - klokt nog - en sak till, nämligen att försöka ordna finanseringen på annat sätt än via taxehöjningar och att BEAB skulle öka sina lån, underförstått att staten måste gå in med pengar för att lösa den öländska vattenfrågan. Ansvarig minister (okänt vem) skulle bjudas in till Öland av både Borgholms och Mörbylånga kommuner gemensamt ocdh övertygas om att detta är en statlig angelägenhet och om detta skulle kommunledningen i Mörbylånga kontaktas omgående.
Att staten tar sitt ansvar och svarar för finansieringen är en förutsättning för att jag går med på att BEAB investerar nämnda pengar i en avsaltningsanläggning (som för övrigt knappast kommer att kunna stå färdig förrän tidigast hösten 2017 dessutom har en begränsad produktionsförmåga till 3 000 kubikmeter per dygn).
Anser också att staten ska ha kostnadsansvaret för överföringen av vatten från fastlandet. Att ett helt landskap riskerar att ställas utan vatten är onekligen katastrofhot som staten måste ta ansvaret för att det kan avvärjas!
Här har du ett par länkar där du följa större delen av kommunstyrelsesammanträdet - där jag endast närvarade i egenskap av filmande åhörare*:
Första akten, klicka här! 
Andra akten (där det börjar med avsaltningsanläggningen), klicka här!
*) Fotnot: nya Ölandspartiet har ju delad plats med SD i kommunstyrelsen och denna gång var det SD:s tur att tjänstgöra 
Plats för kommentarer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar