Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 maj 2016

Möte i Folkets hus, det första med syfte att förbättra näringslivsklimatet i Borgholms kommun

Igår hölls ett möte i Folkets hus i Borgholm mellan besöksnäringsbranschen och företrädare för Borgholms kommun, dit hela kommunstyrelsen var inbjuden att vara med. Förutom mig var det dock anmärkningsvärt få av kommunstyrelsens ledamöter som var där, vilket i sin tur kanske kan bero på att att inte utgick något särskilt arvode för vår närvaro. 
Annars kändes det som ett givande möte, det första i raden av flera med syfte att förbättra företagsklimatet i Borgholms kommun. 
Politiken (förkroppsligad av kommunalrådet Ilko Čorkovic) verkade verkligen besjälad av en vilja av att lyssna och ta till sig av företagarnas synpunkter - som bland annat handlade om en gemensam vilja till utökad besöksnäringssäsong och olika sätt att uppnå detta. Bra!
Näringslivsutvecklartjänstemannen Henrik Linnarsson verkade ha snappat vitsen med att företagare som vill starta någon verksamhet i kommunen bör få möjlighet att träffa olika kommunala företrädare med betydelse för den tilltänkta verksamheten samtidigt vid ett och samma tillfälle. Också bra! 
Att den kommunala byråkratin kunde göras mer företagsvänlig i samband med tillståndsgivning framkom tydliga exempel på. 
Pinsamt i sammanhanget var dock en pratglad alkoholtillståndshandläggares intagna försvarsposition för att fortsätta att göra som hon alltid har gjort. Vi får hoppas att politiken (kommunalrådet) förmår att sätta henne på plats.
Det borde vara en strävan för kommunen att på olika sätt underlätta för dom företagare inom besöksnäringen som är beredda att satsa på service och öppethållande under en större del av året, allra helst året om. Det är nämligen föga troligt att förväntansfulla besökare som kommer hit och finner Öland vara stängt kommer att komma hit igen - ej heller att dom kommer att göra någon bra reklam för Öland.
Plats för kommentarer

6 kommentarer:

  1. Undrar om det verkligen är kommunalrådets uppgift att sätta tjänstemän på plats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det anser både jag och förmodligen flertalet medborgare! Folkets valda beslutsfattare måste kunna ta tjänstemännen i örat som inte begriper sin roll. Det är tyvärr ibland nödvändigt!

      Synd att du Marcel tydligen inte inser vad tjänstemännen är, nämligen personer anställda av kommunmedborgarna för att TJÄNA kommunmedborgarna och inget annat. För övrigt var det nog fler än jag som tyckte att alkoholhandläggarens attityd var pinsam för Borgholms kommun!

      Radera
  2. Jag missade tyvärr den delen av eftermiddagen då jag var tvungen att lämna lite tidigare för att hämta mina barn från fritids. Men poängen är att vi har ett system där tjänstemän ansvarar för HUR-frågor och deras högsta chef är ansvarig för att detta fungerar inom den förvaltning. Politikerna är ansvariga för VAD-frågor för att ge styrning.

    Jag undrar för övrigt hur du skulle ha reagerat om t ex förre kommunalrådet hade "tagit någon tjänsteman i örat".

    SvaraRadera
  3. Det finns nog ingen poäng i att ha ett system där politikerna inte vill ta ansvar utan gömmer sig bakom tjänstemännen och låter dessa härja hur som helst. De valda politikerna har ett ansvar inför sina väljare för HUR saker och ting sköts.

    För övrigt, Marcel, så hade jag önskat att vårt förra kommunalråd i STÖRRE utsträckning hade vågat ta tjänstemännen i örat, men det var hon tyvärr för feg för.

    SvaraRadera
  4. Vilka politiker ska då ha den makten att bestämma över tjänstemän? Endast kommunalrådet? Som du vet styrs verksamheterna via nämnder, där ansvariga politiker bestämmer. Tycker jag iaf är mer demokratiskt än att låta ett kommunalråd ha denna makt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här Marcel ska du få en gratis grundkurs:

      Inom varje förvaltning ska tjänstemännen självfallet vara underordnade nämndens politiker. Nämnden tillsammans ska naturligtvis bestämma över tjänstemännen. Tyvärr verkar det ofta vara tvärtom.

      Gäller det sånt som fordrar ett snabbt avgörande eller ingripande måste nämndens ordföranden kunna få besluta. Så även kommunstyrelsens ordförande (kommunalrådet) när det gäller något som gäller kommunstyrelsens ansvarsområde. Det får då ske på hans eget ansvar.

      Viktiga frågor bör avgöras av det folkvalda kommunfullmäktige och inte av kommunstyrelse eller någon nämnd. Dessutom borde kommunmedborgarna tillfrågas i frågor som dom kan vara intresserade av. Medborgarna måste ges mer inflytande än bara en gång vart fjärde år!

      Nu Marcel har jag förklarat hur det BORDE vara och sedan kan du ju få tycka vad du vill.

      Hälsningar
      Per Lublin

      Radera