Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 25 maj 2016

Klassrum offras för bibliotek en dag i veckan

Utbildningsnämndens sammanträde idag lär väl knappast kunna bli någon kioskvältare när det gäller tittare i efterhand men det är ju ändå ett intressant fenomen hur tjänstemannastyrda beslutsfattarna i nämnden är. Förvaltningarna bryr sig bara om sina egna verksamheter och struntar i kommunens utveckling i sin helhet. Detta - att tjänstemännen styr åt var sina håll - utgör ett grundläggande problem för varje kommun som drabbas. 
Ta till exempel skolan i Runsten, där den olycksaliga nedläggningen för några år sedan - med facit i hand - har lett till den massflykt av elever till grannkommunen som redan då kunde befaras! Den kommunledning som tillträdde i Borgholm för ett och ett halvt år sedan har oroats över detta och krävt åtgärder av utbildningsnämnden - vilket i första hand borde vara att så långt som möjligt återföra skolverksamhet till den sedan flera år outnyttjade skolan i Runsten. 
Sedan jag lyckats förhindra en försäljning av skolan har dom nya makthavarna i kommunen beslutat att bottenvåningen ska användas för förskolan - som sedan länge huserar i undermåliga barackliknande lokaler någon kilometer bort som den då kan slippa. Vi får hoppas att den nya förskolan snart står klar att tas i bruk. 
Den naturliga fortsättningen borde då vara att man bygger på förskolan med grundskoleverksamhet på övervåningen för att kunna hålla barnen kvar i kommunen både när dom börjar den "riktiga" skolan och framgent, så att dom inte behöver hamna i Gårdby och Mörbylånga. Men utbildningsnämnden sover fortfarande sin törnrosasömn och uppfattar tydligen övervåningen som ledig för vad som helst annat. 
Således tycker dom nu att ett av klassrummen i övervåningen kan byggas om (och byggas till) för att biblioteket i Runsten (som endast är öppet en dag i veckan) ska kunna flytta dit, vilket biblioteksförvaltningen ivrat för och så även gjorde på nämndssammanträdet idag. 
Gemensamt för alla förvaltningar tycks vara att vilja ha nya lokaler, men beträffande Runstens bibliotek så vore det väl bättre att verka för att nuvarande lokaler förbättras, görs mera tillgängliga och får en handikappshiss än att offra lokaler i skolan som inom snar framtid kommer att behövas för skolverksamhet.
Första timmen av dagens sammanträde var det relativt många åhörare via direktsändningen, men då den mesta av tiden upptogs av ett malande mumlande från en utbildningschef - vilken som bekant är upphov till många problem för kommunen och som det är en gåta att kommunen ännu inte har gjort sig av med - så minskade antalet tittare ganska påtagligt, så att andra timmen var det inte så många kvar. Det var då som ombyggnaden av ett klassrum i Runstens skola till bibliotek skulle diskuteras, om man nu kunde kalla det som följde för en diskussion. 
Efter att beslutet var klubbat skulle man ha kaffepaus och eftersom knappast några tittare skulle orka vara kvar därefter, och knappast någon nämnvärd diskussion var att vänta, så valde jag att bryta sändningen för dagen och ägna resten av eftermiddagen åt för mig mer angelägna och angenäma saker. 
Det finns egentligen ingen anledning att just jag ska ägna tid och kraft åt sådant som borde skötas av kommunen, nämligen att tillgängliggöra kommunstyrelsens och nämndernas öppna sammanträden för medborgarna. 
I varje fall inte att jag gör det gratis. 
Fortsättningsvis kommer jag att debitera kommunen för min tid vid "sändaren" med början från kommunstyrelsen i går och utbildningsnämnden idag 
Kommunledningen borde då om inte förr inse att det dags att i kommunal regi öka medborgarnas tillgänglighet att ta del av vad som sker vid dessa öppna sammanträden. Ökad tillgänglighet finns ju med i dom redan spikade målen. 
Om inte annat lär nog våra kommunmedborgare kräva detta vid nästa val!
Hur som helst, här är länkar för att i efterhand kolla på utbildningsnämndssammanträdet idag: 
Första timmen (med hoppande bilder de första minutrarna), klicka här! 
 Andra timmen (med förvirring några minuter innan det hela kommer igång), klicka här!
Kvalitén kunde förstås vara bättre, både på filmerna och på nämndsammanträdet. Det enda som var proffsigt är bibliotekschefen Gunilla Lydmarks framställning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar