Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 9 maj 2016

Rekordtidig sommar

Tydligt språk
Nu har sommaren smugit sig på oss. Den är här när vi har haft en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dygn i sträck och då räknas den fr o m det första av dessa fem dygnen*. På det viset smyger den sig på oss och vi vet därför inte från början när den har kommit.
Vid Valborg var det ju ingen sommarvärme precis, men från och med måndag den 2 maj har dygnsmedeltemperaturen börjat stiga över tiogradersgränsen bit för bit över vår kommun och från och i onsdags har dygnsmedeltemperaturen legat över den gränsen hela Öland (även nere i den eftersläpande grannkommunen i söder). Och så har det förblivit sedan dess. Så nu har vi rekordtidig sommar på Öland. På hela vår ö sedan fem dagar tillbaka.
Och termometern här hemmavid pekar i denna morgonstund på 12.3 grader i skuggan. Och orkidéerna som skjutit upp ute i markerna talade igår sitt tydliga språk.
                              
*) Fotnot: Detta enligt SMHI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar