Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 31 maj 2016

Ett något annorlunda dop på södra Öland

Var i söndags med om ett något annorlunda dop. Ingen lillprins men väl en lillhingst var det som skulle döpas och jag var faktiskt den som fick äran att namnge den lille. Namnet skulle börja på G, precis som namnet på hans mor, ett islandssto. Det fick bli Grettir efter den namnkunnige isländske stridisen med samma namn som var i farten för omkring tusen år sedan och med många mannadråp på nacken tillbringade sina sista år som fredlös och isolerad på klippön Drangey i Skagafjorden på norra Island. Inte långt från den bygd där det lilla hingstfölet haft sin härstamning.  
Drangey
Dopet ägde rum på häst- och fårbonden Johan Larssens gård i Mysinge på södra Öland, ett mysigt ställe där spirandet i övrigt firades med grillat lamm och annat gott och dit man gärna återvänder. 
Dopvattnet var öländskt och hämtades från platsen. Kan tilläggas att det hanterades varsamt.

Grettir döps under viss protest.
Dopförrättaren Johan Larssen t.h
.
Öländskt dopvatten































Bör nog även tilläggas att Svenska kyrkan ej var inblandad.
Plats för kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar