Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 15 september 2013

Bra initiativ från Länsstyrelsen om öländskt museum


Länsstyrelsen i Kalmar har väckt nytt liv i den gamla frågan om ett öländskt museum med tanke på dom unika skatter som plockats upp ur den öländska myllan och öländsk mossmark och vad detta skulle kunna betyda för besöksnäringen, såväl lokalt som regionalt. 
Bra! 
I senaste Ölandsbladet finns en ledartikel - Ölands historia bör visas på Öland - med bra slutkläm av Kenth Jönsson, som välkomnar initiativet. Det gör även jag.
Tyvärr gör länsstyrelsen lokaliseringen till något som det kan kivas om och det är alldeles onödigt. Kronomagasinet i Borgholm är en gedigen byggnad - dessutom en av stadens äldsta - och tillräckligt stor för att passa i sammanhanget och ägs tillika av Borgholms kommun som inte riktigt vet vad man vill göra med den, så lokaliseringsfrågan torde i och med det vara löst. 
Finansieringen är kanske ett svårare problem, men så mycket som svenska staten har roffat åt sig av de öländska skatterna som dom har kunnat ståta med uppe i Stockholm, så är det på tiden att vi får något tillbaka därifrån. Statlig finansiering plus möjligen någon regional är det enda rätta! 

Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Har du glömt att kommunfullmäktige nyss sa JA till Nya Moderaternas motion om att reda ut en eventuell etablering av ett Kulturhus i Kronomagasinet? Tror att t o m du rösta för?

    SvaraRadera
  2. Nej det har jag naturligtvis inte glömt. Jag stödde det förslaget, jag tyckte det var bra att utreda den möjligheten. Men risken är påtaglig att det ändå inte blir något kulturhus av Kronomaagasinet p g a av kommunens urusla ekonomi. Och om centern och moderaterna får fortsätta att styra i kommunen tillsammans med socialdemokraterna så lär kommunen fortsätta sin kräftgång med minskad inflyttning och allt sämre ekonomi och då ser det illa ut med möjligheterna till ett kommunalt kulturhus.

    Kunde ett statsfinansierat ölandshistoriskt museum etableras i Kronomagasinet så vore det naturligtvis ännu bättre. Det kunde också fungera som något slag av kulturhus på liknande sätt som Gotlands Fornsal i Visby gör idag. Ecempelvis samlas hela det gotländska kulturetablissemanget där varje Nyårsdag på en tillställning öppen för alla där man hälsar det nya året (Något motsvarande saknas i Borgholm).

    Låt oss titta på vad vi kan använda Vasahuset till! Varför inte ett framtida kulturhus där ifall Kronomagasinet blir museum?! Får Ölandspartiet vara med och vända utvecklingen så kanske vi får pengar till det!

    SvaraRadera