Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 september 2013

Den officiella invigningen i Gårdby


Den officiella invigningen av Ölands Skördefest ägde rum i Gårdby, förra årets ölandsby. Den kände trumpetblåsare Jörgen Larsson - från rätt kommun på Öland - spelade Ölandssången uppe från kyrktornet. Det var stämningsfullt värre. 
Veteranerna Sven Ekberg och Göran O T Dahlberg skämtade som vanligt uppe på scenen, i år med viss hjälp av Ölandsbladets nye chefredaktör Peter Boström i samband med prisutdelningarna.
  
Utdelning av priset som Årets Ölandsfotograf:
På scenen fr v Göran OT Dahlberg, Anna-Karin Hatt, Sven Ekberg, Ölandsbladets Peter Boström, Årets Ölandsfotograf Kristina Ekholm, och Skördefestens Pia Axelsson

En riktig höjdpunkt var givetvis Alf Ohlssons uppläsning på Gårdbydialekt. Om Du vill höra hur sådan låter kan Du klicka här.

  
Månghövdad publik

Beträffande Årets Ölandsby, Stora Rör, vars represenatanter fick komma upp på scenen och ta emot både sten och vägskylt, konstaterade Sven Ekberg att dom inte hade något kyrktorn att spela trumpet från, men att nu hade dom ett år på sig att bygga ett! 
Något segare än själva invigningstalet av Sveriges IT-minister Anna-Karin Hatt får man leta länge efter. Tjugo minuter höll människan på. Efter ett inövat manus som kunde passa bättre som ett politiskt anförande i riksdagens talarstol - om man nu får tala så länge där - än som ett invigningstal. Ett sådant ska vara kort och roligt, i varje fall om man ska inviga Ölands skördefest. Som det nu blev kom de övriga på scenen att se alltmer uttråkade ut allt efter som ministern malde på. Den från början månghövdade publiken glesnade alltmer och bänkraderna kom att tömmas i rask takt innan det hela var invigt.   
Vad som kom ut av hennes långa tal  - mer än att det fick många att huttrande i den kulna kvällen gå därifrån - kan man ju fundera över. Nu minns jag inte om hon sa att skulle stoppa fingret i örat eller i röven på mobiloperatörerna men nånting var det i alla fall som hon skulle ha sin tumme i. Hon talade om för oss på Öland vad vi redan vet, att mobiloperatörernas täckning på Öland inte håller vad dom lovar. Bra var det förstås att centern nu efter sin riksstämma säger sig vilja sätta stopp för planerna för naturgas- och oljeutvinning på Öland. Men prata är en sak, handla är en annan. Anna-Karin Hatt har varit minister länge nog för att också ha kunnat visa lite handlingskraft också.
Den starkt decimerade publiken fick sedan höra en rolig intervju, där ministern intervjuades av den gamle skolchefen Göran OT. Det visade sig att hon hade bristande kunskaper i den svenska historien och inte kände till Hattpartiet som regerade i Sverige på 1700-talet och hade betydligt mer att säga till om i Sverige än vad Anna-Karin Hatts parti (c) någonsin har haft. Men eftersom politiker sällan tänker längre framåt än till nästa val, så är det väl inte så konstigt om dom inte vet så mycket bakåt i tiden heller. 
Scenframträdandena avslutades med en storstilad hyllning till Göran OT Dahlberg som idag fyller 75 år och han är verkligen värd att firas! 
Vill Du se och höra Göran OT Dahlbergs och Sven Ekbergs intervju med Anna-Karin Hatt och avslutningen på scenen, klicka här
Fotografier: Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar