Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 4 september 2013

Senaste nytt: Barack Obama på väg till Borgholm !!!!!


Herr amerikanske presidenten Barack Obama har nu ändrat sina planer beträffande sin mellanlandning från Amerika till G20-mötet i Sankt Petersburg. 
Istället för på Arlanda landar det amerikanska presidentplanet nu på morgonen på Kalmar-Öland Airport, varifrån presidenten med tolkar och närmaste medarbetare transporteras med en amerikansk attackhelikopter till Borglanda för att tillbringa det närmaste dygnet i Borgholm med omgivningar. 
- Det är oerhört glädjande att min amerikanske kollega vill komma till Öland och jag ser fram emot att få bjuda honom på äkta öländska kroppkakor från Västerås hemma hos mig i Palmelund, säger kommunal-orådskan Lisbeth Lögnartsson, som av säkerhetsskäl inte vill uttala sig så mycket mer om programmet för det amerikanska statsbesöket. 
- Jag kommer dock att föra samtal med Barack om möjligheterna att få en miljardinvestering i form av ett Disneyland på Alvaret bredvid Slottsruinen i utbyte mot att amerikanerna får anlägga en flottbas vid Kårehamn för att kunna försvara Östersjön, tillägger kommunal-orådskan lite blygsamt. 



Blygsamt kommunal-oråd

För att hedra den amerikanske gästen lär kommunal-orådskan Lögnartsson just nu vara i färd med att i all hast få fram amerikanska nordstatsflaggor att hänga upp i flaggstängerna på Torget framför Stadshuset.
Delar av det stora säkerhetspådrag som under dom senaste dagarna etablerat sig i Stockholm har under natten i all hast transporterats till Borgholm och inkvarterats på Guntorp. 
Från och med kl.10.00 idag till klockan 12.00 imorgon kommer hela Borgholms innerstad och Slottsskogen vara avspärrad för allmänheten. Dessutom kommer under vissa timmar all trafik stoppas på väg 136 mellan Borglanda och OKQ8. Under några timmar under eftermiddagen och kvällen kommer också all trafik stoppas på vägen mellan Borgholm och Köpingsvik, vägen Köpingsvik - Laxeby och mellan Laxeby och Palmelund. 
Av vad som har läckt ut från olika källor ser programmet för presidentbesöket i Borgholm ut som följande: 
Idag på förmiddagen cirka kl. 10.00: 
President Barack Obama anländer till Borglanda, där han blir mottagen med ett kort tal av kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici. Någon filmning kommer inte att tillåtas vid detta tillfälle, varför specialtränad polis med erfarenhet att hålla oönskade filmare borta kommer att finnas på plats. 
Cirka kl. 10.15:
Presidenten förs med sin säkerhetsutrustade bil från Borglanda på avspärrad väg till Borgholms stadshus. Förmodligen kommer bommen för den s.k. ambulansutryckningsvägen i Kungsgårdsbacken stå öppnad, så att presidentbilen kan ta genvägen ner genom Åkerhagen. 
Cirka kl. 10.30 -  11.50:
Samtal mellan presidenten och kommunal-orådet på kommunal-orådets rum i Stadshuset, där förutom tolkarna kommunchefskan Christina Madeling förväntas närvara. 
Cirka kl. 12.00 - 13.00: 
Tre rätters lunch för president Obama och hans följe tillsammans med kommunens företrädare i matsalen på Hotell Borgholm. Hela matsalen är avspärrad för andra gäster. Som brukligt är vid liknande tillfällen skrivs lunchnotan på kommunen. 
Cirka kl. 13.10 - 13.40: 
Besök av Barack Obama på Slottsskolan för att bese de upprustade lokalerna. Presidenten sägs brinna för utbildning och förväntas uppskatta skolans moderna planlösning. Kommer presidenten förstå varför de förhyrda moduler som undervisningen bedrevs i medan bygget pågick kallades "baracker"? 
Cirka kl 13.50 - 14.20:  
President Barack Obama besöker Borgholm Energi. President Obama anses vara mycket intresserad av teknisk utveckling och kommer få en intressant genomgång av bolagets tillförordnade VD, Stig Bertilsson.
Cirka kl. 14.15 - 16.00: 
Fortsatta samtal mellan president Obama och Lisbeth Lögnartsson på den senares tjänsterum i Stadshuset. Med avbrott för fika i tingssalen. 
Kl. 16.30: 
Presskonferens på Torget. 
Kl. 17.00: 
Avfärd mot Palmelund. På vägen dit gör presidentföljet uppehåll för ett studiebesök på Återvinningsanläggningen i Kalleguta, som gästen till ära har extra kvällsöppet idag. 
Kl. 18.00: 
Middag för president Obama hemma hos Lisbeth Lögnartsson i Palmelund. Istället för att få Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Norges statsminister Jens Stoltenberg, Islands statsminister Sigmunður Davið Gunnlaugsson och Finlands President Sauli Niinistö med vid bordet som det var tänkt hemma hos Fredik Reinfeldt i Stockholm blir det nu istället Mörbylångas Kent Ingvarsson och Kalmars kommunalråd Johan Persson som blir Barack Obamas medgäster vid middagsbordet. 
President Obama väntas övernatta på Strand Hotell i Borgholm, där övriga gäster nu under morgonen är i full färd med att avhysas. 
Imorgon väntar lunch för den amerikanske presidenten hos kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Solliden (dit kungaparet i all hast har flugits från Stockholm). Därefter hämtas Barack Obama med helikopter till Kalmar-Öland Airport, varifrån presidentplanet med presidenten ombord fortsätter sin färd till Sankt Petersburg i morgon eftermiddag.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar