Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 16 september 2013

En historia som upprepat sig flera gånger på norra Öland i all sin ohygglighet


De makabra dubbelmorden på norra Öland, åtföljda av mordbrand för att dölja spåren, har förekommit inte bara två gånger - som i Mellby vid Byxelkrok 2006 och nu senast i Flakeböle 2012, utan ett liknande fall ägde rum i Böda redan 1858. 
Då skrevs i Böda församlings döds- och begravningsbok följande anteckning: 
”Torparen Olof Jonsson och hans hustru Cajsa Olsdotter befunnos morgonen till den 27 november innebrända i stugan. Hans förbrända qvarlefvor funnos vid spisen, men hustruns i sängen. Om eldens uppkomst saknas tillförlitlig underrättelse”.
Ganska snart framkom emellertid att paret blivit mördat innan deras hus i Myskekärr vid Stora Mossen tändes på. Av mördaren förstås. 
Mördaren blev senare gripen, ställd inför rätten på Lundegård, dömd till döden och morgonen den 21 oktober 1859 avrättad med bila på Köpings klint inför tusentalet åskådare. Det var den sista offentliga avrättningen på Öland. 
Vill Du veta mer om vad som hände uppe i Myskekärr för snart 160 år sedan och om det rättsliga efterspelet, så kan Du klicka här och läsa en artikel i Ölandsbladet från augusti av dåvarande chefredaktören Kurt Lundgren. 
Historien har i all sin ohygglighet upprepat sig på något sätt även om den denna gång knappast slutar med avrättning på Köpings klint.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar