Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 21 september 2013

Kulturfredag


Att Borgholm verkligen har ett KULTURHUS  i form av den gamla biografen på Södra Långgatan med vidhängande Galleri Svalan bekräftades igår när fastighetsägare Pelle Frylestam bjudit in till Kulturfredag, ett nytt initiativ som man får hoppas kommer att slå väl ut. 


Kulturhuset i Borgholm

Först ut i går kväll att stå för musikalisk underhållning vid Kulturfredag i Borgholm var den nystartade öländska trion Visor i vinden, bestående av Oscar och Kristin Roslund från Glömminge och Matilda Roth Brinktell från Årets Ölandsby Stora Rör. Med gittar, respektive dragspel och fiol hänförde dom publiken med vemodiga visor. Bl a hade Kristin och Matilda skrivit en text till "Myskvalsen", komponerad av riksspelmannen Anders Johan Eriksson (1848 - 1927) från Kristins hemby Ryd i Glömminge och Matilda hade gjort en finstämd melodi till Barbro Lindgrens dikt "När ett barn föds". För att nu trycka på det öländska innehållet. 


Visor i Vinden:
Oscar Roslund, Kristin Roslund och Matilda Roth Brinktell

Därefter följde en presentation av konstnären Niklas Asker som själv fick presentera sin konst. Niklas - som i bakgrunden är en driven serietecknare - målar i en spännande kombination av abstrakt och naturalistiskt som kan ge betraktaren mycket att fundera över. Bl a fick vi se hur Niklas utfört ett uppdrag för en skånsk kommun att dekorera en bertongvägg längs en gångbana i en trist vägtunnel, där han först lät skolungdomar -som tidigare ägnat sig åt att klottra ner betongväggarna - få vara med och bestämma motiv. Efter att verket blivit färdigt - som Niklas valt att kalla "Ängaskogen" och anknyter till naturmiljön utanför tunneln - så har tunneln fått vara ifred från klottrare!  
 
 Tunnelvägg med Niklas Askers "Ängaskogen"

Avslutningsvis blev det förhandsvisning i galleriet av den utställning med Niklas Asker som har vernissage idag samt mingel med gott att dricka och LCHF-vänligt tilltugg. 


Förhandsvisning med Niklas Asker på Galleri Svalan
I bakgrunden ruvar Stadshuset


Fotografier från kulturhuset: Per Lublin
Ser fram emot fler Kulturfredagar av liknande slag.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar