Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 september 2013

Orimligt ansvar för kommunen


I gårdagens nummer av Ölandsbladet kan man läsa om att närmare 800 asylsökande inom kort kan väntas bli placerade på anläggningar i vår kommun.
Migrationsverket frågar inte utan gör bara upp med enskilda campinginnehavare och liknande om att få hyra deras anläggningar.
 
Vi har ju också den tråkiga erfarenheten att svenska staten samtidigt ställer ganska orimliga krav på vår kommun samtidigt som den själv tar väldigt lite ansvar i sammanhanget, t ex borde Migrationsverket ta mer ansvar att placeringen av asylsökande inte medför problem för allmänhet och enskilda i kommunen.  
Vi minns ju t ex hur näringsidkare i Borgholm fick anställa vakter i sina butiker, då det bland asylsökarna insmugit sig grupper som ägnade sig åt stölder och hotfulla beteenden. Samt hur kommunen fick anställa vakter för att hålla ordning i biblioteket. Sådant hade ju kunnat undvikas om Migrationsverket hade haft mer personal på Lundegård som bland annat kunnat följa med till Borgholm och se till att sådana här problem inte behövde uppstå och samtidigt se till att dom asylsökande som på betedde sig på det viset omedelbart passerades ut ur landet!
 
Jag tror nämligen inte att folk med verkliga asylskäl ägnar sig åt sådan verksamhet som ledde till att butiker i Borgholm behövde anställa vakter. De som tvingats lämna allt som dom haft i sitt hemland och efter strapatsrik resa lyckats komma hit riskerar inte allt och hela sin framtid genom att göra sådana saker.
 
Att kommunens ansvariga snällt fogar sig och tar på sig en stor del av kostnaderna för skolgång för asylsökarfamiljhernas barn medan enskilda tar hem storvinster av att hyra ut sina vintertomma turistanläggningar till Migrationsverket är svårfattbart.
 
Enligt tidningsartikeln så vet inte vårt kommunal-oråd Lisbeth Lögnartsson exakt hur många flyktingar som kommer hit men tycker ändå att kommunen är redo att klara ut skolgången för asylsökande barn.

Så här säger hon till Ölandsbladet om hur det ska gå till:
– Vi vet inte hur hårt trycket blir.
– Det finns en organisationsskiss för hur vi ska klara kraven. När barnen väl kommit har vi 30 dagar på oss att ordna skolgång.
– Vi ska göra vårt bästa enligt svensk lag.
Det vore kanske bättre om hon omedelbart såg till till att skolan i Runsten snarast kom igång igen. Och hon därvid gjorde sitt bästa enligt svensk lag. 
Migrationsverket borde själv ta ansvareet för asylsökande barns skolgång istället för att bara göda ägare av olika inkvarteringsanläggningar och skjuta över ansvaret och andra bekymmer på kommunerna.
  
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar