Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 22 september 2013

Succéartad världspremiär med glans åt Borgholm. Filmen kan ge skjuts åt öländsk besöksnäring vid årstider när det inte är sol och bad!


Var igår och såg smygpremiären av "Skumtimmen" på Folkan i Borgholm, en föreställning som var världspremiär för denna film! Biograflokalen var fullsmockad av högtidsklädda inbjudna - inte minst statister som medverkat i filmen och representanter för sponsorföretag - och i rummet intill bjöd filmbolaget på champagne. Det kunde dom gått göra, för den här filmen måste bara bli storsuccé. 
Jag har naturligtvis läst Johan Theorins bok med samma namn - som verkligen var bra - och hade höga förväntningar på filmen, även om det är långtifrån alltid som en film blir lika bra som den bok som den bygger på. Men regissören Daniel Alfredsson har faktiskt lyckats. 
Vilka fantastiska synintryck! 
Filmens dramatik påminner i mångt och mycket om dom skräckfyllda dramor som under senare år utspelat sig på norra Öland. En verklighet som vi helst hade velat slippa. 
Handlingen var visserligen ändrad på några ställen, men när hela handlingen i en roman är svår att rymmas i en spelfilm utan att det blir för plottrigt, så kan det vara en fördel att med några små ändringar i handlingen kunna korta ner innehållet på ett bra sätt. Och det blev det faktiskt här! 
Det enda minuset i föreställningen var att Hasse Johannesson från Borgholm Energi hade det dåliga omdömet att placera sig mitt i en bänkrad så att skuggan av hans spretiga frisyr som stack upp kom att skymma lite av filmduken för oss som satt i bänkraderna bakom. Är man nästan två och en halv meter lång - eller vad han nu kan vara - så bör man ha vett att sätta sig på någon ytterplats och inte mitterst när man går på bio. Men filmen var faktiskt så bra att efter ett tag glömde man bort att Hasses spretiga skalle fanns där. 

Några av filmens skådespelare på scenen innan filmen ska börja.
Filmregissören Daniel Alfredsson t v och Hasse Johannessons huvud (med spretigt hår) framför benen på skådespelarna i bildens mitt. 
Foto: Per Lublin

Nu är det meningen att filmen ska följas av en filmatisering av "Nattfåk" och fler böcker av Johan Theorin. Jag hoppas och tror att detta kan leda till stor skjuts framåt för den öländska besöksnäringen under årstider när inte sol och bad lockar! Vilket vi så väl behöver!

PS. För övrigt kommer Johan Theorin att vara i Borgholms bokhandel på måndag och tisdag och signera sin senaste bok, som heter "Rörgast".

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar