Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 november 2015

.


Opinionsledaren:

  



Bort med bytänkandet - gör kommunen till stad!


Om det finns något som allvarligt kan skada en kommun så är det väl det så kallade bytänkandet. Där varje kommundel håller på "sitt" och därför inte unnar någon annan kommundel något. Sådant kan bara leda till att ingenting händer, kommunen stagnerar, den allmänna servicen blir sämre och medborgaren får allt mindre utbyte av sin erlagda kommunalskatt.
   
Det är den naturliga följden av att man missunnar varandra istället för att kunna glädjas åt  andras framgång. Av våra respektive framgångar små kan det bli en gemensam stor framgångens å. Om man nu får anspela lite fritt på ett gammalt ordspråk.
    
Måhända att vår kommun är aningen lång från Pelna bro i söder till Långe Erik i norr och låt vara att småstadslivet i "Årets Ölandsby" inte är detsamma  som livet uppe på norra Öland eller på östra sidans renodlade landsbygd.

Men vi vinner inget på att missunnsamt bevaka varandra och sätta käppar i hjulen för den andras framgång! Såna dumheter faller vi alla på.
   
Det finns ingen anledning för borgholmsbor att missunna nordölänningarna dom särskilda satsningar på norra Ölands utveckling som nu är på tapeten, lika lite som det finns anledning för nordölänningarna att missunna borgholmsborna lite stolthet i samband med stadens tvåhundraårsjubileum.

Lika fånigt som det har varit när folk som är bosatta på annat håll i kommunen gjort sig lustiga över att ett visst fotbollslag långt uppe i norr ofta kommit allra sist i tabellen, lika fånigt är det när man på andra håll i kommunen gjort sig lustiga över att Borgholm med utnämningen "Årets Ölandsby" degraderats från stad till - just det - by! 

Varför ha ett nöje i att se ner på varandra?
  
Att göra hela kommunen till stad i samband med 200-årsfirandet av staden Borgholms tillkomst är ju inte något som kulle medföra några större kostnader, men det skulle ge en extra puff framåt för hela kommunen. Precis som satsningar för att öka inflyttningen på norra Öland skulle komma hela kommunen till godo.
   
En bättre slogan än den inofficiella "Borgholm - staden vid ruinens brant" skulle då kunna bli
"BORGHOLM - STADEN MED EN LEVANDE LANDSBYGD"!
                                                                          
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar