söndag 8 november 2015
.
Opinionsledaren:
Om tjänstemän som anser sig vara maktfullkomliga!
En synnerligen olustig företeelse som inte borde förekomma i vår tid är när tjänstemän i det offentliga anser sig vara maktfullkomliga eller i alla fall beter sig som om dom vore det.
Ta till exempel landstingets folktandvårdschef Anders Nylander. Han är anställd av landstinget för att se till att folktandvården i hela länet fungerar. Därtill har han en del av våra skattemedel att använda sig av. När behövlig personal ute i en verksamhet saknas är det hans uppgift att se till att sådan rekryteras, inte att helt sonika bara lägga ner verksamheten.
Att Nylander agerat maktfullkomligt kan det inte råda någon tvekan om. Han har vare sig inbjudit berörda medborgare på norra Öland till diskussion om den uppkomna situationen, eller inväntat några politiska beslut. Han har bara kort och gott i ett brev förklarat att folktandvården i Löttorp ska läggas ner - pang bom - och att medborgarna på norra Öland - om de vill komma i åtnjutande av den folktandvård som dom betalar landstingsskatt för - får masa sig ner till Borgholm eller passa på en "folktandvårdsbuss" som ett par gånger om året ska stå uppställd vid Åkerboskolan.
Att detta har upprört många är på intet sätt förvånande.
Samma slags konstiga inställning till sin roll som tjänsteman har Borgholms samhällsbyggnadschef Göran Borgö. Han vill reducera politikernas roll till ett slags beställare av tjänster som han som tjänsteman sedan kan utföra lite som han tycker. T ex kan politikerna få bestämma att det ska tas fram en lämplig plats för uppställning av kanske tio bussar (med biogasmack, byggnad med personalrum, tillfartsvägar etc), sen vill han själv få bestämma var och hur detta ska göras. Gissa om det kan bli upplagt för mygel och ännu värre saker!
I det här fallet handlar det om att Borgö vill förlägga det hela till Borglanda, en plats som är väldigt känslig för landskapsbilden och där säkert många medborgare kan ha synpunkter.
Lika lite här som när det gäller folktandvården på norra Öland ska en tjänsteman - som får anses sitta tämligen tryggt på sin tjänst på livstid - själv kunna fatta besluten. Om inte politikerna ska få ta besluten och kunna ställas till svars för dem inför väljarna, så behövs det inga politiker. Då är vi nog ute på en farlig väg.
Känsliga beslut som på ett eller annat sätt berör eller kan engagera medborgarna ska ALLTID tas av beslutsfattare som ska kunna ställas till svars för sina åtgärder vid allmänna val, d v s kunna röstas bort om tillräckligt många ogillar besluten. Inga sådana beslut ska få tas på tjänstemannanivå!
Detta måste gälla all offentlig verksamhet, antingen det gäller kommun eller landsting, landstingsägda trafikföretag eller statlig verksamhet!
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Klappbryggan vid Hamnvägen rivs, är det beslutat?
SvaraRaderaFrån början fanns klappbryggor utmed städers stränder. Dessa blev också viktiga mötesplatser för stadens kvinnor. Tvätten sköljdes och klappades.
Bryggor uppfördes i slutet av 1800-talet, men de har anor från 1600-talet. Förr var det vanligt med liknande bryggor för tvätt, men idag finns inte många kvar.
Klappbryggor tycks hamna i samma kategori som många ekonomibyggnader. De är för vanliga eller vardagliga, inte tillräckligt ”fina” för att anses vara värda att bevaras. Men ett urval av dem bör ändå sparas och vårdas för att visa hur tidigare generationer har levt. Riksantikvarieämbetet skriver att syftet med byggnadsminnen är:
”att bevara spår av historien som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle och att garantera människors rätt till en viktig del av kulturarvet.” (ur Byggnadsminnen på http://www.raa.se)
Det är väl samma sak här misstänker jag. Att det inte finns något sådant politiskt beslut men att någon tjänsteman i sin inbillade maktfullkomlighet fått för sig att Klappbryggan ska bort. Lyssna gärna på tjänstemannen Åsa Bejemars berättelse i samband med senaste kommunstyrelsemötet om vad som är på G i just det området med bl a bryggan som du skriver om. Du kan gå in på senaste "kommunstyrelsemenyn" här i bloggen eller använda länken här:
Raderahttp://bambuser.com/v/5882015#t=3624s
så får du efter en liten stund höra vad hon har att säga. Nog verkar det som att hon tycker att hon kan göra lite som hon vill utan något som helst beslut och jag tror inte att hon har en aning om att bryggan ifråga faktiskt är en gammal klappbrygga eller att hon ens vet vad en klappbrygga är för något.
Tycker att du gott kan göra en kulturgärning genom att tipsa Riksantikvarieämbetet, där du kan föreslå att Klappbryggan får bli byggnadsminne istället för att rivas.
Att riva en bit kulturhistoria - som stadens klappbygga trots allt är - är ju inte precis det bästa sättet att fira stadens 200-årsjubileum.
Har för övrigt för mig att Klappbryggan vid Robinson Crusoe använts ännu på sent 1900-tal och att bl a kommunalrådet Ivar Nilssons hustru Margit (som var född gotländska) klappade tvätt där.
Tack för ditt initiativ och lycka till med det vidare!
Hälsningar
Per Lublin