Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 19 november 2015

Strategiska mål och "kärnvärdeord", jo pyttsan!

För en tid sedan hade kommunstyrelsen ett arbetsmöte för att försöka ta fram strategiska mål för vår kommun. Våra nuvarande "mål" är nämligen löjligt inaktuella och behöver skrivas om. Detta har kommunstyrelsen suttit och knåpat med det under ett flertal sådana möten som inte varit några offentliga beslutsmöten. 
Vårt kommunalråd Ilko Corkovic har varit väldigt mån om att alla partier som finns med i kommunfullmäktige även ska få vara med i detta arbete, så utöver kommunstyrelsens ledamöter och ersättare har även gruppledarna för de partier som helt saknar representation i kommunstyrelsen (KD och V) också fått vara med. Och det är bra. 
Mindre bra i sammanhanget är att personkemin i kommunstyrelsen ju inte riktigt är vad den borde vara, vilket lett till tidsödande onödigt käbbel och svårigheter att komma till resultat. Nya möten har kommit att avlösa varandra istället för att allt redan hade kunnat vara klart. 
Men nu såg det faktiskt ut som att de sista puzzelbitarna äntligen skulle falla på plats och att mötet skulle kunna bli det avslutande. 
Självfallet var jag inställd på att vara med på mötet eftersom jag hade varit på alla de andra och anser att jag trots allt kan ha en del att tillföra, men dagen innan blev jag bara helt störtförkyld och insåg att jag inte gärna kunde komma dit i det skicket och smitta ner dom andra. Därför ringde jag till Ilko och berättade om läget och föreslog att jag kunde vara med via bildtelefoni, något som uttalas "skajjp". Detta var han positiv till bara det tekniskt skulle låta sig göras. Jag skulle då vara med sittande hemma vid dator.
Nästa morgon - en timme innan mötet skulle börja - ringde Ilko och sa att han inte kunde fixa det där med "skajjp" men att han skulle ringa upp mig klockan nio när mötet skulle börja så att jag i varje fall kunde vara med per vanlig telefon.
Jag satt beredd med handlingarna framför mig klockan nio men telefonen förblev väldigt tyst. Först efter drygt en kvart ringde den och när jag lyfte luren hörde jag först Marcel van Luijn (m) upprört skrika "om han ska få vara hemma och vara sjuk och ändå få vara med på telefon, då ska vi också få det!" innan jag hörde Ilkos röst. Ilko förklarade med beklagande att han inte lyckats få dom andra med på att jag skulle få vara med per telefon, även om han själv gärna hade velat det. 
Marcel kunde nu vara lugn, men om han nu var så avundsjuk  så kunde han ju gärna ha fått vara sjuk i mitt ställe! 
Och hur långt kom man nu med sina strategiska mål? Inte längre än sist av vad jag förstår när jag nu har fått läsa protokollsanteckningarna från mötet. Däremot lyckades man tydligen enas kring ett förslag med tre "kärnvärdeord":
VÄLKOMNANDE       UTVECKLANDE       TILLSAMMANS 
Välkomnande - det kanske är när Marcel och hans likasinnade säger: 
- Välkommen Per att vara med hemifrån på telefon nu när du är krasslig och inte kan vara här! 
Utvecklande - det kanske är när man kan sammanträda via Skype (så stavas det) eller vanlig telefon?
Tillsammans? Jo pyttsan! 
Marcel och andra gnällmånsar har nog lite att lära. Eller rättare sagt mycket att lära!
Väljer man "kärnvärdeord" får man nog leva efter dem också
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar