Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 18 november 2015

Fullmäktigemeny från i måndags

Här kan ni själva se och höra hur det gick till i Stadshuset i nåndags kväll genom att klicka på det som kan intressera. 

    
MENY 
för 
kommunfullmäktigeföreställningen  
måndagen den 16 november 2015  
(budgetsammanträdet)

Agerande ledamöter i någon av talarstolarna: 
Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson (s), Ilko Corkovic (s), Sune Axelsson (s)Monica Enberg (s), Jan-Olof Forslund (s), Stig Bertilsson (c), Peder Svensson (c), Marcel van Luijn (m), Carl Malgerud (m), Lasse Leijon (sd), Ulf Lafveskans (v) samt undertecknad Per Lublin (nya Ölandspartiet) 

FÖRSTA AKTEN
  • Medborgarförslag från Lasse Engtröm att göra Storgatan mellan Tullgatan och Västra Kyrkogatan till gågata året runt - Skickades till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut men borde * ha gått till en lokal folkomröstning i Borgholm eller att en bred medborgarpanel hade fått ta ställning i frågan - totalt 2 ½ minut
  • Medborgarförslag från Britt-Maria Soltorp och Gunnar Hammarsten att låta inte bara sommarboende utan även låta de fastboende (!) få kommunalt VA i Bäckalundsområdet vid Hornsjön. Presenterades muntligt av förslagsställarna som var personligen närvarande. Bör naturligtvis bifallas - Lyckades få kommunfullmäktige att besluta att medborgarförslaget istället för att gå till samhällsbyggnadsnämnden för slutligt avgörande där ska återkomma till kommunfullmäktige för avgörande - totalt 9 minuter
  • Revisorna (med påtagligt manfall p g a sjukdom) presenterade sig och sin verksamhet - totalt 22 minuter

ANDRA AKTEN
- efter fikauppehållet -
  • Kommunens budget för nästkommande år: 
Budgetdebatten - totalt 1 timme och 19 minuter
Budgetbesluten * - totalt 39 minuter

     .
    Om budgeten denna gång kan väl sägas att den egentligen ingenting betyder, eftersom den knappast lär komma gå att följas. Man har inte räknat in dom femtio miljoner som i sista stund regnat över oss som en skänk från ovan. Annat har däremot räknats in som hänger på ännu icke tagna riksdagsbeslut. Med den osäkra situation som råder i Sveriges riksdag och dom nya besparingskrav som plötsligt dykt upp på den svenska himlen, så hänger nästa års budget för Borgholm helt i luften, oavsett under hur många klubbslag den nu i måndags. 
    Ett beslut som heller inte har någon verklig betydelse är avsiktsförklaringen med Migrationsverket. En avsiktsförklaring är inte juridiskt bindande för någon av parterna och som nu den var utformad hade den mycket övrigt annat att önska (t ex att Migrationsverket tar sitt eget ansvar). 
    Dessutom kan man väl säga att Migrationsverket ligger långt på efterkälken när det gäller verkligheten och har så gjort hela tiden. Lika litet som Migrationsverket har kunna påverka antalet asylsökande till Sverige så kommer vår kommun kunna påverka hur många som söker sig till just vår kommun, vilka avsikter man än förklarar sig ha.
    *) Fotnot: Har reserverat mig mot beslut där finns asterisktecken (*) efter
    Kommentarer

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar