Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 7 november 2015

Det tycks inte finnas något politiskt beslut på att lägga ner folktandvården i Löttorp, bara egenmäktigt agerande av en tjänsteman

I veckan har det framkommit att det inte tycks finnas något politiskt beslut taget på att lägga ner folktandvården i Löttorp. En tjänsteman vid landstinget - Anders Nylander (med titeln folktandvårdschef) - har således självsvåldigt gått ut med det brev som jag omnämnt i ett tidigare inlägg - "En spark i magen från landstinget" - där han "förklarat" att folktandvården i Löttorp ska läggas ner vid årsskiftet.
Så kan det bara inte få gå till! Om Nylander - utan något som helst politiskt beslut bakom - låter stänga follktandvårdsmottagningen är det rent tjänstefel och straffbart! Stängning av en .serviceinrättning av en sådan dignitet att den berör en stor kommundel får naturligtvis inte tas på tjänstemannanivå. Dessutom måste medborgarna ges möjlighet att överklaga - vilket kräver att beslut måste vara protokollförda. Här gäller samma för landsting som för andra kommuner. 
Närmare tusen medborgare har nu protesterat mot en stängning av folktandvården i Löttorp. Det finns anledning för landstingets beslutsfattande politiker att snabbt ta tag i det här och se till att invånarna på norra Öland får behålla sin folktandvårdsmottagning i Löttorp och inte ska behöva känna sig rättslösa mot en tjänsteman som de därtill avlönar med sin landstingsskatt! 
Annars får väl vi i Borgholms kommun fråga oss det som jag skrev i en opinionsledare i oktober: 
Är det inte lika bra att vi "tar hem" folktandvården från landstinget? Dom pengar som vi medborgare i Borgholms kommun betalar via landstingsskatten till länets folktandvård skulle göra bättre nytta  om dom användes till folktandvård i kommunal regi - i såväl Borgholm som Löttorp! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar