Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 15 november 2015

.


Opinionsledaren:

  



Ett öppet demokratiskt samhälle där medborgarna får känna sig delaktiga är bästa skyddet mot terrorism!


Vad skriver man i en ledarartikel en dag som denna? Hur får man ord på allt man känner? Hur tolkar man vad andra antagligen känner?
  
Att organiserad terror slår till mot civila i syfte att döda och skada så många som möjligt - på många håll samtidigt - är avskyvärt. Det är lätt att säga att samhället måste slå hårt tillbaka. Samtidigt måste man fråga sig om det är det effektivaste för att undvika nya terrordåd. Erfarenhetsmässigt brukar intensifierad terroristjakt leda till att långt fler oskyldiga människor dödas än de terrorister som man är ute efter. Hat föder hat och våldet trappas upp.  
   
På det sättet får vi ett allt slutnare repressivt samhälle som ger grogrund för fler jihadister som är beredda att ge sina liv för nya terrordåd. 
  
Bättre är att vårt samhälle i än högre grad ställer upp för öppenhet och demokratiska värden. Att göra människor delaktiga i samhällslivet skapar ett klimat där terrorismen får svårare att värva anhängare

Demokratin kan - och måste - göras bättre. Den måste göras levande även när det inte är valår! Människorna måste ges ett reellt inflytande över beslut som berör dem! Detta gäller inte minst dom unga. Unga som växer upp i ett klimat där dom känner att dom får betyda något lär inte känna samma dragning till terrordåd som sådana som växer upp i en miljö av utanförskap.

När ska politikerna inse att dom måste släppa ifrån sig lite av makten!?

I ett öppet, demokratiskt och gott samhälle har ondskan dålig grogrund. Därför har vi lite att göra här på hemmanivå!
                                                                          
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar