Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 14 november 2015

Dags att återskapa närpolisen

Ölandsbladets ledare i torsdags var verkligen på pricken. Det är faktiskt sådana här saker som allt fler börjar funderar över på Öland. Man vill ju faktiskt ha en viss fysisk trygghet där man bor. En känsla av att polisen finns när och om den skulle behövas. En polisnärvaro som förebygger och förhindrar att kriminalitet breder ut sig. Tycker att den ledarartikeln är värd att återge i sin helhet:



Ölands säkerhet är lika mycket värd!

Två ölänningar sitter just nu häktade såsom misstänkta för ett mycket obehagligt mord i Kalmar. Det visar att Öland på intet sätt är förskonat från grov brottslighet och att det rent ut sagt är för jävligt att ön ska dräneras på de få polisresurser vi har.








Det är ingenting som polisledningen sprider ut, men den som vill skärskåda statistiken ser till exempel att Ölandspolisen inte gjort en enda trafikbevakning i höst, det vill säga kolla nykterhet och hastighet. Men hur skulle de kunna hinna med det?


Det är just nu ett lappande och ett lagande i den svenska poliskåren som vi aldrig tidigare sett. I stället för att arbeta mot den öländska brottsligheten, tvingas öländska poliser att täcka upp både i länet och i Malmö. De poliser som kan Öland och den öländska brottsligheten måste ägna sig åt annat. Vi kan ju konstatera att det knappast kommer att leda till färre öländska brott i framtiden.
Bästa sättet att stoppa brott är att göra det innan de ens har inträffat. En större närvaro av poliser är A och O för brottsförebyggande arbete. Genom åren har vi varit bortskämda med poliser som också bor på Öland, med allt vad det medför av person- och geografikännedom. Jag kan säga att hur många brott som helst har avstyrts bara genom att den öländska polisen ”fått nys” om fuffens och då kunnat söka upp buset redan innan de större brotten begåtts.
När nu den öländska polisen tvingas rycka in vid gränsen i Malmö eller i utryckningen för Kalmar/Nybro/Oskarshamn lämnas Öland ensamt åt sitt öde. Frågan är också än mer komplicerad, vilken polis kan bo på Öland när han ändå tvingas iväg en stor del av sin tjänstgöringstid till Sydsverige eller Småland? ”Lokalpolisen ska arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande, med åtgärder mot ungdomsbrottslighet och med brottsofferstöd”, står det bland annat i polisens egen organisationsbeskrivning. Med den nya misslyckade polisorganisationen där Kalmar- och Ölandsdistriktet exempelvis ska skjuta till miljoner för Malmöpolisens personalrestaurang och personal för asylmottagning finns det inte en chans att nå upp till målen.
Det här är en fråga som politikerna måste lyfta. Vi håller på att montera ned polisen på Öland. Redan förra sommaren fanns tankar på att stänga polisstationen i Borgholm. Det här håller faktiskt inte. Särskilt i orostider behöver vi fler poliser med rimliga löner. Den som sätter Öland på undantag, ska själv komma hit och förklara att vår säkerhet inte är lika mycket värd!

PETER BOSTRÖM 







































Kanske var det bättre på den tiden när det var kommunerna och inte staten som hade ansvaret för den lokala polisverksamheten. Det borde kanske vara dags att återskapa närpolisen. 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar