Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 7 november 2015

Villrådig kommunstyreslse velar om plats för biogasmack

Kommunfullmäktige beslutade  tidigt i våras att uppdra åt kommunstyrelsen att (efter hörande av samhällsbyggnadsnämnden) föreslå en lämplig plats i Borgholmstrakten för en biogasmack för bl a KLT:s bussar. 
Samhällsbyggnadsnämnden har sedan fastnat för en plats intill Borglanda flygplats - kanske utan att ha klart för sig att där också skulle bli plats för ett antal uppställda bussar. Och så var det nu kommunstyrelsens tur att säga sitt vid deras senaste beslutssammanträde.
Man måste nog både läsa i protokollet (som blev klart i förrgår) och lyssna noga på filminspelningen för förstå vad som egentligen beslutades, för jag tror ärligt talat inte att ens kommunstyrelseledamöterna själva begrep det. 
Hursomhelt, så var nu stunden inne när ärendet skulle behandlas i kommunstyrelsen och kommunstyrelsen skulle stanna för en plats.: Fyra alternativ fanns nämnda sedan tidigare: Borglanda, Rosenfors industriområde, Triangeln och Lundegård. Och kommunalrådet berättade nu om ett nytt alternativ vid Vannborga där en markägare nyligen förklarat sig villig att upplåta mark.
Nu fick man också klart för sig hur mycket mark som egentligen krävdes och att där samtidigt skulle vara uppställningsplats för KLT:s bussar. Då fann man både Borglanda och alternativet på Rosenfors industriområde som olämpliga. Däremot tyckte man att alternativet vid Lundegård (alldeles intill väg 136) skulle vara lämpligt och även det nytillkomna alternativet vid Vannborga. 
Det verkade som om kommunstyrelsen var på G att sätta pekfingret någonstans norr om Köpingsvik! 
Men olyckligt nog var nu samhällsbyggnadschefen Göran Borgö med i rummet och började som vanligt gaffla om att politikernas uppgift var att säga vad som skulle göras, sen var det tjänstemännens sak att bestämma hur.
Med andra ord - om man skulle följa Borgö - så skulle politikerna bestämma att det skulle väljas ut en plats för biogasmack m m och sedan skulle tjänstemännen (Borgö etc ) bestämma hur den platsen skulle ligga, d v s var någonstans.
Vilket naturligtvis är fullständigt stolligt resonerat.
Och se på självaste fasen! Inför dessa ord från Borgö backade kommunstyrelsen två steg bakåt och klarade inte av att välja någon plats utan lade hela frågan i dimridå och vågade tydligen inte ens tänka på det nya alternativet vid Vannborga (som man på samhällsbyggnadsförvaltningen hade missat eftersom man inte kände till den möjlighet som hade öppnat sig där).
Så man kan väl utan tvekan säga att här har kommunstyrelsen på grund av allmän villrådighet misslyckats med sin uppgift som faktiskt var att föreslå en plats.
Tillbaka på ruta ett. 
Ha en trevlig helg förresten! 
Kommentarer 

1 kommentar:

  1. eller så speglar det politiska ointresset för globala frågor...... annars brukar ju just lokalfrågan hos VEM det ska lokaliseras vara betydligt viktigare än vilket syfte det ska uppnå :-)

    SvaraRadera