Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 14 februari 2010

Firarsöndag


Idag är det fastlagssöndagen och bara sju veckor fram till påsk.
Det är nu som fastlagen börjar och den håller på i tre hela dagar, en stor fest i den katolska världen, där man t ex firar med den stora Karnevalen i Rio. Den enda färgprakt vi håller oss med här under fastlagen är väl fastlagsriset.

Att fastlagen firas så livligt i den katolska världen - och förmodligen firades mer även här under vår katolska medeltid - hänger samman med att efter fastlagens tre dagar kommer så den långa fastan som börjar med askonsdagen. Så det gällde det under fastlagen passa på och äta och trycka i sig så att man sedan stod sig under de sju fasteveckorna.

Därför kallas hos oss den sista av fastlagens tre dagar för fettisdagen. Så på tisdag ska det bli gott med en fettisdagsbulle, en semla med vispgrädde, täckt av florsockeroch kanel och med mycket mandelmassa inuti, serverad i djup tallrik med varm mjölk. Det ska bli mums!

I år samm
anfaller fastlagssöndagen med Alla hjärtans dag som alltid är denna dag den 14 februari, en dag när vi kan - och bör - passa på och glädja nära och kära med små presenter, blommor, kort med hälsningar eller kanske något gott. Glöm inte det!

Och ha en
riktigt skön söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar