Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 13 februari 2010

I huvudet på en "centrumutvecklare"


Det kanske är ofint att fråga, men hur rör det sig egentligen i huvudet på en "centrumutvecklare"? Och då tänker jag på den som vi har i Borgholm sedan ett par år tillbaka, bekostad av Cityföreningen men även av skattebetalarna i Borgholms kommun.

Framtiden är redan här! utropade Peter Adolfsson nämligen i sin "Krönika" i Ölandsbladet i torsdags (den 11 febuari, sidan 11). Om det som han hittills har åstadkommit under de år som han haft fast anställning för att utveckla Borgholms innerstad är att kalla för "framtiden", så ser det inte särskilt ljust ut! Jag kan nämligen inte se att det har skett någon "utveckling" värd namnet under dessa år. Om visserligen en ny butik har kommit till så är det andra som har fått slå igen. Så det är inte mycket att yvas över.

Peter Adolfsson skryter likväl med att landshövdingskan Anna Lindgren tillsammans med sin make landshövdingen hade besökt Borgholm en januaridag och "upplevde Borgholm som en livlig vinterstad". Detta må stå för landhövdingskan, men Peter Adolfsson som har sin dagliga tjänstgöring i Borgholm borde veta bättre. Eller har han kanske aldrig varit i Borgholm på kvällarna. Nej det är klart, han far förstås hem till sitt (fortfarande i Kalmar?) vid femtiden samtidigt som kommunens tjänstemän.

Redan vid femtiden börjar nämligen det dyrt påkostade Stadshuset tömmas på folk för att under kvällarna stå helt öde. Sen stänger alla butikerna i innerstaden, de flesta klockan sex. Halv sju stänger Nya Conditoriet, ungefär samtidigt som gatuköket på torget har gett upp. Klockan sju får de sista besökarna lämna biblioteket (de fyra dagar i veckan som det är öppet så länge), och då är det redan bra öde på stan. Pressbyrån vid torget håller tappert ut till halv åtte, men sedan är det stängt även där.

Kan detta kallas "en livlig vinterstad"???

Verkligheten kan man studera på "rörliga" webbkamerabilder som dygnet runt visas på kommunens hemsida. Man kan lätt tro att det bara är en stillbild man ser om det inte vore för flaggorna på torget som rör sig i vinden om det inte är vindstilla. Så ödsligt ser det alldeles för ofta ut. Livlig vinterstad?

Klicka på länken här och döm själv?

http://intinfo.borgholm.se/stadscam/Live90j.asp

Det går ibland trögt på kommunens hemsida,
så det kan ta några sekunder innan bilden kommer fram.
Sen är det bara att klicka på pilen uppe i vänstra hörnet
för att komma tillbaka till den här sidan!


Nej bäste Peter Adolfsson, om framtiden skulle se ut så här kunde man lätt bli mörkrädd.

Du plockar fram "air parken" vid Borglanda och Ekerums exploateringsplaner i Rällaskogen som exempel på "seriösa investeringar" för att få fart på Borgholm. Begriper Du inte att detta är något som Borgholmsborna inte vill ha? Hur kul är det att ligga under en bullermatta? Och finns det inte anledning att värna om dom naturområden och det stadsnära kulturlandskap som finns kvar? Håll Dig Du till Borgholms innerstad och försök få till en utveckling där istället för att haka på diverse tokerier runt om i kommunen som vanligt folk inte vill ha!

Hur hade det t ex varit om Du hade stött dem som ville att Stadshuset skulle fått bli ett kulturhus med diverse aktiviteter istället för att upptas av den kommunala administrationen om dagarna och stå tomt och öde om kvällarna. Men då hörde jag ingenting från Peter Adolfsson. Det hade annars varit något som kunnat bidra till en livfullare innerstad och gjort det allmänt trevligare att bo i Borgholm!

Den tanken borde vi kanske väcka till liv igen. Kommunens politiker och tjänstemän borde kunna maka på sig och hysas in i billigare lokaler.

Det är dags för Peter Adolfsson att vakna!

1 kommentar:

  1. Bra rutet Per!

    Efter Guldägget Nyholms flygflykter från sin arbetsplats på Öland dokumenterats i Ölandsbladet borde väl Framtid Borgholm stå på tur för en granskning. Hur många såna här "föreningar för inbördes beundran" finns det egentligen i Borgholms kommun?

    SvaraRadera