Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 9 februari 2010

"Matdebatten" i kommunfullmäktige


I mitt inlägg den 4 februari om en "trist föreställning" (Borgholms kommunfullmäktiges möte i Folkets hus den 1 februari) skrev jag att den kanske skulle bli bra film, eftersom Stefan Olof Lundgren fanns på plats med sin filmkamera.

Mycket riktigt cirkulerar nu i cyberrymden en film i tre delar från "matdebatten" i kommunfullmäktige.

Egentligen handlade det om att jag i en motion hade föreslagit kommunfullmäktige besluta att - om det inte var förenat med kostnader - låta Camillas Matuppror vara remissinstans i alla frågor när det gäller kommunens mat. T. ex. om hur maten ska upphandlas, hur och var den ska lagas, hur den ska distribueras och hur den ska serveras. Matupproret har gjort sig känt genom på ett kunnigt sätt väcka debatt om matfrågor och förespråka att mat ska lagas från grunden på gammalt hederligt sätt (och utan en massa konstiga tillsatser, sådant som förekommer i industrimaten). Som jag förstått kan Matupproret vara rådgivande organ utan att det kostar något, och då har jag ansett att Borgholms kommun bör utnyttja den möjligheten. Dels för att våra äldre och skoleleverna är värda så bra mat som möjligt, dels för att vi på så sätt bättre kan använda oss av närproducerade livsmedel och gynna producenter i vår egen kommun och slutligen för att bra mat faktiskt inte behöver kosta mer än dålig mat. Det handlar bara om rätt kunskap, en kunskap som Matupproret har tagit fram och vill dela med sig av.

Ett bra förslag kan man tycka, särskilt i en kommun där man talar om att Öland ska lanseras som ett "Matland". Då borde ju kommunen själv se till att kunna erbjuda så bra och så lokalt producerad mat som möjligt.

Men nähä. Kommunstyrelsen hade enhälligt (C + S + M + Fp + Mp) yrkat på avslag, så inte underligt att man kände sig trött. Trött, trött, trött! Trött på att behöva diskutera med dumskallar som under debatten i kommunfullmäktige t.ex. kom med argument som gick ut på att "det kunde bli dyrt". Hade dom (Lisbeth Lennartsson) inte ens kunnat besvära sig med att läsa mitt förslag, där ju själva förutsättningen för att anlita Matupproret som remissinstans var att det inte skulle kosta något?! Eller Stig Bertilssons självgoda prat som gick ut på att "vi" (menade han med det Borgholms Energi?) är så bra att vi inte behöver ta råd från andra. Inget stöd för motionen från något av de andra partierna utan tvärtom tummen ned från alla andra som yttrade sig.

Nu går det alltså att i efterhand följa det mesta av debatten i dom tre kortfilmerna, och vem som helst kan nu själv bevittna den allvarsamma bristen på intelligens i Borgholms kommunfullmäktige. I sista delen får man se och höra omröstningen där jag förlorade med 43 - 1 (min ende partikamrat i kommunfullmäktige hade sjukförhinder och slapp vara med om eländet). I bakgrunden ser man ett tuggummituggande kommunalråd på podiet, varefter filmkameran sveper runt över hela salen.

Tack Stefan Olof, som ser till att folk runt om i världen kan få se hur det går till i Borgholms kommunfullmäktige, där dumheten vinner storsegrar. Ingen bra reklam för Öland på kort sikt kanske, men bra som en väckarklocka för kommunens invånare att verkligen ge dumskallepartierna en riktig bakläxa i höstens val! Och det i sin tur skulle bli bra för Öland!

Här är länkar att klicka på för att se filmbitarna:

Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=UEZxuylguKM

Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=YNlU8uwQeSM&feature=related

Del 3: http://www.youtube.com/watch?v=R69va5QgSzw&feature=related

Lyssna och döm själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar