Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 20 februari 2010

Life in Regionförbundet


Jag har länge undrat vad dom har för sig i Regionförbundet i Kalmar län. En stor byråkrati med allt fler tjänstemän och så en masssa politiker (som inte är direktvalda utan är utsedda av politikerna i länets kommuner och landsting). Dom pytsar ut pengar hitan och ditan, ibland - men alltför sällan - till bra saker men alltsom oftast till ganska tvivelaktiga ändamål, som t ex Fanerdun (där jag när detta var aktuellt genom att gå till länsstyrelsen lyckades stoppa att Regionförbundet skulle avlöna PR-folk för Fanerdun).

Allt betalas genom skattepengar från kommunerna i Kalmar län, där varje medlemskommun betalar en viss andel. Så dessvärre även Borgholms kommun. I varje fall för närvarande.

I spetsen för eländet (d.v.s. ovannämnda "regionförbund") sitter styrelsens vice ordförande Eddie Forsman (och då kan man ju förstås vänta det mesta av tokerier) och ordföranden själv, Leif Larsson, Vimmerbypolitiker och något slags älskare till Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson. Får inte invånarna i Borgholms kommun ut så mycket av sitt bidrag till Regionförbundet, så får de i alla fall vara med om att bjuda dessa politiker på en massa middagar och annat.

I gårdagens nummer av Östra Småland (den 19/2 på sidan 3) står att läsa om en youtubefilm som heter "Life in Kalmar", vilket uttalas "lajjf in Kalmar" och betyder "Livet i Kalmar" (inte "Leif i Kalmar", om någon trodde det). Filmsnutten på youtube har kostat - hör och häpna - 400 000:- att göra, varav Regionförbundet har betalat 100.000:-. D v s pengar som därmed även Borgholms kommuninnevånare fått bidra till.

Filmsnutten är sju och en halv minut lång och hade igår vid middagstid - när jag tittade på den - setts av 183 personer (inklusive mig) efter att ha legat ute en månad på nätet. Varje titt på filmen hade man då således betalat drygt två tusen kronor för enligt enkel matematik (400 000:- delat med 183). Nu i skrivande stund har ytterligare ett hundratal personer varit och klickat på filmen, förmodligen efter att ha klickat på länken som Östra Småland hade med.

Lägger ut en länk till filmsnutten här för den som är intresserad:

http://www.youtube.com/watch?v=1SMUogTVNio

Kanske kan vi förbättra statistiken för fyrahundratusenkronorsfilmen. Du som tittar på den kan ju sedan säga om den är värd Dina pengar som skattebetalare, eller om det kan finnas vettigare saker att lägga fyrahundratusen kronor på.

För mig var denna film droppen som kom bägaren att rinna över, så nu har jag givit in en motion till Borgholms kommunfullmäktige, där jag helt enkelt föreslår att vår kommun utträder ur Regionförbundet. Dom pengar vi ger dit kan vi använda på bättre sätt själva. Så blir det förhoppningsvis lite mindre resande och kalasande för några politiker från vår kommun också.


3 kommentarer:

  1. Bra Lublin, Regionförbundet gödde även Tom Bryant Meisner IT miljadär som lurade upp Regionsförbundet på den famösa bredbandssatsningen. Hans bolag fick 18 miljoner i förskott för tjänster som aldrig utfördes. Regionförbundet är en sanslös företeelse.

    SvaraRadera
  2. Såg i tidningen att Tom Bryant-Meisner säljer sin fina villa i Djursholm med en boyta på 1000 kvadratmeter fördelat på elva rum och med en sjötomt på 4000 kvadratmeter med en rejäl brygga som rymmer ett stort antal båtar.Pris runt 60 miljoner. Själv köpte Tom lyxvillan för ynka 35 miljoner. Men får man nöjet att göra affärer med Regionförbundet i Kalmar län kan man kosta på sig lite lyx. Väl bekomme!

    SvaraRadera
  3. Hoppas Lublin bevakar hur mycket Regionförbundet tänker satsa i Fundament film som ska filma Skummtimmen, detta filmprojekt ska leda till turistinvasion av Öland , tror vissa personer.Regionförbundet är en penning förstörare av stor dimision. Gedigen inkompetens finns inom beslutsfattarnas led. Just nu är Dalahästen tf ordförande. Han tar nog in Edmark i ledningsgruppen.
    Vårt hopp står till Lublin som är en sanningssökare.

    SvaraRadera