Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 16 februari 2010

Matupproret


Matupproret med Camilla Sparring i spetsen sprider sig som ringar på vattnet även på Öland. Här är en debattartikel med åtskilliga kända undertecknare som publicerats i våra lokaltidningar, nu idag även i Ölandsbladet. Den platsar bra även på denna sida, så här är den i sin helhet. Som ni ser har man koll på både Borgholms kommun, Borgholm Energi och Benny Wennberg även på andra sidan bron! Kommentera gärna!

Maten det mest centrala för människans existens

Vad händer i kroppen på en äldre person som redan äter massor av medicin - kemiska ämnen - då de dessutom pumpas i en massa tillsatser av allahanda andra kemiska ämnen? Är det värdigt? Är det rätt? Hur pass undernärda är de äldre? - Kom ihåg att också om man är överviktig, kan man i alla fall vara undernärd! Hel- och halvfabrikaten innehåller en mängd socker. Är socker bra för en äldre person med diabetes? Kom ihåg att bara för att man är äldre har man inte förlorat smaksinnet - även om det inte är lika starkt. Det innebär att maten för de äldre borde göras mer och inte mindre smaklig.

Allt börjar med maten. Äter vi inte så dör vi. Äter vi inte rätt mat så blir vi sjuka. Äter vi rätt mat så kan vi hålla oss friska rätt länge. Vad är då rätt mat? Man kan säga att det ligger i betraktarens ögon att svara på det. Det är alltså upp till var och en att själv bestämma och känna vad som är rätt mat för just en själv. Hildur kanske älskar stekt fläsk med löksås, medan Gunnar vill ha bruna bönor! Men vilken mat vi än vill ha, skall den väl ändå lagas från grunden? - Det skapar ju också arbetstillfällen på landsbygden.
På Öland finns en fantastisk matkultur, ett arv som är värt att förvalta, som inte bara är till för att turisterna, som kommer under sommaren, skall få ta del av den, utan för att varje ölänning - barnen, de sjuka och de äldre - skall få ta del av denna matkultur varje dag. Vi har ett intressant arbete framför oss att försöka återta kunskapen om matkulturen och föra den vidare till framtida generationer. För vem skall laga mat till DIG när du blir gammal? Skall våra barn, som får mat som består av 80 - 90 procent hel- och halvfabrikat serverad varje dag på Öland, trots ett gediget jordbruk. Att prioritera pengar och ekonomi framför hälsa för dessa grupper är inte acceptabelt! - Många framför förevändningarna att mat inte får kosta… Men mat av god kvalitet måste få kosta, för det blir ju många följder i olika led om man köper det billigaste man kan hitta! Vilka hälsoeffekter når man inte då man lagar riktigt god mat, så att den som äter maten faktiskt äter upp den - så att maten hamnar i magen där den gör nytta.

Genom matupproret vill vi att kockarna i köket skall få använda sin kunskap igen och laga mat; då kommer arbetsglädjen tillbaka i köket och det blir roligt igen att jobba med maten - det mest centrala för vår existens. Med matglädje kommer också doften, smaken och glädjen i maten! Resultatet av diskussionen med Benny Wennberg - vd för Borgholmsenergi - blev att personalen i köken bör få heta kockar och husmor chefskock. Självkart skall kockrocken på och yrkesstoltheten tillbaka! In med utbildning och kunskap i köken återigen! Sluta att kalla kockarna i ett kök som lagar mat till barn, sjuka och äldre för ekonomibiträden! I ett sådant kök är det särskilt viktigt med kunskap om råvaror och tillagning! Alltså, låt personalen åter få använda sin kunskap i köken, låt dem laga mat - inte värma upp redan färdiglagad mat av tvivelaktigt ursprung! Gör det inte bekvämare för upphandlaren att beställa på bekostnad av kökspersonalens yrkesstolthet! Det kommunen skall satsa pengar på är folkhälsa!

Matupproret är en kamp om medmänskliga värden. Vi vet hur vi skall kunna få tillbaka all den kunskap som är nödvändig för ett riktigt hållbart samhälle i framtiden; vi har mobiliserat oss ordentligt, vi är inte ensamma och de som kämpar på Öland är inte ensamma.. Matupproret består av forskare, läkare, professorer, tillsatsexperter, kockar över hela landet, journalister, politiker, lärare, experter på LOU - även Svenska kyrkan, PRO och SPF stöttar oss.. Matupproret är inte bara en person - vi är över 85 000 personer tillsammans och hos dessa 85 000 personer ligger det en enorm kunskapsbank. För att våra äldre, som är undernärda idag, skall kunna få ett värdigt liv, kämpar vi; vår kamp gäller alla dem - barn, sjuka och äldre, som serveras den offentliga maten.

Allt börjar med maten! Maten är grunden för varje lands ekonomi, så även för Sveriges ekonomi.

Det är val i år och på Öland utgörs 27procent av rösterna av röster från våra äldre. En viktig fråga för de äldre är maten! Deras mat skall vara god; de skall få njuta av och få den näring deras kroppar behöver för att må bra! Och barnen… behöver vi säga mera?

Res på er ölänningar kämpa för barnen, våra sjuka och våra äldre! Se till att personalen i köken får laga riktig mat till de utsatta grupperna – barn, sjuka och gamla. Kom ihåg att vi alla blir gamla! Vem skall då laga mat till dig? Vad vill du ha på din tallrik?

Det är nu det är dags att göra något åt detta, innan det är försent. Öland har alla förutsättningar att lyckas, då det finns otroligt mycket närodlat och närproducerat att tillgå. Och särskilt ni 40-talister! Ni är vana att kämpa! Kämpa för era egna villkor i framtiden, era barns (barnbarns) villkor och era föräldrars villkor!

Camilla Sparring, Camillas matuppror, Thomas Wahlqvist, kock och matupprorets lokala ambassadör på Öland, Leif Mannerström, kock och ledamot av M Sandahl Foundation, Mats-Eric Nilsson, journalist och grundare av Äkta vara, Siv Eliasson, filosofie doktor, Bert Karlsson, entreprenör matakuten TV4, Carl R. Lindström, civilingenjör och före detta miljöattaché, Swedish Embassy Washington DC, Anders Munters, ordförande i Naturskyddsföreningen i Dalarna och Krav-bonde, Carola Braatz, friskvårdsterapeut i Kalmar, Alexandra Charles, ordförande i 1,6 miljonerklubben, Johan Ununger, filosofie doktor, Harriet Gillberg, styrelseledamot SK, Lena Jarlöv, arkitekt, docent och en av initiativtagarna till Ren Åker Ren Mat, Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.

Du som vill kommentera klickar som vanligt på den lilla blå texten med ordet "kommentarer" i raden under inlägget (där man också ser hur många kommentarer som redan finns om just detta inlägg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar