Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 20 februari 2010

Visioner i Borgholms yttre hamn


I Ölandsbladet idag finns en helsida om planer för Borgholms yttre hamn, kompletterat med bilder från den tilltänkta bebyggelsen. Attraktivt? Spännande? Tjusigt? Eller ett helvete i glas och betong? Vad tycker Du?

Kom till kommenterarerna genom att klicka på den blå texten "kommentarer" här under. Och kommentera gärna själv i rutan som då dyker upp!

5 kommentarer:

  1. Det ser ju väldigt fint ut men är det verkligen något som passar på Öland? Borgholm är Borgholm och kan inte bli något Dubai.

    Sven

    SvaraRadera
  2. Men så tokigt är det väl inte? Tänk så många rika människor som kommer bosätta sig i dom lyxiga husen och ge kommunen en massa inkomster! Tycker det ska bli jättebra.

    Hurra för vår duktiga Byggnadschef Göran Borgö!

    SvaraRadera
  3. De ansvariga måste lida av svårartad hybris. Betänk Öland är en Ö som lever på bidrag från EU, Regionförbundet. Bankstiftelser etc. Det är bara en massa projektpengar som håller liv i allt. Säsongen är några månader,virsuc sedan stängs allt ned Man kan inte investera så mycket för en kort säsong. Undrar vad brslutsfattarna tänker.

    SvaraRadera
  4. Skrev en kommentar till ÖBs ledarskribent, den är lite lång, innefattar dock även idén om ett Ekströmmuseum i Borgholm. Alltså så här skrev jag:
    Du skrev för nån vecka sen:"Håller fullständigt med vår kulturskribent Erik Schwandt i hans analys. Jan Anderssons konst skulle göra sig enormt bra på Ekbacka och ett öländskt museum med 1900-talskonst skulle väl passa in i det annars ganska rika konst- och kulturlivet på ön." Bästa ledarskribent. I dagens ÖB konfronteras vi med Borgholms framtida silhuett från en kajakpaddlares blickvinkel. Var har våra PC-lekande stadsplanerare hittat dessa förlegade förlagor av uppställda sovsilos? Och titta noga: var är det genuina Borgholm? Försvunnet! Och var är Slottsruinen på sin mäktiga höjd? Bortglömd! Och då vi inte så ofta paddlar omkring i Kalmar sund utan mer flanerar på stadens gator; vad ser vi av strand- och vatten- och horisontlinjer bakom dessa ansiktslösa fassader? Ingenting! Nej! Konst, arkitektur och stadsplanering hänger ihop. Det genuina och unika borde integreras i den framväxande nya stadsbilden. Så ökas attraktiviteten och lockas anspråksfulla besökare till ett kulturcentrum Borgholm. Där kan ett Ekström-museum blomstra och bidra till ett ökat näringsliv. Erik Schwandt skriver: "Det (ett konstmuseum) skulle också fylla en viktig funktion i staden som förlorat så mycket av sitt näringsliv. Det finns andra exempel från Europa som visar att det är lönsamt i sådana situationer att helhjärtat satsa på kultursektorn." (Mycket intressant: Ruhrområdet)

    SvaraRadera