Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 15 februari 2010

Dumheter i Kalmar kanske kan leda till att Borgholm får ett museum för öländsk konst


Förebilden till det nyuppförda konstmuseet i Kalmar?

Det är nog inte många som besöker Kalmar som kunnat undgå att märka det stora svarta fyrkantiga mausoleum som sedan något år dominerar stadsparken där. Det för osökt tankarna till Mecka och helgedomen Kaba där muslimernas heliga svarta sten förvaras. Men det är inte Kaba som har flyttats till Kalmar, utan det är Kalmar konstmuseum som har flyttat över gatan in i parken och in i denna nya skapelse som jag skulle tro har kostat skattebetalarna i Kalmar en förfärligt massa pengar.

Som jag förstått saken rätt så är det betydligt mindre utrymme i den nya märkliga byggnaden, där mycket tydligen går för trappor. Resten upptas tydligen mest av en massa spektakulär konst, så det tycks inte finnas plats där för något av den fina konst som visades i det tidigare konstmuseet på andra sidan Slottsvägen. Vart denna har tagit vägen vet jag inte, men skaparna av Kalmar konstförening och det tidigare museet lär väl vrida sig flera varv i sin himmel. Det gör nog även grosshandlaren och förre riksdagsmannen Johan Jeansson (1831 - 1896) som med en stor donation på 1870-talet såg till att Kalmar fick denna - fram till bygget av det nya konstmuseet - så vackra stadspark. Vidare har jag förstått att utställningarna och verksamheten i den nya masouleet inte varit någon ekonomisk succé. En snorkig föreståndare* har inte gjort saken bättre.

Med den här inledningen har jag väl trampat rakt in i ett getingbo, för många har nog helt andra tankar om jättemausoleet i Kalmar, t ex Johan Persson (ölandsbördigt kommunalråd i Kalmar "med sekiner till ögon och gloria på sned", som han senast framställdes i Mörbylångarevyn) och landshövdingen i Kalmar Sven Lindgren (tillika ordförande i Kalmar konstförening som i sitt invigningstal i maj 2008 kallade museet i stadsparken för "en mörk skönhet").

Hur som helst har det gamla konstmuseet (tidigare en lasarettsbyggnad från 1800-talet) vid Slottsbyggnad tömts och i väntan på ombyggnad till bostäder har konstsamlaren och eldsjälen Jan Andersson från Mörbylånga fått flytta in sin fina samling där, bl a med ett stort antal verk av vår kändaste ölandsmålare Per Ekström (1944 - 1935). En fullträff i den situation som uppstått, men till synes tidsbegränsad.

Nu till saken:

Man kan ju undra vart Jan Anderssons samling med det yppersta av Ölandskonst ska ta vägen och kunna visas när tiden löper ut i Kalmar. Ett spännande tanke har framförts av kulturskribenten Erich Schwandt i Kolstad, som i Ölandsbladet den 9 februari pekar på det snart tomma Ekbacka 1-2 (även det en lasarettsbyggnad från 1800-talet) som en framtida plats för Jan Anderssons verksamhet. Går det dessutom att rädda dit den fina Ölandskonst (med bl.a. verk av Nils Kreuger och en samling akvareller av A.T. Gellerstedt) som tidigare fanns i Kalmar konstmuseum innan detta flyttade till "Mausoleet", så vore detta rena högvinsten för Borgholm!

Ölandsbladet har i en entusiastisk ledarartikel den 11 februari (Jan Andersson på Ekbacka) också nappat på Erich Schwandts idé. Hoppas nu bara att Jan Andersson själv är med på noterna, och att han inte möter mothugg från politikerna som isåfall har att besluta om en försäljning (eller annan form av upplåtelse) av byggnaden som skulle bli ett utmärkt Ölands Konstmuseum!

Ölands Konstmuseum skulle kunna rymma det bästa av öländskt 1800- och 1900-tals måleri och bli en kulturattraktion av klass i Borgholm! Förhoppningsvis kanske det också finns något kvar från det dessvärre avsomnade Galler Danielssons "ölandsavdelning" som skulle kunna platsa där. Ett Ölands Konstmuseum i Borgholm kan ju faktiskt bli publikdragande året om och kan ju bli ett av bidragen till att - om möjligt - förvandla staden till en "livlig vinterstad", se inlägg i denna blogg från den 13 februari!

Tack Erich Schwandt för Ditt bidrag!


*)Fotnot:
Klas Börjesson - som gjorde bort sig rejält i samband med invigningen i maj 2008 - avpolleterades lyckligen som chef för Kalmar konstmuseum redan i oktober samma år.


2 kommentarer:

  1. Det är inte bara Konstmuseet i Kalmar som kostat skattebetalarna där en massa skattekronor...
    Det året man "gjorde iordning" Stortorget med vatten under o. dyl. så kostade det skattebetalarna 5 milj kr. Samma år skar man ner inom barnomsorgen med... Just det - 5 milj kr.
    Visserligen hade man väl inget fint pris att hämta inom barnomsorgen vilket man ju vann för ombyggnaden av torget. De flesta "hör" nog inte ens de finesser som nu finns inbyggda därunder...
    Y.

    SvaraRadera
  2. Hej Y!

    Jaså är det "finesser" som är inbyggda under Stortorget i Kalmar? Dom flesta tror väl att det är pissbrunnar, och många använder dem nog på det viset också.

    Skönt för oss ölänningar som slipper betala för DOM dumheterna, men trist att det nödvändigtvis måste klåfingras på allt det fina som ändå finns i Kalmars kulturhistoriska stadsmiljö!

    En som på ett mästerligt beskrivit denna idioti (på sin blogg "Östra Ölands fri horisont") är Ölandsbladets tidigare chefredaktör Kurt Lundgren, som hastigt gick ur tiden för snart ett år sen. Kurt är borta men hans många blogginlägg ligger kvar på nätet!

    SvaraRadera