Om jag vore i kommunledningens kläder så skulle jag verkligen försöka se till att kraftbolaget EON tvingades gräva ner sina kraftledningar som nu löper tätt intill Rälla samhälle. Detta för att så snart som möjligt kunna utveckla samhället på ett naturligt sätt. Dvs med bebyggelsen samlad öster om väg 136 och med koncentration kring skolan.
Det är fullkomligt vansinnigt att kraftledningen ska få gå i full frihet bara 50 meter från Rälla skola. Den ska naturligtvis med det allra snaraste ner i kabel under jord. Detta inte minst med tanke på barnens hälsa och vad idag vet om sambandet mellan luftburen högspänning och hjärntumörer.
onsdag 31 mars 2010
Kraftledningen i Rälla måste ner i kabel under jord
Stabilisering på G?
Så är vi inne i påskveckan och det är dymmelonsdags morgon. Dags att vara lite självupptagen igen.
Vågen visar på 73,1 kg.
3 hekto mer än för en vecka sen,
Det har alltså bara blivit LITE mer av mig den senaste veckan.
Men så har det också varit mycket av så fet mat som möjligt. Stoppade visserligen i mig en massa kolhydrater i torsdags - Maria bebådelsedag - genom att trycka i mig en trave våfflor, och i fredags blev det några oemotståndliga smakprov på Bräutigams romindränkta marzipan.
I en kommentar förra veckan var det någon som tyckte att jag också borde äta grönsaker. Det gör jag faktiskt. Kokt broccoli överhälld med olivolja och riven parmesanost ovanpå är favoritfrukosten.
Men nu ska vi återgå till hur kommunen bör skötas!
lördag 27 mars 2010
Censur i spalten FRÅGA POLITIKER på kommunens hemsida
Det tycks förekomma censur på kommunens hemsida när det gäller frågorna i allmänhetens frågespalt FRÅGA POLITIKER.
I förrgår hade det nämligen kommit en fråga till oss i frågepanelen (företrädare för olika partier i kommunfullmäktige) från en kvinna som på ett något drastiskt sätt undrade vad det var för någon "som smiter undan till Cypern istället för att svara för sig och sitt när det börjar brännas kring kommunalrådsstolen i Borgholm". Jag svarade med vad jag tyckte om situationen, bland annat med en hänvisning till den här bloggen.
Varken frågan eller mitt eller någon annans svar har dock blivit publicerad i nyssnämnda frågespalt, utan någon tycks ha ingripit med censur. Är det Lars Frick som har varit framme med censursaxen? Sånt passar inte i ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt. I ett sådant måste det få finnas fritt åsiktsutbyte.
Är det andra som i någon form har drabbats av censur i kommunen? Hör isåfall av er med ett mejl på min privata e-postadress per.lublin@gmail.com eller ring 0708 - 20 86 28
torsdag 25 mars 2010
Smörblomma till näringslivschefens son
Det hände sig vid den tiden - för cirka två år sedan - att ett företagarpar i Borgholm - Jocke och Gunilla Yngdén - fått sådana framgångar med sitt "Yngdéns knäcke" att de behövde flytta hemifrån till större lokaler med sin tillverkning. De kontaktade då den store Anders Nyholm, som då var avlönad av Borgholms kommun för att hälpa företagare inom kommunen. Som Jocke och Gunilla.
Paret Yngdén hänvisades då till kommunens dyrt förvärvade "industrihotell" Smörblomman på industriområdet i Borgholm, där det fanns lediga lokaler att hyra. Raskt dökt det emellertid upp en nitisk tjänsteman från kommunens miljö- och byggnadsnämnd som ålade makarna Yngden vissa ombyggnader på grund av några centimeter hit eller dit. Den nyvordne ägaren till fastigheten, Borgholm Energi, ville dock inte kosta på något sådant, utan det var isåfall upp till makarna Yngdén att som hyresgäster fixa. Ett märkligt förfarande i det så "företagsvänliga" Borgholm. Nyholm teg.
Makarna Yngdén kontaktade då näringslivssekreteraren i Mörbylånga och blev då omgående hännvisade en liknande lokal i Färjestaden, och si där fanns ingen lika nitisk miljö- och hälsoskyddsinspektör. Yngdéns Knäcke bort från Borgholm och till grannkommunen Mörbylånga!Borgholms näringslivssekreterare Anders Nyholm hade verkligen lyckats! Ursäkta ironin!
Ett par driftiga odlare i Källingemöre, Ulf och Mary-Anne Wahlqvist, har under det gångna år haft väldiga framgångar med sin produkt Öländska Bönchips, gjord på bruna bönor. De vänder sig således till Anders Nyholm (numera "näringslivschef för hela Öland), för de behöver lokaler för sin tillverkning som inte längre ryms hemma på gården i Källingemöre. Samma historia. Hänvisning till Smörblomman. Miljö- och hälskoskyddsinspektören kräver ombyggnad som Borgholm Energi inte vill bekosta. Tystnad från Nyholm. Det verkar ganska kört.
Under tiden har Yngdéns på eget initiativ fått tag i en ledig privatägd lokal på Rosenforsområdet. Nu lämnar de lokalen i Färjestaden och flyttar verksamheten tillbaka till Rosenforsområdet hemma i Borgholm.
Nu blir det Wahlqvists som tar över lokalen i Färjestaden och flyttar verksamheten till grannkommunen på grund av strulet från Borgholms kommun och Borgholm Energi. Företagsvänlig kommun?
Och vem flyttar nu istället in med verksamhet i Smörblomman? Jo Anders Nyholms son Thomas Nyholm och dennes flickvän som ska sälja fransktillverkade produkter där. Franska livsmedelsprodukter i "Matlandet Öland"!
Tror ni att Anders Nyholms son Thomas har haft några problem med hälsovårdsinspektörer och Borgholms Energi? Det tror inte jag. Rätt släktskap, så finns det inga problem, oavsett vad man gör!
onsdag 24 mars 2010
Orättvis "syndaflod"
Så har syndafloden drabbat det öländska mittlandet.
Men det märkliga är att syndarna själva, dom som i sitt politiska ohederliga handlande torde ha ådragit sig högre makters vrede, har kommit helskinnat undan den framforsande floden. Lisbeth Lennartsson bor på betryggande höjdnivå i en HSB-lägenhet uppe i Hållstubacken, när hon inte bor uppe i Vimmerby, i övernattningslägenhet i Kalmar eller solar och badar på Cypern. Hon har följaktligen inte haft något problem med den öländska vårfloden. Sune Axelsson bor uppe på ett backkrön på Ramsättravägen i Köpingsvik och kan torrskodd sitta och snickra på sina fågelholkar. Jag har inte heller inte hört att Eddie Forsman drabbats av översvämning i sin nya villa vid Dovreviken. Det blir en senare fråga när människans klimatpåverkan fått havsytan att stiga även i Kalmarsund.
Det är istället vanliga hederliga oskyldiga människor som drabbas av den stigande floden på Öland. Nog är det väl orättvist.
Lite mer av mig
Ja, så har det gått en vecka till, och jag har klivit upp på vågen igen. Men vad är det här?! 72, 8 kilo?! Ett och ett halv kilo mer än när jag bröt fastan för tio dagar sedan. Måste vara dom där båda bananerna som jag åt i söndags. För annars har jag ju hållit mig till strikt fet diet: fet fisk, köttbitar drypande av fett och feta såser, rikligt med ägg, vispgrädde och smör samt riktigt fet ost. Så jag borde ju närmast ha gått ner i vikt. Hur som helst har det på tio dagar blivit lite mer av Per Lublin. På gott och ont. Hoppas mest på gott!
Jag är på banan i vart fall!
fredag 19 mars 2010
Ett halvår kvar fram till valet!
Idag är det precis sex månader kvar till valet!
Det blir en kommunal valrörelse som kommer att handla om maten och omsorgen, om våra mindre skolor (både dom som hotas av nedläggning och dom som redan är nedlagda) och om bristande glesbygdsservice, om vägprojekt över åkermark, om Kolstad Kulturlandskap, Airpark vid Borglanda och om Rällaskogen.
Första helgen efter påsk kommer Du att på denna sida få bekanta Dig med alla som ställer upp för Ölandspartiet. Vill Du vara med i det gänget, så har Du chans att anmäla Dig fram t o m den 30 mars. Du kan klicka här!
Gör den här hemsidan till Din "startsida" på datorn, så är Du alltid med när det händer något. Förhoppningsvis kommer den här bloggen att kompletteras med andra bloggar på samma sida, det beror på vilka av våra kandidater som vill använda sig av denna möjlighet att nå ut med sina tankar och idéer.
Varje lördag - med början från den tjugonde mars - kommer karikatyrtecknaren som bor inom mig att presentera en ny teckning i serien Lubbes gubbar på denna sida.
Välkommen att titta!
Extrasmaklig vecka!
Den här veckan har tjänstemän vid socialförvaltningen provätit mat från Ekbackaköket till lunch. Maten beställdes till socialförvaltningen redan i förra veckan, så Borgholm Energi har haft tid på sig att förbereda att maten denna vecka ska vara extra god, i vart fall den som ska pytsas ut till socialkontoret som testmat.
I dagens nummer av Östra Småland kan man läsa att socialchef Lisa Källén som åt Ekbackakökets champinjonsoppa som lunch igår med plommonkaka till efterrätt, tyckte att soppan var underbart god.
Om champinjonerna och plommonen månne kom från "Matlandet Öland"? Nej dom var centralt inhandlade från Cervera i Jönköping, har jag lyckats luska mig till. Plommonen kom i form av färdig katrinplommonpuré. Och champinjonerna var ursprungligen från Polen.
Lite för många obehövliga kommuntjänstemän
Många har väl någon gång träffat på en kommunal tjänsteman som varit så trög och enkelspårig så att det funnits att anledning att fråga sig vad personen ifråga egentligen gör för nytta för kommunen, d v s för kommunens invånare.
Jag tror att det kan finnas en hel del pengar att spara för kommunen genom att göra sig av med personal som egentligen inte behövs eller i vart fall inte fyller någon vettig.
Därav denna motion:Nu ska väl knappast något kommunfullmäktigemöte behöva ställas in för att det saknas ärenden att behandla!Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående översyn på tjänstemannasidan
Inom Borgholms kommun har vi å ena sidan brist på vårdpersonal och å andra sidan ett överflöd på chefer och utredare inom olika områden. Varje tjänsteman som egentligen inte behövs är en för mycket, och jag är rädd för att dom är ganska många som kommunen inte skulle behöva avlöna.
Jag föreslår att kommunfullmäktige beslutar
att låta göra en översyn över vilka tjänstemän som finns och vad dom utför för uppgifter och vilka som egentligen inte behövs samt hur man skulle kunna rationalisera.
Borgholm den 17 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Förenklat för hemtjänsten
Och så en motion för att underlätta för äldre som vill ha kommunens hemtjänst:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun angående behovsprövningen för kommunal hemtjänst
En sak som ganska smidigt skulle kunna förenklas är behovsprövningen av kommunal hemtjänst när det gäller personer som har fyllt åttio år. Det är enligt min mening orimligt att ifrågasätta och ens behöva utreda så gamla personers behov av hemtjänst.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att alla personer mantalsskrivna i Borgholms kommun som söker kommunal hemtjänst skall vara automatiskt berättigade till sådan från och med det år som han eller hon fyller åttio år utan att särskild prövning i det enskilda fallet behöver ske.
Borgholm den 17 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Borde också underlätta för handläggningen av hemtjänstansökningar om bara ansökningar för sökande som är under åttio år ska behöva behovsutredas.
Öppethållandet på Borgholms "lasarett"
För att ge vår kommunledning ytterligare en chans att visa sig lite framåt och få till stånd bättre tillgänglighet på Vårdcentralen (f.d. lasarettet) i Borgholm har jag nu även bjudit på denna motion:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommunNär Sune Axelsson förhoppningsvis följer mitt goda råd och ändå är och pratar digitalröntgen med partivännen som bestämmer i landstinget, så kan han väl ta upp den här frågan också!? Visa vad du duger till som vikarierande kommunalråd!
angående dygnetruntöppet vid Borgholms vårdcentral
Den beklagliga och stegvisa avvecklingen av Borgholms lasarett från ett allsidigt sjukhus med kirurgi, röntgen och BB-avdelning till en läkarmottagning med begränsade öppettider har kunna pågå under längre tid med alltför matta protester från Borgholms kommun.
Nu behöver kommunen tuffa till sig! Landstingsskatten är lika hög här som i Kalmar, så det finns ingen anledning att vi ska ha sämre service här.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att uppdra åt kommunstyrelsen att kraftfullt verka för att vårdcentralen i Borgholm åter skall hållas öppen dygnet runt samt att jourläkare alltid finns tillgänglig.
Borgholm den 17 mars år
2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för
Ölandspartiet
Förslag om minskat partistöd
En del saker som jag har föreslagit kan naturligtvis kosta pengar. Men det också sådant som kan spara pengar åt kommunen. T ex den här motionen:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommunTycker Du att förslaget är rimligt? Kom gärna med en kommentar - det är bara att klicka på den blå texten "kommentarer" i raden under!
angående reducerat partistöd när det inte är valår
Det är ett misstag att tro att politikernas smygbeslut att kraftigt höja kommunens ekonomiska stöd till de politiska partierna skulle ha allmän acceptans. Det finns heller ingen anledning till varför politiska partier skall gynnas mer än andra föreningar i kommunen.
De år som inte är valår förekommer som jag förstår det inte någon kostnadskrävande verksamhet hos partierna.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att det kommunala partistödet reduceras med 50 % de år som det inte är val till kommunfullmäktige.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Orättvisa kontrollavgifter måste ses över och ändras!
Och så tycker jag vi ska underlätta för alla småföretagare och låta dem slippa onödigt kostsamma kontrollavgifter till kommunens kontrollerande myndigheter. Den ganska orättvisa kontrollavgiftsdjungeln måste ses över, och folk ska definitivt inte behöva betala för kontroller som dom självan utför, t ex inom jordbruket, så när jag ändå var i farten tog jag upp även dessa frågor i en motion:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommunVad tycker Du? Har Du bra exempel att komma med? Hör gärna av Dig med en kommentar härunder, eller mejla på min privata mejladress: per.lublin@gmail.com
angående kommunens kontrollavgifter
Det förekommer tyvärr att enskilda företagare med mindre verksamhet drabbas förhållandevis hårt av kontrollavgifter som kommunen tar ut, som i exemplet med den som fick betala lika mycket i kontrollavgift för sin lilla hylla hälsoprodukter som Ica Supermarket får betala för kontrollen av hela sitt livsmedelssortiment.
Vidare anser jag det vara otillständigt med de avgifter till kommunen som olika företagare får betala för så kalla egenkontroller, d v s kontroller som de utför själva.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att egenkontroller skall vara avgiftsfria samt att det ska ske en grundlig översyn av hela kontrollavgiftssystemet i syfte att undanröja de värsta orättvisorna och skapa ett bättre företagsklimat för de små företagen.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Öppen förskola i Borgholm igen?
En uppskattad sak som fanns tidigare i Borgholm men som sedan några år tillbaka har strulats bort, det var den öppna förskolan, dit hemmavarande föräldrar kunde gå med sina barn en eller ett par gånger i veckan. Nu har ansvariga politiker sparat in på denna möjlighet under någon sorts diffus hänvisning till en framtida "familjecentral" i kombination med den nya vårdcentralen som ska byggas intill Mejeriviken i Borgholm. Men öppen förskola dit föräldrar kan gå med sina barn kräver ju inte så märkvärdiga lokaler. Kanske kunde man använda Stadshusets tingssal till vidare? Det vore väl inte sämre användning än att ha den som fikarum för stasdshusets personal, som det är nu. Det kanske skulle gå att kombinera?
Det går säkert att lösa på annat sätt också, bara att det blir gjort.
Hur som helst så bjöd jag nu på den här motionen:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommunJag var hövlig nog att inte skriva något om Tingssalen och hoppas att ansvariga politiker hinner hitta på en lösning redan innan motionen ska behandlas i kommunfullmäktige.
angående öppen förskola
Det var en uppskattad service tidigare när öppen förskola tidigare fanns i Borgholm, där hemmavarande föräldrar kunde gå med sina barn några timmar i veckan. Någon anledning att rationalisera bort denna verksamhet fanns egentligen inte, och den bör därför med det snaraste starta på nytt.
Att frågan om återupprättande av den öppna förskolan ska avvakta tills den nya vårdcentralen med tilltänkt ”familjecentral” blir klar är att dröja för länge.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att öppen förskoleverksamhet skall startas utan dröjsmål.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Dags att åter få röntgen till Borgholm
För att ge kommunledningen ytterligare lite vettig sysselsättning - att ta itu med redan nu - innan motionen blir behandlad, så tog jag åter upp en gammal fråga som genom åren har engagerat många borgholmsbor och andra ölänningar:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående röntgen i Borgholm
Sedan röntgen lades ner vid Borgholms lasarett (numera vårdcentral) har tekniken på röntgenområdet utvecklats avsevärt. Idag skulle en röntgenläkare i Kalmar genom digital teknik studera röntgenbilder som i samma ögonblick tagits i Borgholm. Man skulle således kunna ha röntgen i Borgholm utan att behöva ha röntgenläkare på plats.
Den
segdragning frågan har haft i landstinget - när möjligheten funnits politiskt - har inte varit särskilt förtroendeingivande, annars hade vi redan haft röntgen tillbaka på nuvarande vårdcentral.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kommunstyrelsen att idogt och med största kraft verka för att när den nya vårdcentralen står klar i Borgholm skall där även finnas en röntgenavdelning.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för ÖlandspartietSå Sune Axelsson, du som nu vikarierar som kommunalråd i Borgholm, vila upp från ditt fågelholkssnickrande ett tag och passa på och prata förstånd med dina socialdemokratiska partivänner i landstingsledningen, så att det blir klart att vi ska få digital röntgen i Borgholm!
Det vore verkligen på tiden!
Dags för åretruntöppen systembutik i Löttorp
Och när vi ändå är uppe på norra Öland, så nog borde Löttorp ha ett åretruntöppet systembolag. Så det har nu blivit en motion även om det:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående åretruntöppet systembolag i Löttorp
Det skulle sparas många onödiga resor mellan Löttorp och Borgholm om Löttorp fick en åretruntöppen systembutik. Den utlämningsservice som visserligen finns i Löttorp är tros allt inte riktigt samma sak, eftersom alla inköp måste planeras i förväg.
Jag tror att Systembolaget som nu vill göra allt för att skydda sitt monopol är mera medgörliga nu än tidigare på att tillhandahålla god service även på mindre orter.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till kommunstyrelsen att idogt och med full kraft verka för att Löttorp får åretruntöppen systembutik.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för ÖlandspartietInget hindrar att kommunstyrelsen tar tag i saken redan nu och kontaktar Systembolagets ledning. Det är absolut inte nödvändigt att avvakta att kommunfullmäktige hinner behandla motionen!
Vi borde faktiskt kunna göra dagsturer till Visby!
Och så naturligtvis en motion om färjetrafiken till Visby från Grankullavik. Där tycker jag kommunledningen har varit på tok för undfallande gentemot rederiet och Destinationen Gotland. Vi har ju faktiskt givits rätten att från kommunens sida samråda om tidtabellerna. Därtill kommer att vi rättsligen borde ha rätt till kompensation för trafikbortfallet i fjol när man plötslig bröt trafiken Visby - Grankullavik för att istället sätta in färjan på en annan rutt. Men vad har vi fått i år? En sämre turlista, det är allt!
Så här skrev jag:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommunTill nu i sommar går det knappast att påverka turlistorna, dom är sedan länge klara. Men till nästa år borde det vara möjligt. Men en "Ölandsrabatt" borde gå att införa redan nu. Vår kommunledning borde ligga på!
angående färjetrafiken till Visby
Mot bakgrund av det strul som varit med färjetrafiken mellan Visby och Grankullavik borde Borgholms kommun ha rätt till kompensation från rederiets och Destination Gotlands sida. Med tanke på de insatser som kommunen har gjort för denna trafiks skull när det gäller hamnen i Grankullavik och inseglingsrännan, så har kommunen rätt att få ha sitt ord med i laget när det gäller tidtabellerna.
Vad vi skulle behöva är framförallt möjligheter att från norra Öland kunna göra dagsbesök i Visby. Det kräver en tidig avgångstid från Grankullavik och sen återresa, varvid färjan skulle kunna ligga för natt i Grankullavik.
Vidare ser jag det som en orättvisa att det finna betydligt billigare biljetter mellan Visby och Oskarshamn än det finns mellan Visby och Grankullavik trots att den senare sträckan är kortare. Det vore också rimligt med en särskild ”Ölandsrabatt” på färjebiljetterna för personer mantalsskrivna inom Borgholms kommun precis som det finns en ”gotlandsrabatt” för personer mantalsskrivna på Gotland.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att uppdra till kommunstyrelsen att idogt och med full kraft verka för att det ska bli möjligt att från norra Öland göra resor över dagen till Visby samt att en ”Ölandsrabatt” införs på färjebiljetterna för vår kommuns invånare motsvarande ”Gotlandsrabatten”.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Polisen först i "att-göra-lista"
Då och då får man en idé om något man vill göra och så antecknar man den på en "att göra lista". Jag har haft en särskild "att-göra-lista" för motioner jag vill skriva, d v s förslag som jag i egenskap av ledamot kan låta kommunfullmäktige ta ställning till och besluta om. Häromdagen tyckte jag att den listan började bli lite väl lång, så jag tog tag i den och betade av den.
Det började med polisen, som jag tycker lyser allt för mycket med sin frånvaro när den skulle behövas. Det nybyggda polishuset i Kalmar måste väl fyllas med verksamhet, men inte skulle det skada med lite "närpoliser" på Öland.
Skrev således så här:Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående polisbemanningen inom kommunen
Det är ett hot mot tryggheten på norra Öland att det inte längre finns polis stationerad i Löttorp. Alltmer sällsynt är det att det finns polis tillgänglig i Borgholm. Polisstationen i Borgholm som tidigare var öppen alla vardagar har numera öppet endast på måndagar (tre timmar på eftermiddagen). Att polisen satsat på ett nytt polishus i Kalmar är ingen tröst för folk i Borgholms kommun, som betalar lika mycket som andra för att få ha ett väl fungerande polisväsende.
På det vis som det är nu kan polisen inte ha någon förebyggande verkan mot brott i Borgholms kommun, vilket skapar otrygghet i kommunens glesbygder. Även i Borgholms tätort känns det otillfredsställande att polis för det mesta ska behöva komma åkande från fastlandet om något händer. Polisen har därmed alltför dåliga möjligheter att ingripa vid pågående brott i vår kommun.
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att uppdra åt kommunstyrelsen att idogt och med full kraft verka för att polisstationen i Borgholm blir bättre bemannad, att det åter blir ett poliskontor i Löttorp och att det alltid ska finnas polis tillgänglig för insats såväl i Borgholm som i Löttorp.
Borgholm den 16 mars år 2010
Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Det skadar inte att kommunstyrelsen får lite tryck på sig att göra något i den här saken.
torsdag 18 mars 2010
Kommunfullmäktige sade jaså till ungt medborgarförslag
Kommunfullmäktige fick i måndags ta ställning till ett medborgarförslag från ett par skolgrabbar i tonåren. Dom ville ha möjlighet att åka rullbräda, så kallad skateboard (uttalas skejjtbård) inomhus och tyckte kommunen skulle hjälpa till med det.
Kommunfullmäktige tyckte att det var ett bra förslag och sade jaså till det. Det vill säja kommunstyrelsen skulle utreda och sedan fick vi se...
Nog tycker jag att det är ett bra förslag som borde bejakas. Intresset för skateboard är nog så utbrett bland skolungdomen, men bra ställen att åka på, där det inte stör andra, är det ont om. Jag tror inte att det skulle behöva bli så förskräckligt dyrt att hjälpa ungdomarna med detta.
Ingen rabatt för pensionärer här inte!
Kommunfullmäktige röstade också ner mitt förslag om pensionärsrabatt på KLT:s bussar på Öland och mellan Öland och Kalmar, ett förslag som väckts till Borgholms kommunfullmäktige samtidigt med att ölandspartister i Mörbylånga kommun väckt motsvarande motion i Mörbylånga kommun.
När man tänker på att göteborgare som har fyllt 65 år åker helt gratis med kollektivtrafiken i Göteborg och att det finns rejäla pensionärsrabatter i lokaltrafik och länstrafik på många andra håll, så är det svårt att förstå varför pensionärerna på Öland ska behöva betala fullt pris utan någon rabatt. För jag kan inte tro att pensionerna är högre här än på andra håll.
Kommunfullmäktige tackade nej till 600 nya invånare
Ett annat ämne, som borde ha givits mer tyngd än det fick, var mitt förslag att Borgholms kommun skulle ta initiativ till en justering av gränsen mellan Borgholm och Mörbylånga så att Glömminge hamnade på Borgholmssidan.
För detta talaratt Runsten (som ju tillhör Borgholms kommun) ligger på samma "breddgrad" på Öland som Glömminge gör,
att det är onaturligt att ha en kommungräns mellan socknarna ner genom Mittlandsskogen,
att en del elever i den tämligen överfyllda Glömmingeskolan då skulle kunna gå i Rällaskolan, där elevantalet då kunde förbättras,
att de båda kommunerna som ingår i Ölands kommunalförbund då skulle bli mer jämnstora, vilket hela idén bakom kommunalförbundet bygger på, d v s två likvärdiga kommuner,
att - framförallt för Borgholms del - kommunen skulle få inte mindre än 600 nya invånare över en natt, vilket skulle ge ett ordentligt lyft för Borgholms
kommuns ekonomi.Mot detta talade Eddie Forsman (m), som sade att "det var det dummaste förslag han någonsin hört".
Tyvärr gick kommunfullmäktige på Eddie Forsmans linje och tackade därmed i praktiken nej till att få 600 nya invånare.
Naturligtvis är det inte säkert att det blivit så ifall kommunfullmäktige hade sagt ja. Men Borgholms kommun hade kunnat lyfta frågan hos Kammarkollegiet, och det hade blivit en utredning, där förmodligen Glömmingeborna hade fått rösta om vilken kommun som dom hade velat tillhöra och då är det inte alls säkert att dom hade valt Mörbylånga (dit dom har mycket längre än till Borgholm).
Försiktig renovering av Slottsskolan önskad
Fullmäktigekvällens tunga ämne var väl att ge klartecken för att starta projekteringen av Slottsskolans renovering. En följd av många års bristfälligt underhåll. Alla var väl överens om att en renovering var nödvändig, så berslutet blev enhälligt.
Jag lyckades få in en brasklapp om att renoveringen inte får kosta så mycket att undervisningen sedan blir lidande p g a bristande resurser, och att renoveringskostnaderna på intet vis ska kunna belasta verksamheten vid de små skolorna och kunna tas till intäkt för minskad eller nedlagd verksamhet vid någon av dessa. Samt att innan renoveringen kör igång ska det finnas en klar och tydlig prislapp som kommunfullmäktige då får ta ställning till. Slutligen att det aldrig ska bli aktuellt att föra över sjätteklassare till Slottskolan utan att även den nya Slottsskolan ska förbli ett renodlat högstadium med endast årskurserna 7 - 9.
Det hade varit vansinnigt att bygga den nya Slottsskolan för att kunna ta emot även sjätteklassarna. Dom som har tänkt i dom banorna hade väl hoppats att på det viset kunna minska lite extra på elevantalen ute i glesbygdsskolorna för att på sikt kunna lägga ner fler skolor. Jag tycker dom gott kan stå där med lång näsa.
Bedrövlig "direktsändning" i Kalmarradion från Borgholms kommunfullmäktige
Måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde var ingen höjdare precis. Någon sa att ledamöterna var extra uppklädda för att mötet skulle sändas i radio, och det skulle inte förvåna mig det minsta. Jag studerade faktiskt inte deras klädsel.
Radiobevakningen var det mest minimala tänkbara. Sändningen från kommunfullmäktige skulle börja samtidigt som mötet, klockan 17.00, och 17.45 skulle den vara slut för då skulle barnradion ta över. Och tro nu inte att det ens var direktsändning under dom 45 minutrarna som fanns till buds. Nej halv sex skulle det ju vara nyhetssändning och som om det inte räckte med avbrott för den så skulle det också vara avbrott i sändningen för att det skulle spelas musik. Därtill avbröts sändningen från debatten av att reportern gjorde egna intervjuer i lokalen. Tacka vet jag lokalradion på Gotland, den direktsänder samtliga kommunfullmäktigemöten i sin helhet. När den motsvarande radion i Kalmar län för första och förmodligen enda gången direktsänder från kommunfullmäktige i Borgholm så blir det några avhuggna stumpar.
Nu ska erkännas att jag ännu inte hört sändningen i sin helhet för man måste vara mer tekniskt kunnig än vad jag - och de flesta - är om man via Radio Kalmars hemsida ska kunna lyssna på sändningen i efterhand. Så jag har bara hört lite från ett band, men när jag eventuellt har kunnat höra hela, så ska jag återkomma med mitt slutliga omdöme. Men att Radio Kalmar underskattar sina lyssnares intelligensnivå står redan nu fullt klart!
onsdag 17 mars 2010
Fastan över för min del
I helgen som gick bröt jag fastan. För min del. Tre och en halv vecka utan fast föda kanske kan räcka. Vågen stod i söndags morse på 71, 3 kg. Så på den tiden hela tiden hade det blivit exakt nio kilo mindre Per Lublin.
Men en fasta avslutar man inte bara genom att börja trycka i sig mat igen. Man tar det lite försiktigt och passar samtidigt på att övergå till en klokare kost. Annars tar man strax tillbaka sin förlorade övervikt.
Och då har jag bestämt mig för en kost som dom som förstår sig på det kallar för LCHF, som är någon sorts utrikisk förkortning, och som går ut på att man helt enkelt äter mycket fett och lite kolhydrater. Kolhydrater är sånt som det finns mycket av i potatis, ris, pasta, bröd, sötsaker, läsk och öl. Som man alltså får undvika.
Den här fettrika kosten är den som rekommenderas allmänt av Annika Dahlqvist, den tuffa och stridbara läkaren från Jämtland som totalt vänt upp och ner på socialstyrelsens kostråd och den tidigare så allmänna jakten på fett.
Så jag började i söndags förmiddag så smått med en innehållet i en ask keso indränkt i olivolja, och sen blev det senare under dagen smaskigt fettdrypande moussaka. På den vägen har jag fortsatt under den här veckan. Med grillade revben och massor av avokado (en frukt med mycket fett i). Så ägg och favoritgrönsaken broccoli förstås med mycket pesto på. Därtill har jag tryckt i mig massor av dansk fet ost.
I morse hade jag gått upp två hekto sen i söndags. Konstigt!Nästa onsdag ska jag väga mig igen.
söndag 14 mars 2010
Bruten länk fungerar igen
Länken högst upp i vänsterspalten där den som vill veta hur man går med i Ölandspartiet har kunnat klicka har tyvärr varit trasig ett tag. Men nu har felet rättats till och länken fungerar igen. Så det är bara att klicka!
Radiosänd kommunfullmäktigedebatt i morgon
Kommunfullmäktiges ledamöter verkar märkbart nervösa nu. Det ska nämligen bli direktsändning i lokalradion från Borgholms kommunfullmäktiges sammanträde i Folkets hus i Borgholm i morgon med start klockan 17. Radio Kalmar kommer dit.
Egentligen är det ingenting märkvärdigt alls. Gotlands kommuns samtliga kommunfullmäktigesammanträden direktsänds i lokalradion. I sin helhet!
Radio Kalmars engångssändning från vårt kommunfullmäktige håller inte på så länge. Klockan 17.45 övergår man nämligen till barnradion. Mer intresse för lokala samhällsfrågor tror inte radioledningen att lyssnarna har. Det är verkligen att underskatta.
Så den som vill veta vad som händer på kommunfullmäktige i morgon kväll bör istället gå dit. Mötet börjar kl 17.00 (på önskemål från Radio Kalmar) och håller på tills ärendelistan är genomgången. Som vanligt är det i Folkets hus och allmänheten är välkommen!
Det kommer bl a att handla om igångsättande av Slottsskolans renovering samt behandling av förslag om en 1000-meters-gräns mellan bebyggelse och nya vindkraftverk, en inomhus skate-park, att kommunen tar initiativ till att överföra Glömminge från Mörbylånga kommun till Borgholms kommun, samt pensionärsrabatt på KLT:s bussar.
Vill Du se se hela ärendelistan och läsa mer om ärendena kan Du klicka här!
fredag 12 mars 2010
Mobb i Mörbylånga
En invånare i Mörbylånga kommun vid namn Sylvia Olofsson Hiller har överklagat ett beslut som berör den framtida trafiksituationen intill hennes hus. Jag känner inte personen ifråga och har aldrig träffat henne och vet inget om henne som person eller något om hennes bevekelsegrunder i övrigt. Jag har heller ingen uppfattning om hennes överklagande i sig. Men en sak vet jag, och det är att det är en medborgerlig rättighet att som kommunmedborgare överklaga kommunala och statliga beslut som man inte är nöjd med.
Jag har av tidningarna också förstått att överklagandet också haft inverkan på planeringen av framtida utbyggnad av Mörbylånga köping, som därmed riskerat fördröjning.
Och nu har mobben i Mörbylånga vaknat. Med namninsamlingslistor har man gått till storms mot kvinnan ifråga och hennes överklagan. Tydligen också med hotelser på nätet. Med påföljd att hon av rena förskräckelsen har dragit tillbaka sin överklagan.
Så här får det baske mig inte gå till. Ska sådan här organiserad mobbning vara tillåten blir det kanske inte många som i framtiden vågar använda sig av sin medborgerliga rättighet att överklaga myndigheternas beslut.
Det här ser jag allvarligt på. Vad är det egentligen som har hänt i Mörbylånga? Vilka ligger bakom? Det här måste redas ut!
onsdag 10 mars 2010
Lennartssonska krokodiltårar
I slutet av förra veckan blev jag uppringd av en hurtflåsig reporter från Kalmarradion. Han ville boka in en intervju med mig till nästa dag. Han skulle komma till Borgholm och intervjua Lisbeth Lennartsson och sen ville han träffa mig.Nästa dag meddelade han att det blivit framflyttat för Lisbeth Lennartsson kunde först efter helgen och han ville intervjua henne innan han pratade med mig. Jag fick inte klart vad det egentligen gällde, så lite mystiskt verkade det.
Igår ringde han upp, och då hade han träffat Lisbeth Lennartsson och nu ville han träffa mig. Då fick jag äntligen höra vad det gällde. Jo, Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson hade sjukskrivit sig till 75% på grund av mig!!! Jag skulle ha kränkt henne med den blogg som ni, kära läsare, läser just nu samt genom att begära att få tillgång till de mejl som hon skrivit i egenskap av kommunalråd och som är offentlig handling!
Enligt reportern hade hon gråtit hela tiden. Jag var alltså en stor skurk.
I morse och hela förmiddagen idag har vi i varje nyhetssändning kunnat höra en hulkande och snyftande Lisbeth Lennartsson i Radio Kalmar, utpekande ut den store skurken Per Lublin.
Nu hör det till saken att två dagar innan uppträdde hon med anledning av Internationella Kvinnodagen på scen i Färjestaden, och enligt en mycket initierad person kvittrade hon som en lärka hela kvällen. Igår kväll några timmar efter radiointervjun blev hon uppringd av journalist från Östra Småland och kunde då helt lugnt meddela att hon blivit till 75% sjukskriven på grund av att hon "har högt blodtryck och sover dåligt". Nu var det av någon anledning inte lika roligt att skylla på mig. Se mer i artikel i dagens nummer av Östra Småland på sidan 11.
Att gråta tårar när det passar ens egna politiska syften, det kallas krokodiltårar. Om Lisbeth Lennartsson har privata problem - vilket jag inte vill lägga mig i - och hon därför inte orkar med, så är det oerhört illvilligt och rent ut sagt kränkande att utnyttja det till att lägga skulden på mig. Det här är alltså ingenting som jag vill stå i skamvrån för.
Det ingår faktiskt i en demokrati att det är tillåtet att granska makten och hur den utövas. Om Lisbeth Lennartsson inte tål kritisk granskning för sitt ställande och styrande så ska hon inte vara kommunalråd. Svårare än så är det inte.
Och så två kilo till neråt...
I morse - efter att jag fastat i tre veckor nu - stod vågen på 72,6 kg med mig på. Det är 2,2 kilo mindre än förra onsdagen och 8,1 kilo mindre än när fastan började. Nu är frågan hur länge jag ska hålla på, för det finns närstående som är vänliga att tala om att jag inte luktar särskilt gott. Det är en kemisk reaktion som uppstår i kroppen under fasta, så jag får be min omgivning om ursäkt om jag går omkring och luktar lik.
Hur som helst är det väldigt behagligt att fasta när den första veckan är övervunnen.
tisdag 9 mars 2010
Grattis Ölands vingårdar!
Den svenska regeringen har äntligen givit klartecken till att vingårdar ska få sälja av sin produkter direkt till sina gäster. Det var då på tiden!
Jag har länge tyckt att det är en idioti att den som till exempel gästar Wannborga Vin & Lamm och blir serverad ett gott vin producerat på gården, och som sedan skulle vilja köpa med sig ett par flaskor inte har fått göra det utan istället måste hänvisas till systembolaget.
Nu ska det som väl är bli annorlunda!
Grattis alla vinodlare på Öland och ni som funderar på att börja odla vin!
måndag 8 mars 2010
Ett sätt fira kvinnodagen i Borgholms kommun
Internationella Kvinnodagen som det är idag, så vill jag först som främst bekänna att vi har varit väldigt dåliga på jämställdhet inom Ölandspartiet i Borgholms kommun.
Roland Wickholm och jag som är ordinarie ledamöter, liksom våra båda ersättare Lars Vinnefors och Patrik Niklasson utgör onekligen ett typiskt gubbgäng.
Men nu ska det bli andra bullar. Jag skulle önska att vår nya fullmäktigegrupp efter valet - som jag hoppas blir tre gånger så stor som för närvarande - ska komma att bestå av minst lika många kvinnor som män!
Så dagen till ära vill jag särskilt öppna dörren för alla kvinnor som hör av sig. Så tjejer / kvinnor, klicka till alldeles intill röda rubriken högst uppe i vänsterspalten och bli med bland dom som ställer upp på Ölandspartiets valsedlar! Välkomna!
Dricka "härodlad" mjölk borde vara möjligt även på Öland
I Östergötland har sju stora mjölkproducentgårdar tillsammans bildat Östgöta Mjölk. Dom var trötta på att dom fick så dåligt betalt från Arla och valde därför att ta detta steg.
Nu kör dom mjölken med tankbilar med olika fack för olika gårdar till Emå-dalens privata mejeri i Hultsfred där mjölken tappas upp och förpackas och går tillbaka till butikerna i Östergötland som Östgöta Mjölk, som finns både som lättmjölk, mellanmjölk, och skummjölk. Kunden kan på förpackningen läsa från vilken eller vilka gårdar mjölken kommer. Beroende på var man bor kan man alltså dricka "härodlad" mjölk i Östergötland.
Mjölken är visserligen någon krona dyrare i butik än Arlas, men det tycks inte skrämma kunderna.
Vore inte det här vara något att ta efter på Öland?!
Andra produkter från Östgöta Mjölk är Östgöta Grädde, Östgöta Filmjölk och Östgöta Herrgårdsost, där också gårdarna som mjölken kommit från finna angivna på förpackningen, i det sista fallet dock inte den särskilda gården.
När har Ölands Näringslivskontor och Anders Nyholm haft några funderingar i liknande banor för att kunna hjälpa öländska mjölkproducenter till ökad lönsamhet och kanske i slutänden åter få ett mejeri på Öland med de sysselsättningstillfällen ett sådant skulle kunna erbjuda?
Uppgifterna är hämtade från en artikel i gårdagens nummer av Dagens Nyheter med rubriken Mjölkbönder trotsar jätten samt från Östgöta Mjölks egen hemsida http://www.ostgotamjolk.se/
söndag 7 mars 2010
Skördefestträff i Borgholm för att snappa upp nya idéer
Skördefestträff blir det i Stadshuset i Borgholm i morgonkväll måndag med start kl 18.30. Den ihärdiga skördefestgeneralskan Anne Wilks med flera förväntas informera och på ett tidigt stadium snappa upp idéer inför skördefesten i höst.
Träffen är öppen för alla.
Ett bra tillfälle för den som vill att komma med förslag och nya idéer inför årets Skördefest.
lördag 6 mars 2010
Fräckt av Sune Axelsson efter chockhöjt partistöd
För en tid sedan sedan stod följande rubrik att läsa i tidningen Barometern:
Borgholms partistöd ökar mest i länet
Artikeln som följde inleddes med:
Borgholms kommun är en av de tjugo kommuner i landet som höjt partistödet mest. Sune Axelsson (S) i Borgholm tycker inte att det är något märkvärdigt med det.
Inget märkvärdigt? undrar jag. Höjningen beslutades i smyg i början av förra året, mitt under den värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet.
" - Det var inga oenigheter mellan partierna utan alla var överens när kommunfullmäktige tog beslut om att höja stödet", påstod Sune Axelsson, vice ordfordförande i kommunstyrelsen, som var intervjuad i artikeln.
Oerhört fräckt av Sune att påstå eftersom partistödet höjdes av kommunstyrelsen utan att alls ha varit diskuterat i kommunfullmäktige.
Tidigare har partistödet alltid varit en punkt på dagordningen när kommunfullmäktige diskuterat budgeten, i vart fall när det handlat om ändrad storlek. Men av någon anledning fanns partistödet inte omnämnt i budgetförslaget för år 2009. Däremot hade kommunstyrelsen som vanligt en väl tilltagen post för "oförutsedda händelser". Ur denna post har kommustyrelsen därefter tydligen plockat ut hundratusen kronor och dom pengarna plussat på det kommunala partistödet med som tidigare låg på lite drygt tvåhundra tusen kronor.
En chockhöjning av partistödspotten med andra ord, självsvåldigt och i smyg genomförd av kommunstyrelsen, där Ölandspartiet hindrats från att få vara med!
När jag sedan upptäckte att vi fått mer partistöd än vanligt, så fick jag den förklaringen att det gjorts en omfördelning mellan partierna för att det skulle bli mer rättvist. Det har ju alltid varit orättvist fördelat mellan partierna tidigare så att de stora partierna fått mycket större kommunalt partistöd än dom små, trots att kostnader för valinformation och utskick av valsedlar m m borde vara det samma för alla partier oavsett storlek. Så med den förklaringen hade jag ju ingen anledning att reagera.
Jag borde ha undersökt saken närmare!
Hade jag då förstått att det i själva verket var den totala partistödspotten som hade höjts, så hade jag naturligtvis reagerat på ett helt annat sätt. Fortfarande är det så att dom större partierna får den största delen av kakan, så den förklaring jag hade trott på var oriktig dubbel bemärkelse.
Jag är tveksam till kommunalt partistöd. Det känns inte rätt att kommunens skattebetalare ska behöva finansiera de politiska partierna. Det rimliga vore väl att partierna skulle betraktas som vilken förening som helst, där aktivitetsbidrag brukar ges till föreningar som anordnar fritidsaktiviteter för barn och ungdomar, men där föreningarna i övrigt arbetar ideellt och har sina inkomster genom lottförsäljning och liknande och möjligen visst bidrag i samband med kulturella insatser.
När partistödet har diskuterats i kommunfullmäktige har jag alltid förespråkat en sänkning, och det borde Sune Axelsson veta!
Barometern följde sedan upp med en artikel, där jag fick komma tills tals. Där spär Lisbeth Lennartsson på med ytterligare lögner att jag skulle "fått vara vara med", vilket är rena skitsnacket.
Barometern ska ha tack för sitt avslöjande om den otillständiga partistödshöjningen i Borgholm.
En av kommentarena till avslöjandet - från en "Lasse i Köpingsvik" lyder:KanonDet kallar jag ironi när den är som bäst. Alla förstår sig tyvärr inte på ironi, så jag försöker vara lite försiktig med sånt, men den här var bra!
Bra att dom hittade något att lägga pengarna på som dom sparat på att stänga skolorna.
Vill Du läsa artiklarna om partistödet i Barometern (med kommentarer) så kan Du klicka på dom båda länkarna här under:
fredag 5 mars 2010
Missbruk av personal
När jag ändå är och gräver i kommunalrådets offentliga mejlbox, så hittar jag ett mejl som visar hur Lisbeth Lennartsson kan bära sig åt när hon i egenskap av politiker får frågor som hon inte vet hur hon ska besvara.
Som de flesta kanske redan vet finns det en frågespalt på kommunens hemsida där vem som helst kan ställa frågor till olika politiker i kommunen som förklarat sig villiga att ställa upp i en frågepanel, däribland bl a undertecknad (Öp) och Lisbeth Lennartsson (Cp). Då kan man ju tänka sig att det är vi politiker själva som ska svara och inga andra. Och det kan ju inte vara meningen att kommunanställda tjänstemän på sin arbetstid ska sitta och hjälpa politikerna med svaren.
Det sista har tydligen inte politikern Lisbeth Lennartsson begripit, för när hon inte vet vad hon ska svara på en fråga (som ställts till samtliga sexton i frågepanelen) från Matupprorets grundare Camilla Sparring, så vänder hon sig till kommunägda bolaget Borgholm Energi högst avlönade tjänsteman Benny Wennberg och tar hans välavlönade arbetstid i anspråk med ett mejl, där hon skriver så här:Camilla Sparring är på g ordentligt när det gäller kostverksamheten här. Jag vb frågorna till dig så får du fördela dem inom BEAB, ber om hjälp med formulering av svaret. Med vänlig hälsning Lisbeth Lennartsson (c) kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun samt ordförande Ölands KommunalförbundLisbeth Lennartsson har tydligen inte förstått att frågespalten "Fråga politiker" är till för att dom som frågar ska få veta var politikerna själva står. Inte för dessa politiker ska hjälp med att svara av tjänstemän.
Du som ännu inte besökt frågespalten på kommunens hemsida och vill se den kan klicka här!
torsdag 4 mars 2010
"Samverkan i världsklass"
Har varit inne och luskat lite i kommunalrådets stora mejlbox och hittat ett mejl* där tjänstemännen på Ölands Näringslivskontor skriver om vad man försöker inbilla sig att sysslar med på detta splittrade "kontor". Man hade då - av mejlväxlingen att döma - hållit på i ett halvår med att diskutera vad det var som man egentligen sysslade med (bortsett från resandet förstås). Nedanstående var rubriken på vad man kommit fram till att det handlade om:
Öländsk tillväxt genom samverkan i världsklass!
Men vadå? Hur kan en samverkan som fungerat så uruselt påstås vara "i världsklass"?
Som om inte detta var stora ord nog, så var det efter några veckor tydligen något snille på "näringslivskontoret" som kom på något ännu käckare. Så här skulle det låta:
Öland (eller Det öländska näringslivet) växer och utvecklas på ett hållbart sätt och har en näringslivsstruktur i världsklass.
Återigen, vadå världsklass? Det öländska näringslivet har det ganska så motigt, inte minst på grund av att företagsklimatet i kommunerna försämrats påtagligt i ölandskommunerna, i synnerhet i Borgholms kommun, efter bildandet av det - till synes - gemensamma Ölands Näringslivskontor. Detta framgår med full tydlighet av en grundlig undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
Vad håller dom egentligen på med, Anders Nyholm och hans gäng, och vad tror dom att dom är? Man tar sig för pannan.
Lisbeth Lennartsson tycker att dom har varit jätteduktiga på Ölands Näringslivskontor.
*) Fotnot:Den som vill ta del av mejlet kan höra av sig till mig. Lämpligen med ett eget mejl på adressen per.lublin@gmail.com
onsdag 3 mars 2010
Ytterligare två och ett halvt kilo mindre
Hur mår man efter två veckors fastande? Jo, toppen!
Andra må äta sina wallenbergare med gröna ärtor eller biff á Lindström. Eller njuta goda ostar och ugnsgratinerade musslor. Jag "äter" min buljong som kvällsmat. I övrigt dricker jag varierande av lite blandad grönsaksjuice, tomtatjuice och morotsjuice, alla av märket Granini som finns i många livsmedelsbutiker och den lite dyrare Rabenhorst 11 + 11 (fruktjuice med elva vitaminer) som finns i hälskokostbutiken, två deciliter som frukost och två deciliter som lunch. Och så en massa fastete från morgon till kväll. Och vatten förstås. Vill Du veta mer kan Du mejla mig på min privata mejladress per.lublin@gmail.com
Och i morse när jag steg på vågen, så stannade den på 74, 8.
Är således två och ett kilo lättare än förra onsdagsmorgonen, då jag hade gått ner tre.
Ulf Carlsson, chefredaktör på Östran (och tidigare tidningens lokalredaktör i Borgholm), må ursäkta, men jag får väl sträcka lite på mig. Uffe-Puffe, som sedan oktober förra året har en "bantarblogg" i sin tidning, lyckades bara gå ner ett kilo i veckan de båda första veckorna. Men han bantade (och då råkade det - enligt Uffes blogg -bland annat slinka ned både toscakaka och annat någon gång) medan jag fastar, det är skillnaden!
Bantning, det är en självspäkning som liksom aldrig tar slut (tills man ger upp). Fasta är jobbigt dom första fem dagarna, sen mår man förbaskat bra!
Jag förstår att läsekretsen med olidlig spänning ser fram emot resultatet av min fortsatta fasta. Nästa onsdagsmorgon blir det vägning igen och resultatet kommer här i bloggen samma dag. Hav tålamod!
Tills dess kära läsare får ni hålla till godo med ett och annat inlägg om borgholmspolitiken här på bloggen, som jag kanske kommer att skriva.
måndag 1 mars 2010
Skrävlerska lyckades förföra referatskrivare
Pensionerade stadshusvaktmästaren och kyrkligt aktive Bertil Palmquist har lämnat in ett litet referat till Ölandsbladet som fanns publicerat i lördagstidningen. Med rubriken "Kommunalråd på Allträffen".Förförisk?
Tydligen hör den gode Bertil till dem som låtit sig förföras av Lisbeth Lennartssons svada . "Alla var entusiastiska av Lisbeth Lennartssons föredrag och det märktes också i den efterföljande frågestunden", står det i Bertil Palmquists rätt igenom berömmande referat. Man skulle nästan kunna tro att han varit på ett helt annat ställe än där jag hade varit, när jag skrev mitt inlägg "I huvudet på en skrävlerska" (den 24 februari). Men vi var faktiskt där på samma plats samtidigt, i Borgholms församlingshem. Och hörde precis samma skryt och skrävel. Tänk så olika man kan uppleva samma sak!
"Åhörarna tackade med applåder och från församlingen överlämnade Rose-Marie Petersson vackra blomster till Lisbeth Lennartsson", står det vidare i det Palmquistska pekoralet. Men tacka fasen för det, det hör ju faktiskt till att föredragshållare får applåder efteråt och vanligen också en blomsterbukett! Sen får det vara hur det vill med kvaliteten på föredraget, men det är en annan sak. Fler än mig var nog inte så imponerade av det lennartssonska förträfflighetspratet - eller skrävlet - av vissa kommentarer vid borden att döma.
En sak kan nog Bertil och jag vara överens om, det var för övrigt väldigt trevligt ordnat och stämningen var god, och jag är även övertygad om att den krämiga morotssoppan - som jag p g a min fasta tyvärr fick avstå från - var förträffligt välsmakande och vällagad. Så doftade den verkligen!Kyrkan gör en god insats för en viktig grupp borgholmsbor med dom här sopplunch-träffarna varannan onsdag, och betydligt roligare föredragshållare än Lisbeth Lennartsson står på tur att komma till församlingshemmet framöver, bl a underhållaren Uno Magnusson - presentation överflödig.