Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 19 mars 2010

Vi borde faktiskt kunna göra dagsturer till Visby!


Och så naturligtvis en motion om färjetrafiken till Visby från Grankullavik. Där tycker jag kommunledningen har varit på tok för undfallande gentemot rederiet och Destinationen Gotland. Vi har ju faktiskt givits rätten att från kommunens sida samråda om tidtabellerna. Därtill kommer att vi rättsligen borde ha rätt till kompensation för trafikbortfallet i fjol när man plötslig bröt trafiken Visby - Grankullavik för att istället sätta in färjan på en annan rutt. Men vad har vi fått i år? En sämre turlista, det är allt!

Så här skrev jag:

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående färjetrafiken till Visby

Mot bakgrund av det strul som varit med färjetrafiken mellan Visby och Grankullavik borde Borgholms kommun ha rätt till kompensation från rederiets och Destination Gotlands sida. Med tanke på de insatser som kommunen har gjort för denna trafiks skull när det gäller hamnen i Grankullavik och inseglingsrännan, så har kommunen rätt att få ha sitt ord med i laget när det gäller tidtabellerna.

Vad vi skulle behöva är framförallt möjligheter att från norra Öland kunna göra dagsbesök i Visby. Det kräver en tidig avgångstid från Grankullavik och sen återresa, varvid färjan skulle kunna ligga för natt i Grankullavik.

Vidare ser jag det som en orättvisa att det finna betydligt billigare biljetter mellan Visby och Oskarshamn än det finns mellan Visby och Grankullavik trots att den senare sträckan är kortare. Det vore också rimligt med en särskild ”Ölandsrabatt” på färjebiljetterna för personer mantalsskrivna inom Borgholms kommun precis som det finns en ”gotlandsrabatt” för personer mantalsskrivna på Gotland.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att uppdra till kommunstyrelsen att idogt och med full kraft verka för att det ska bli möjligt att från norra Öland göra resor över dagen till Visby samt att en ”Ölandsrabatt” införs på färjebiljetterna för vår kommuns invånare motsvarande ”Gotlandsrabatten”.

Borgholm den 16 mars år 2010

Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet
Till nu i sommar går det knappast att påverka turlistorna, dom är sedan länge klara. Men till nästa år borde det vara möjligt. Men en "Ölandsrabatt" borde gå att införa redan nu. Vår kommunledning borde ligga på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar