Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 25 mars 2010

Smörblomma till näringslivschefens son


Det hände sig vid den tiden - för cirka två år sedan - att ett företagarpar i Borgholm - Jocke och Gunilla Yngdén - fått sådana framgångar med sitt "Yngdéns knäcke" att de behövde flytta hemifrån till större lokaler med sin tillverkning. De kontaktade då den store Anders Nyholm, som då var avlönad av Borgholms kommun för att hälpa företagare inom kommunen. Som Jocke och Gunilla.

Paret Yngdén hänvisades då till kommunens dyrt förvärvade "industrihotell" Smörblomman på industriområdet i Borgholm, där det fanns lediga lokaler att hyra. Raskt dökt det emellertid upp en nitisk tjänsteman från kommunens miljö- och byggnadsnämnd som ålade makarna Yngden vissa ombyggnader på grund av några centimeter hit eller dit. Den nyvordne ägaren till fastigheten, Borgholm Energi, ville dock inte kosta på något sådant, utan det var isåfall upp till makarna Yngdén att som hyresgäster fixa. Ett märkligt förfarande i det så "företagsvänliga" Borgholm. Nyholm teg.

Makarna Yngdén kontaktade då näringslivssekreteraren i Mörbylånga och blev då omgående hännvisade en liknande lokal i Färjestaden, och si där fanns ingen lika nitisk miljö- och hälsoskyddsinspektör. Yngdéns Knäcke bort från Borgholm och till grannkommunen Mörbylånga!

Borgholms näringslivssekreterare Anders Nyholm hade verkligen lyckats! Ursäkta ironin!

Ett par driftiga odlare i Källingemöre, Ulf och Mary-Anne Wahlqvist, har under det gångna år haft väldiga framgångar med sin produkt Öländska Bönchips, gjord på bruna bönor. De vänder sig således till Anders Nyholm (numera "näringslivschef för hela Öland), för de behöver lokaler för sin tillverkning som inte längre ryms hemma på gården i Källingemöre. Samma historia. Hänvisning till Smörblomman. Miljö- och hälskoskyddsinspektören kräver ombyggnad som Borgholm Energi inte vill bekosta. Tystnad från Nyholm. Det verkar ganska kört.

Under tiden har Yngdéns på eget initiativ fått tag i en ledig privatägd lokal på Rosenforsområdet. Nu lämnar de lokalen i Färjestaden och flyttar verksamheten tillbaka till Rosenforsområdet hemma i Borgholm.

Nu blir det Wahlqvists som tar över lokalen i Färjestaden och flyttar verksamheten till grannkommunen på grund av strulet från Borgholms kommun och Borgholm Energi. Företagsvänlig kommun?

Och vem flyttar nu istället in med verksamhet i Smörblomman? Jo Anders Nyholms son Thomas Nyholm och dennes flickvän som ska sälja fransktillverkade produkter där. Franska livsmedelsprodukter i "Matlandet Öland"!

Tror ni att Anders Nyholms son Thomas har haft några problem med hälsovårdsinspektörer och Borgholms Energi? Det tror inte jag. Rätt släktskap, så finns det inga problem, oavsett vad man gör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar