Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 19 mars 2010

Polisen först i "att-göra-lista"


Då och då får man en idé om något man vill göra och så antecknar man den på en "att göra lista". Jag har haft en särskild "att-göra-lista" för motioner jag vill skriva, d v s förslag som jag i egenskap av ledamot kan låta kommunfullmäktige ta ställning till och besluta om. Häromdagen tyckte jag att den listan började bli lite väl lång, så jag tog tag i den och betade av den.

Det började med polisen, som jag tycker lyser allt för mycket med sin frånvaro när den skulle behövas. Det nybyggda polishuset i Kalmar måste väl fyllas med verksamhet, men inte skulle det skada med lite "närpoliser" på Öland.

Skrev således så här:

Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
angående polisbemanningen inom kommunen

Det är ett hot mot tryggheten på norra Öland att det inte längre finns polis stationerad i Löttorp. Alltmer sällsynt är det att det finns polis tillgänglig i Borgholm. Polisstationen i Borgholm som tidigare var öppen alla vardagar har numera öppet endast på måndagar (tre timmar på eftermiddagen). Att polisen satsat på ett nytt polishus i Kalmar är ingen tröst för folk i Borgholms kommun, som betalar lika mycket som andra för att få ha ett väl fungerande polisväsende.

På det vis som det är nu kan polisen inte ha någon förebyggande verkan mot brott i Borgholms kommun, vilket skapar otrygghet i kommunens glesbygder. Även i Borgholms tätort känns det otillfredsställande att polis för det mesta ska behöva komma åkande från fastlandet om något händer. Polisen har därmed alltför dåliga möjligheter att ingripa vid pågående brott i vår kommun.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att uppdra åt kommunstyrelsen att idogt och med full kraft verka för att polisstationen i Borgholm blir bättre bemannad, att det åter blir ett poliskontor i Löttorp och att det alltid ska finnas polis tillgänglig för insats såväl i Borgholm som i Löttorp.

Borgholm den 16 mars år 2010

Per Lublin
Kommunfullmäktigeledamot för Ölandspartiet

Det skadar inte att kommunstyrelsen får lite tryck på sig att göra något i den här saken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar