Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 22 november 2013

På öppet kommunstyrelsemöte, del II. Sammanfattning av eftermiddagspasset. FILMLÄNKAR till hela mötet


Efter lunch i tisdags var det få åhörare kvar på det öppna kommunstyrelsemötet. Alla studenterna hade gått när det var dags för kommunstyrelsen att komma till beslut om hur den budget skulle se ut som man skulle föreslå kommunfullmäktige för nästa år. Det blev en himla massa voteringar, så jag förstår inte hur dom kan gnälla på mig när jag begär votering.
 
Voteringar är bra, för då kommer det med till protokollet, hur var och en ställer sig i olika frågor!
 
Sedan var det dags för en inbjuden medborgare från Bredsättra, Sune Johansson, att få komma till tals med anledning av ett medborgarförslag som han skrivit, detta med anledning av den fina bryggan vid Sikehamn som totalförstördes av stormen häromåret, och där han vädjade om kommunens hjälp. Sune visade vackra bilder från Kapelludden och talade on platsens betydelse som en samlingspunkt. Det kanske skulle kosta två miljoner, åtminstone en, att återställa den raserade bryggan. Efter mycket prat från politikernas sida om kommunens penningbrist undrade Sune något om att kommunen kanske kunde bidra med "en tia"! 
Märkligt nog har kommunen mindre gott om pengar när det handlar om något som ligger utanför Borgholms tätort (bortsett från det prestigefyllda onödiga tillbygget på Gärdslösa skola för dom skolbarn som valt att gå i Gårdby). Det finns inget till övers för Bredsättra men gott om pengar till "försköning" av torget i Borgholm och nya förvaltningslokaler för en växande hoper kommunala tjänstemän.
 
En bra tag efter att Sune hade gått - strax innan mötet var slut - beslutade kommunstyrelsen enhälligt att avslå medborgarförslaget, men man beslutade att det skulle stå i protokollet att man ändå var "positiv", hur det nu ska gå till när man avslår förslaget. Vilket alltså återstår att se. 
Det blev också en hel del prat även om ett nytt sopsorteringssystem för hushållsavfall, som tanken är att Borgholm Energi ska införa, där en optisk avläsare som känner av färger kan sorterar olikfärgade soppåsar. En del var oroliga för hur man då skulle göra med komposterbart avfall ifall man vill ha kompost hemma.
 
Tänk förresten att det ska vara så krångligt för folk som vill ha egna komposter. Att man ska behöva ha tillstånd för att ha en egen kompost hemma hos sig på sin tomt! Det är ju bara onödigt besvär och onödiga kostnader! En annan sak är att om någon missköter sin kompost och förorenar omgivningen, så ska givetvis kommunen ha möjlighet att ingipa, men nu är det onödigt krångel för miljömedvetna medborgare. Det borde man ändra på! 
När sedan två motioner från mig stod på kommunstyrelsens dagordning undvek ordföranden Lisbeth Lögnartsson (c) att nämna mitt namn - medan hon däremot nämnde andra förslagställares namn. Men hon lyckades skickligt prata sönder båda motionerna. Ingen annan yttrade sig och kommunstyrelsens beslut blev att föreslå kommunfullmäktige att avslå båda motionerna.
 
Den ena motionen gick ut på att kommunen ska se till att det kommunägda bolaget (Borgholm Energi) gör så deras industrilokaler blir godkända för livsmedelstillverkning, när någon vill hyra lokal för sådant ändamål, så att vederbörande - vilket har hänt - istället väljer att förlägga tillverkningen till grannkommunen. Den andra gick ut på att kommunen ska försöka påverka polisen till att etablera närpolis i Löttorp. Att Ilko Corkovic (s) lät Lögnartssonskan avsiktligt misstolka båda motionerna och att han inte sa ett enda knäpp står i klar kontrast till vad han sa på förmiddagen medan studenterna var kvar, då han sa att han stöder alla förslag som är bra, oavsett från var dom kommer.
Eller tycker kanske Ilko att mina förslag var dåliga och att det är bra att kommunen inte kan erbjuda lokaler som är godkända för livsmedelstillverkning när sådana efterfrågas och att det bra att det inte finns polis på norra Öland?
Ett medborgarförslag från Gun-Britt Nyborg i Runsten och Kerstin Henrysson i Folkeslunda (om att stödja butiksbuss i bygder utan lanthandel) tog en ny vändning i kommunstyrelsen. Vid ett tidigare kommunstyrelsemöte, där förslagsställarna hade varit inbjuda, och där KSAU:s förslag var att medborgarförslaget skulle avslås, så hade Gun-Britt lyckats vända på steken så att möjligheten medstöd till butiksbuss skulle uttredas lite närmare. Och nu så hade detta utretts av kommunens tjänstemän som kommit fram till att det gick bra med ett sådant stöd, så nu beslutet bifall till förslagsställarna, vilket innebär att när någon kund i byn som butiksbussen besöker är 75 år gammal eller äldre eller har rörelsehinder, så utgår samma bidrag från kommunen som det utgår till lanthandlare som kör hem varor till folk. Så förslagsställarna är bara till att gratulera! Bra jobbat!
 
Nu ser vi fram emot varubussen på Östra sidan!
 
Dock lyckades kommunstyrelsen - på förslag av någon tjänsteman - krångla till det hela så att stödet bara ska gälla när butiksbussen besöker byar där det är minst tolv kilometer till närmaste lanthandel. Så det är bara byarna längs östra landsvägen söder om Gärdslösa som kan komma ifråga. Norr därom är det för nära till butiken i Köpingsvik! Andra byar - som t ex Åstad - har för nära till butiken i Rälla!
 
Av samma skäl är det i resten av kommunen bara Arbelunda och Kårehamn (som har tillräckligt långt till närmaste lanthandel, om inte fiskbutiken i Kårehamn räknas förstås!) där stöd till butiksbuss kan bli aktuellt.
 
Här minnsan är det tydligen viktigt att skydda lanthandeln från konkurrens, men inte när det ska öppnas Willy-varuhus mellan Borgholm och Köpingsvik! Tala om att sila mygg men svälja kameler!
 
Och för övrigt - som jag tyckte mig höra någon tänka högt: 
 Vilken sjuttiofemårig rörelsehindrad person utan bil promenerar 10 kilometer med rullator till lanthandeln för att sedan promenera hem med varorna samma väg?
 
Man kan undra vad vissa tjänstemän tänker med?
 
Likadant lyckades kommunstyrelsen - på förslag av Eddie Forsman (m) - krångla till det när det var meningen att man skulle stödja Erik Arvidssons motion att kommunen ska återuppta sina webbsändningar från kommunfullmäktiges möten. Dom flesta i kommunstyrelsens verkade nämligen väldigt överens om att det varit en flopp att försöka stoppa webbsändningarna och att kommunen nu borde börja använda sin dyrt inhandlade utrustning för webbsändningar igen. Det verkade uppenbart att kommunstyrelsens beslut skulle bli att föreslå kommunfullmäktige att bifalla Erik Arvidssons motion.
 
Det var då som Eddie Forsman hoppade in och undrade hur webbsändningarna skulle finansieras och lyckades få ledamöterna att bortse från att själva sändningarna numera kan göras gratis - vilket mina sändningar är talande bevis för. Så kommunstyrelsen beslut blev visserligen att föreslå bifall till motionen men att den först ska gå till budgetberedningen (som är lika med kommunstyrelsens arbetsutskott), vilket kan komma att betyda långbänk.
I KSAU har nämligen Eddie och Lisbeth majoritet och kan komma att rösta ner Ilko en gång till eller lägga den i malpåse till nästa budget!
 
I vilket fall som helst kan motionen inte komma till avgörande förrän efter att den har varit uppe i kommunstyrelsens en gång till, eftersom en motion alltid måste "slutberedas" i kommunstyrelsen innan den kan komma upp på kommunfullmäktiges bord för avgörande.
 
Eddie verkar ha lyckats. Snacka om bromskloss!
 
Del 1: Presentation av de närvarande, lite skryt av "kommunchefen" Christina Madeling och tjänstemannapresentation av budget för 2014
Del 2: Uppochnedvänd budgetdebatt
Del 3: Samling efter lunch, beslut efter alla yrkanden under budgetdebatten och en himla massa voteringar
Del 4: Bredsättrabon Sune Johansson presenterar bilder och pratar om Kapelludden och Sikehamns brygga med anledning av ett medborgarförslag som han själv har skrivit
Del 5: Tilläggsbudgetering för kommunstyrelsen och socialnämnden för innevarande år (eftersom pengarna har tagit slut) samt erbjudande från Regionförbundet om regional samverkan kring ungas uppväxt
Del 6: Nytt system för sortering av hushållsavfall. Motioner om lokaler för livsmedelsframställning, träning för kommunanställda, närpolis på norra Öland samt om webbsändningar. Beslut efter medborgarförslag om Sikehamns brygga och om butiksbuss samt lite kommunstyrelseprat om vildsvinen på Öland.

 
Återkommer ytterligare till frågan om webbsändningar i nästa blogginlägg

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar