Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 20 november 2013

På öppet kommunstyrelsemöte. Sammanfattning av förmiddagspasset. FILMLÄNKAR till hela mötet


Så var det då ett öppet kommunstyrelsesammanträde igår i Borgholms stadshus och för mig var det en självklarhet att gå dit och ämed min enkla teknik låta alla som vill - men som kanske inte har lust eller möjlighet att komma till stadshuset - få full insyn.  
Punktligt klockan nio började sammanträdet. 
På plats för att lyssna var - förutom jag - tolv andra åhörare, varav sju var studenter från Linnéuniversitetet och en var reporter från Ölandsbladet. Barometerns reporter tillstötte lite senare. 
Närvarande med yttranderätt var kommunstyrelsen på elva personer, två ersättare på avbytarbänk, varav den ene mest satt och gäspade, samt inte mindre än sju tjänstemän, varav hela fem från ekonomiavdelningen. 
Kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lögnartsson hälsade välkommen och tycktes ha lite svårt att ta att jag var där. I samband med att alla närvarande politiker och tjänstemän skulle presenteras för besökarna från Linnéuniversitetet med namn och partifärg respektive tjänsteuppgit, så hoppade hon medvetet över mig. Men efter elva minuter brast det tydligen för henne: 
"- Jag ser att Per Lublin filmar. Jag vet inte Per, det gör ont i armarna att sitta så där. Kan vi hjälpa dej med någonting. Behöver du stöd eller nånting? Vill du ha stöd eller nånting för att filma lite lättare får du säja till! Jag har försökt att filma men jag klarade inte mer än en minut utan att bli trött i armarna." 
Sade hon med lismande tonfall. 
Sedan blev det dags för den så kallade "kommunchefen" Christina Madeling att slå sig för bröstet om det fina berömmet som det nya servicecentret i receptionen har fått i den undersökning som har gjorts. Men det är ju inte precis Madelingskan själv som har suttit i receptionen och svarat i telefon och gjort detta på ett bra sätt. Hon har ju varit mer upptagen med att kontakta advokater i Göteborg, om man får uttrycka sig lite elakt. 
Därefter följde en ganska påfrestande genomgång av förslaget till ny budget med en massa uppställningar och konstiga diagram presenterade av kommunens ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg, asssisterad av fyra tjänsteandar (alla med den fåniga titeln "controller"), vilket höll på ungefär en trekvart. 
Klockan 10 var det dags för kommunstyrelsens budgetdebatt, som pågick i två timmar och slutade i allmänt kaos beträffande kommunens investeringar. Det visade sig finnas en massa mindre investeringar som ingen riktigt hade kläm på och i stort sett alla verkade ovetande om. En massa "skit" som ekonomichefen uttryckte det. Många bäckar små gör en stor å, så det är inte så konstigt om mycket pengar okontrollerat  strömmar ut från kommunens kassaskrin (trots alla "controller" i stadshuset, eller heter det möjligen "controllers" i plural?). 
Viss poäng hade Mikael Almkvist (KD:s representant i kommunstyrelsen) när han påpekade att det är alldeles för många pappersvändande tjänstemän i kommunen och att där skulle kunna sparas mycket pengar. Ilko Corkovic (S) vågade bara snudda vid den frågan när han föreslog att för att finansiera det sedan länge beslutade - men ännu inte startade - "nattiset", så borde pengar föras över från grundskolan, "i första hand" från administrationen (och i andra hand genom att minska antalet lärare). 
Det verkar som att tjänstemännen är en helig ko som bara KD - och Ölandspartiet - riktigt vågar ta tag i! Det tillsätts nya på löpande band oavsett om dom behövs eller inte. Varje chefstjänsteman vill väl ha så många under sig som möjligt, det ger förstås status. Och politikerna vågar inte protestera mot eländet. Hellre satsar dom på nya stora dyra förvaltningsbyggnader för en allt mer svällande administration! 
Någon utomstående borde ta dem i örat innan det blir ännu dyrare för kommunen!
Att det inte finns behov av så många tjänstemän bevisas väl redan av att fem av dom på ekonomiavdelningen kunde ägna en hel dag åt att sitta och lyssna på kommunstyrelsens pratande!
En eloge även till Peder Svensson som röt till emot kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag att ha den nya fritidsgården på Slottskolan stängd på onsdagar med motiveringen att fritidsgårdarna i Löttorp och Rälla bara är öppen fyra dagar i veckan och då är det "orättvist" att den i Borgholm får vara öppen fem dagar. På detta skulle kommunen spara 125.000 kronor. 
"- Och kanske få betala svindyra placeringar istället!"
Drog Peder i med.
Och syftade därmed på kommunens stora kostnader för familjhemsplaceringar för ungdomar som hamnat snett. Och Peder fick faktiskt kommunstyrelsen med sig på att fritidsgården i Borgholm även i fortsättningen ska få vara öppen på onsdagskvällar! 
Det kanske skulle löna sig att skapa rättvisa så att även fritidsgårdarna i Löttorp och Rälla får vara öppna på onsdagskvällar. Den frågan tål att tänka på tills budgeten för nästa år slutgiltigt ska avgöras vid kommunfullmäktiges decembersammanträde! 
I övrigt kan man nog säga att det inte var mycket som skilde partierna i kommunstyrelsen åt när det gällde budgeten även om det pratades mycket. Av dom ungefär 500 miljoner kronor som budgeten handlar om var det kanske bara två miljoner som der var några delade meningar om. Efter två timmars budgetdebatt blev det en timmes uppehåll för lunch. 
Under lunchuppehållet upptäckte jag att jag hållit mobilen uppochner under filmandet, så dom stackars tittarna har nog varit fundersamma. 
Visst är mycket i Borgholms kommun uppochner, men det var fatiskt inte min mening att illustrera det på det viset.
Så ni kära tittare som nu i efteråt vill se de båda första inspelade delarna från sammanträdet, er måste jag tyvärr ge rådet att stå på huvudet när ni tittar om ni vill se bilden rättvänd. Eller så ha datorskärmen uppochnedvänd om det går. 
Jag lovar att jag var mer skärpt i det avseendet efter att ha varit hemma på lunch, så i dom övriga filmdelarna från mötet är bilden rättvänd. 
För Dig som vill titta är det bara att klicka här under på dom delar som Du vill se och höra på!
 
Del 1: Presentation av de närvarande, lite skryt av "kommunchefen" Christina Madeling och tjänstemannapresentation av budget för 2014 
Del 2: Uppochnedvänd budgetdebatt 
Del 3: Samling efter lunch, beslut efter alla yrkanden under budgetdebatten och en himla massa voteringar 
Del 4: Bredsättrabon Sune Johansson presenterar bilder och pratar om Kapelludden och Sikehamns brygga med anledning av ett medborgarförslag som han själv har skrivit 
Del 5: Tilläggsbudgetering för kommunstyrelsen och socialnämnden för innevarande år (eftersom pengarna har tagit slut) samt erbjudande från Regionförbundet om regional samverkan kring ungas uppväxt 
Del 6: Nytt system för sortering av hushållsavfall. Motioner om lokaler för livsmedelsframställning, träning för kommunanställda, närpolis på norra Öland samt om webbsändningar. Beslut efter medborgarförslag om Sikehamns brygga och om butiksbuss samt lite kommunstyrelseprat om vildsvinen på Öland. 
Återkommer med kommentarer om resten av kommunstyrelsesammanträdet.  
Ha en trevlig kväll!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar