Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 28 november 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte IV: Att inte kunna hålla budget


Att kommunstyrelsen - som titt som tätt kommer med pekfingrar åt dom olika nämnderna om hur dom måste spara för att kunna hålla sina budgeter - inte själv klarar av att hålla sin budget är ganska märkligt och givetvis var det klokt av kommunfullmäktige i måndags att inte ge kommunstyrelsen de extra medel som dom hade begärt.
 
Men att inte socialnämnden fick extra medel nu när pengarna så här i elfte månaden på året är slut känns inte bra. Vad får det här för följder för äldreomsorgen? Kan man ju undra.
 
Att vi från oppositionens sida ville stödja den tilläggsbudgetering som socialnämnden begärt är väl naturligt - och i det här läget ingick även Ulf Laveskans (Vp) och Bodil Rosengren (-) i oppostionen. Men när det skulle röstas var det dock oklart hur socialdemokraterna skulle rösta, eftersom dom inte hade haft något yrkande under debatten. Skulle dsocialdemokraterna rösta med oppositionen eller skulle dom följa Lisbeth Lögnartsson (Cp) och Eddie Forsman (m) och avslå socialnämndens begäran. Och hur skulle t ex dom centerpartistiska respektive moderata fullmäktigeledamöter som även sitter med i socialnämnden rösta?
Nåväl, Ilko Corkovic och övriga socialdemokrater gick den här gången på oppositionslinjen. men hur t ex socialnämndens ordförande Eva Karlström (m) kunde gå emot sin egen nämnd kan ju tyckas förvånansvärt. Lögnartssonskan och Forsman har uppenbarligen haft framgång med sina partipiskor!.
 
En mycket stor andel av vår kommuns invånare är sextiofem år och äldre och andelen äldre blir allt fler. Att då försöka skära ned på äldreomsorgen är absurt. Bättre än att pengarna till äldreomsorgen bara ska ta slut innan året är slut är att ge socialnämnden den budget för äldreomsorgen som behövs för att pengarna inte ska ta slut och att äldreomsorgen ska kumnna fungera som det är tänkt.
Att pengarna tagit slut beror inte på slarv utan på att socialnämnden redan från början fick alldeles för lite tilldelat. Det kunde man redan från början räkna ut att pengarna inte skulle räcka och så blir omsorgsverksamheten därefter!
  
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar