Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 27 november 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte I: Om Allmänhetens möjligheter att ställa frågor till politikerna


Allmänhetens frågestund ger lite spänst åt kommunfullmäktiges sammanträden. Folk tar upp frågor som ligger dem varmt om hjärtat eller annat som dom funderar över. Det är bra att detta numera är möjligt vid varje kommunfullmäktigemöte. Allmänhetens frågestund fanns inte när jag började engagera mig i kommunens göranden och låtande och föra kamp mot den tidens kommunala diktatur (för kommunen styrdes synnerligen diktatoriskt på den tiden). Och nu talar vi om öländskt sjuttiotal och åttiotal.
Så småningom infördes en allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige, begränsad till två tillfällen per år! Då fick medborgarna endast ställa frågor till ordförandena i nämnder och kommunstyrelse, samt till förvaltningscheferna som satt inkallade på rad. Det var så stelt och krystat att få medborgare fick för sig att alls gå dit och ställa någon fråga. Ibland fick dåvarande vaktmästaren i Folkets hus (där kommunfullmäktigemötena hölls på den tiden) -  Åke Nilsson (S) - ställa sig upp med någon oskyldig fråga för att det alls skulle bli något frågat under frågestunden.
 
Numera sker Allmänhetens frågestund under betydligt mer otvungna former i början av varje kommunfullmäktigemöte och frågeställarna kan vända sig med sina frågor till vilken politiker som dom själva vill.
 
Den här kvällen tog en frågeställare upp frågan om ishockeyplanen i Löttorp som kommunens personal hade lyckats förstöra. Han fick löfte från kommunal-orådet Lisbeth Lögnartsson (Cp) att saken snarast skulle åtgärdas. Återstår att se vad löftet är värt, men eftersom nästa år är valår så kanske ....
 
En inflyttad Borgholmsbo ville veta mer om Borgholm Energi och dess roll i kommunen, en fråga som allt fler börjar fundera över. Stig Bertilsson (Cp), ordförande i det kommunägda bolagets styrelse (som nu tills nye chefen tillträder samtidigt sitter på VD-posten) fick svara. Frågan kom ju passande lägligt eftersom kommunens förhållningssätt till bolaget skulle diskutera i en senare punkt på dagordningen.
 
Återkommer till den då.
 
För några år sen infördes möjligheten FRÅGA POLITIKER på kommunens hemsida. Men den togs bort efter ett tag, förmodligen för att frågorna blev för besvärliga för politikerna. Det var synd, men är det någon som skulle vilja ställa frågor till mig i min egenskap av folkvald, så går det bra genom klicka på kommentarsmöjligheten i slutet av varje inlägg här på min kommunblogg. Så även i slutet av detta inlägg!
 
Öns pensionärer brukar lockas till något jippo på Ölands Djurpark varje år i slutet av sommaren och få dansa lite. Där ingår - för att kommunerna ska sponsra med inbjudan - att öns båda kommunalråd ska få tala fritt från en scen. Då har publiken fått ställa lite frågor efteråt, som kommunalråden besvarat från scenen. Det sistnämnda avskaffades dock häromåret, då kommunalråden året innan fått några frågor som dom tydligen tyckte var besvärliga, så nu får kommunalråden tala fritt utan att behöva besväras av några frågor från publiken! Detta har jag berättat om i ett tidigare inlägg den 17 augusti i år, Politiker på Ölands Djurpark.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar