Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 27 november 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte II: Tröttande "information" förstör mötena och saboterar tidsplanen


Varje gång som kommunfullmäktige samlas brukar det direkt efter uppropet följa en för det mesta urtråkig och långdragen information på mellan en halvtimme och en timme, förmodligen för att ledamöterna sedan ska bli så trötta att dom inte orkar debattera och att man snabbt ska komma fram till vad som för dom flesta är det viktigaste med kvällen: kaffet och dom goda smörgåsarna. 
Vad som ordföranden inte begriper är att på detta sätt går det åt så mycket onödig tid så att mycket av det som står på dagordningen inte hinns med, eftersom Stadshuset måste vara utrymt klockan elva för att inte larmet ska utlösas. För man kan ju inte behandla olika beslutsärenden utan att först få diskutera dem.
 
Och dom ärenden som inte hinns med skjuts då fram till nästa kommunfullmäktigesammanträde, där det åter står någon inbjuden knickedick från någonstans och babblar en halvtimme eller två till visning av bilder, ofta förställande text som han eller hon läser innantill från. Med påföljd att dom uppskjutna ärendena - som av någon konstig anledning brukar läggas sist i dagordningen för det nästkommande mötet - inte hinns med den gången heller. Samt att ytterligare ärenden blir uppskjutna till nästa gång. Så där höll det på i vintras när samma ärenden gång efter gång stod på kommunfullmäktiges ärendelista och det tog åtskilliga månader innan dom äntligen kom till behandling och avgörande. Men se en lång och många gånger meningslös information skulle det vara i början av varje möte! Pinsamt korkat upplagt!
 
Och nu är vi där igen med nya uppskutna ärenden. Hälften av de egentliga ärenden på ärendelistani måndags hanns inte med för att en Anders Hansson nödvändigtvis skulle stå och informera om ett "värdegrundsarbete" som tydligen skulle göras i stadshuset. Som någon tydligen har bestämt utan att tillfråga dom folkvalda i kommunfullmäktige, så fullmäktige skulle bara skulle "informeras" om vad som skulle hända i stadshuset nästa dag. Och detta synnerligen mångordigt om vad projektet går ut på.
 
Då jag utgår från att alla ledamöterna är läskunniga - och då dom ändå inget har att säga till om huruvida projektet ska genomföras eller inte - så kunde det ju ha räckt med att dom tipsats om hur dom kunnat läsa om det på nätet. För dom som eventuellt skulle vara intresserade och inte bara vara intresserade av kaffet och smörgåsarna.  
Och likadant med alla dom andra informationerna i början av varje kommunfullmäktigemöte. Ledamöterna kan tipsas om hur dom själva kan läsa sig till det som det ska informeras om ifall intesse finns.  
Snälla någon! Se nu äntligen till att vi slipper dom här tidsfördröjande så kallade "informationerna" på kommunfullmäktiges möten framöver!.
 
Få vågar säga det högt. men jag tror att dom flesta av kommunfullmäktiges ledamöter är beredda att hålla med mig. Jag har ju sett alla gäspningar och blickarna på klockan.
Har också lagt märke till att flertalet av mina tittare som följer mötena på nätet brukar "troppa av" allteftersom dessa evinnerliga informationsfdöreläsningar pågår. Även om dom ofta återkommer lite senarare!
Jag kan nämligen direkt i mobilen se hur många som följer sändningen direkt vid ett visst tillfälle.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar