MEST LÄST PÅ BLOGGEN I APRIL - skrålla ner i vänsterspalten!


SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

torsdag 1 december 2016

Nej det var INTE Snövit och dom sju dvärgarna bakom lucka ett - fast det liknade lite!


När jag strax före klockan nio i morse stod i det mörka trapphuset i Stadshuset och skulle öppna dörren in till det upplysta sammanträdesrummet var det lite som att öppna lucka ett i adventskalendern. Det var bara ettan på dörren som saknades. Istället stod KS-RUMMET* i stora bokstäver över dörrens glasruta.
Och vad var det då bakom denna "lucka ett"? Jo en massa gubbar samlade kring ett långbord - närmare bestämt var dom åtta stycken. Vid bordet satt även tre kvinnor, så det kunde ju inte vara Snövit och de sju dvärgarna bakom luckan även om det liknade. 
"Snövit" - eller den av kvinnorna som till färgen mest kunde likna henne - pratade väldigt mycket och var bekymrad över att deras personal inte riktigt räckte till och många var sjuka. En av gubbarna undrade över hur många anställda som det egentligen fanns i förvaltningen och fick svaret att dom var trettiosju och att dom skulle "behöva vara några till". Det hördes tydligt att "Snövit" var förvaltningschef. 
Så småningom slank det in en nionde "gubbe" vid bordet.
Ett par av gubbarna hade skägg och satt vid vardera kortänden. Kanske dom skulle föreställa tomtar. Den ene - som mer påminde om Butter i den riktiga Snövits gäng - undrade hur länge Ekerum ska få fortsätta att pungslå kommunen. Detta med anledning av att kommunen får stå för planläggningskostnader när det görs planer för företagets utveckling. Den andre tomten talade om "risktagande" som han menade var vanligt bland kommuner och "kunde ha värde i sysselsättningseffekt och andra allmänna intressen" och vara "betydelsefullt". Ytterligare en tomte började prata om "gemensamt" intresse även om "exploatören förhoppningsvis kommer tjäna lite pengar på det där så småningom". Ja, så sa han faktiskt, "Butter" konstaterade då - helt korrekt - att "nu  börjar det likna stöd åt en enskild företagare som inte är enligt lagen".
"Snövit" erkände under mötet att hon missat att i tid söka ett statligt bidrag som kommunen hade kunnat få, något som "Butter" chevalereskt bemötte med att det inte kunde vara hennes fel.
Så här långt kunde det vara som en adventskalender - åtminstone i TV-rutan - men sedan försvann varje likhet. I en vanlig adventskalender öppnar man som bekant en lucka varje morgon från och med den 1 december - som ju är idag - och fram till jul och när man väl har öppnat en lucka, så får den fortsätta att vara öppen. Här däremot så stängdes lucka ett redan innan det ens hade hunnit gå en timme. 
Då var nämligen den öppna delen av miljö- och byggnadsnämndens sammanträde till ända, ledamöterna skulle dricka kaffe och sedan skulle sammanträdet fortsätta bakom lyckta dörrar utan möjlighet till insyn för allmänheten.
Jag fick således inte vara kvar och sända/filma längre. 
Så vi blir utan insyn i hur det gick till lite senare på sammanträdet, när politikerna i nämnden bl a skulle ta ställning till exploatören Ekerums önskan att ändra den omdiskuterade detaljplanen för bebyggelse inne i Rällaskogen - den så kallade "Järnnian" - där exploatören utlovat naturanpassad bebyggelse varvid naturen runt om varje hus skulle lämnas orörd. Den ville nu exploatören få ändrad för att få sälja tomter hur som helst inom området utan några krav på tomternas anpassning till den omgivande naturen. 
Varför ska sådant hållas hemligt. Har väljarna inte rätt att få veta hur deras politiker agerar när dom ska fatta beslut? 
Här kan ni hur som helst se inledningen med upprop (3 minuter) samt resten av den öppna delen av mötet (cirka 50 minuter).

*) Fotnot: Miljö- och byggnadsnämnden brukar få "låna" kommunstyrelsens sammanträdesrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar