Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 14 maj 2013

Dags att sätta ner foten: Nu får det vara slut med kommunala pengar till turistnäringen!


Ny strategi ska lyfta turismen är en annan rubrik i Ölandsbladet idag. Ja, jag säger då det. Men låt då för höge farao turistnäringen själv stå för fiolerna!
 
Att kommunerna ska anställa en "destinationsutvecklare" eller vad dom nu vill kalla det - som våra öländska kommunledningar verkar vara inne på - är helt uppåt väggarna! Har inte kommunerna bekostat nog med töntar som det sedan kan bli problem att bli av med? Peter Adolfsson, Gustaf Öholm, Anders Nyholm... För att bara nämna några exempel!
 
Och vad har dom uträttat?
 
Vad säger att det skulle bli bättre den här gången?
 
Nej, nu måste turistnäringen faktiskt lära sig att helt och hållet själv stå för sina kostnader och "destinera" sig bäst fasen dom vill. Men inte med kommunernas pengar! Kommunernas kostnader ska gå till äldreomsorg, skolor och annan kommunal service för bofasta invånare och definitivt inte till några "destinationsutvecklare" åt turistnäringen.
 
Vi får heller inte glömma att turistföretagen inte betalar någon skatt till kommunerna. Som "juridiska personer" betalar dom bara statlig skatt. Det mesta av turistnäringens inkomster hamnar således någon annanstans. Turistnäringen på Öland omsätter en oerhörd massa pengar och måste då kunna stå för sina kostnader utan kommunala subventioner. Basta!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar