Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 26 maj 2013

Vågar man bli gammal i Borgholms kommun?

  
I tisdags hade PRO (den socialdemokratiska pensionärsorganisationen) anordnat ett möte med politiker i Folkets hus i Borgholm för de sina och dem som hoppas kunna värva över. Det var en gjort som en paneldebatt mellan Lisbeth Lögnartsson (c), Eddie Forsman (m) och Ilko Corkovic (s), d v s ingen från oppositionen utan bara kommunstyrelsens arbetsskott, den "styrande trojkan".  Den gamle riksdagsräven Bengt Kronblad (s) ledde skickligt mötet, assisterad av Sune Axelsson (s) som sprang omkring med mikrofonen bland publiken. 
Temat för mötet med politikerna var den nog så viktiga frågan om man vågar bli gammal i Borgholms kommun. Frågorna var många men svaren var få. Knepiga frågor bollade politikerna över till den nya socialchefen Ewa Ekman som lindade in svaren med fina ord som knappt någon begrep, förmodligen inte ens hon själv. Hon verkar som handplockad för att gå i Lögnartssonskans ledband.   
Politikerna verkade rörande överens om myten att äldreomsorgen i vår kommun kostar "för mycket" jämfört med andra kommuner. Men kan inte jämföra kommuner på det sättet, ty bl a har vi en ganska annorlunda åldersstruktur än  de kommuner som man jämfört med.
 
En annan myt som jag kände mig tvungen att klä av var att kommunen sparar inom alla områden, inget undantaget. Men det finns faktiskt ett tydligt undantag och det är politikerna själva: där finns inga sparkrav eller neddragna arvoden och det väntar fortfarande - utan att ifrågasättas - en fet och kostsam kommunalrådspension runt hörnet på en viss på en viss person!
 
Själv var jag på plats i Folkets hus för att visa att det trots allt finns en opposition i Borgholms kommun, en opposition som bl a anser att man måste stärka äldreomsorgen i kommunen istället för den stegvisa neddragning som nu sker!
  
Ett stöd kände jag från tidigare socialchefen Lisa Kjellén (numera Crocker) som fanns bland publiken och reste sig upp och ifrågasatte politikernas jämförelser av vår kommuns kostnader för äldreomsorgen med andra kommuners. Dom blir högre för Borgholm om man slår ut dem på alla invånare, men slår man ut dem på dom invånare som är sextiofem och äldre så blir våra kostnader lägre. Man satsar helt enkelt för lite på äldreomsorgen i Borgholms kommun!
 
Det måste alltså satsas mer på äldreomsorgen här om fler ska våga bli gamla i Borgholms kommun. Sådana satsningar skapar också arbetstillfällen som vi så väl behöver!
 
Besparingar kan vi göra på andra håll istället!
 
Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Vi var där - på valmötet - och tyckte det gavs väldigt litet (läs ingen) möjlighet för vanligt folk att få ställa frågor. Det kändes regisserat och moderatorn (sossen som Lubbe skriver) tog över och i våra ögon bara pratade själv eller styrde frågor från sina kompisar i PRO. En 0-möte som inte gav mycket än frukten sponsorerna bjöd på.

    Hälsningar

    SvaraRadera