Kommunens namn kommer sig av av att man alltsedan förra mandatperioden konsekvent endast utser gubbar som ordförande för samtliga kommunala styrelser och nämnder och därmed är unik i Sverige!
Kommunen hette tidigare Borgholms kommun.Just nu ter sig det nya årtiondet dessvärre inte särskilt trösterikt: Undvik alla folksamlingar, träffpunkter, möten, gudstjänster, restauranger, köpcentra och i möjligaste mån alla butiker samt allt vad kollektivt resande heter (tåg, bussar, färjor och flyg) och HÅLL ER HEMMA!!! Tills vidare.
Och har ni varit utanför dörren - tvätta händerna noga direkt efter att ni kommit in igen!

måndag 27 maj 2013

Ett stort steg bakåt


Vill Du se hur det gick till när kommunfullmäktige skulle ha möte, klicka HÄR!
   
Ett steg bakåt för kommunal öppenhet och demokrati! Pinsamt för Borgholms kommun, eller hur? 

Vill Du kommentera, klicka här!

43 kommentarer:

 1. Pinsamt av ordförande. Det borde väl vara en självklarhet att befolkningen ska få insyn på dessa möten. Frågan är om ledamöterna ser sig själva som förmer än andra eller om de skäms för sin okunskap och inte vill visa upp sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lutar nog mot att skäms inför sina väljare och inte vill att väljarna ska se dem i all deras ynkedom i samband med beslutsfattandet.

   Radera
 2. Bra kämpa vidare.. öppenhet i demokratins namn.. eller har de något att dölja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokratin är inget som sitter i högsätet i Borgholms kommun. Politikerna struntar blankt i vad medborgarna tycker från det att vallokalerna har stängtr på valnatten fram till när det drar ihop sig till val fyra år senare. Många gånger myglas besluten fram och debatten tål inte alltuid dagens ljus.

   Radera
 3. Varför blev du utkastad från fullmäktige?

  Såg en stillbild när du satt med en mobil i handen och en polisman stod framför dig.

  Gapade och skrek du?

  Eller

  Filmade du lugnt och tyst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som framgår av filmen, som Du ju kan se efteråt genom en länk på bloggen sist igår, så varken gapade eller skrek jag. Jag filmade lugnt och tyst med små lågmälda kommentarer då och då.

   Det kunde verkligen inte störa någon.

   Radera
 4. Tja, du verkar lite galen, men i detta tror och hoppas jag du har rätt.... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att Du tror och hoppas så. Jag är väldigt övertygad om att det är så!

   Radera
  2. Galen?? Titta på filmen så ser du hur politikerna tar ett olagligt beslut och kastar ut Per, det kallar jag galenskap.//Stig

   Radera
  3. Tack Stig!
   Du har uppfattat saken rätt!

   Radera
  4. Nix, det är inte olagligt det som hände - tvärtom. Per kommer inte att ha en chans att driva detta vidare. Föreslår i stället att Du (PER) driver detta som motion i stället - med kostnader och hela konkarongen. Då och först då får vi reda på var fullmäktige står i frågan. Röstas ett förlag ner - och man inte kan hänvisa till ekonomi - ja då är det skandal!

   Hälsningar

   Radera
  5. Menar herr Anonym att ordförandens beslut att förbjuda Pers filmning var i enlighet med kommunallagens regler för kommunfullmäktigesammanträden? I så fall rekommenderar jag att herr Anonym läser rättsfallet RÅ 1977 ref. 76, där det med all önskvärd tydlighet framgår att man inte kan förbjuda ljudupptagningar på de grunder ordföranden anförde den 27 maj. Det saknas anledning att bedöma bildupptagning på något annat sätt.

   Riktigt vad det är för poäng med det förslag du kommer med är oklart. Det lär varken bli första eller sista gången en motion från Pers parti avslås av fullmäktige utan att det får några faktiska effekter, vare sig rättsliga, opinionsmässiga eller praktiska.

   Radera
 5. I denna frågan är det bara ÖP och Borgholms befolkning som är vinnare. Övriga partier som inte vågar stå upp för öppenhet och demokrati är stora förlorare. Du MÅSTE pröva detta rättsligt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per!

   Har du koll på exakt hur du skall gå tillväga för att få det här rättsligt prövat? Ordförandebeslut av den här sorten är ju inte överklagbara, och det är väl inte alldeles sannolikt att du kommer nå framgång med en polisanmälan.

   Radera
 6. Jag stödjer din rätt och skyldighet som vald i förtroende medborgare att sända verkligheten. Du gör i mina ögon demokratin och därmed mänskligheten en stor tjänst med din kamp!
  Jag ska göra min skyldighet och stödja din kamp genom att sprida kunskapen om din kamp för ett öppet samhälle.

  TACK.

  En GrinigGammalGubbe i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med stöd så långt bortifrån. Det här är i och för sig en fråga som berör hela Sverige!

   Det skulle behövas en skarpare lagstiftning med tydliga straff för den eller de som försöker motverka offentlig insyn där sådan ska råda.

   Tycker inte alls att Du verkar grinig som värdesätter demokrati och ett öppet samhälle.

   Radera
 7. BRA däääär Per!!

  jag har precis försökt få fram en webblivsänding på kalmars kommunalsråd möten för ökad tillgänglighet samt transparens men får bara kommentaren att "vi har inte ekonomi för att sända i önskad kvalitet!" (har natruligtvis frågat vilken kvalitet det är och vad kostnaden låg på samt vart kommunens kostnadsgräns går...trot det är dåliga ursäkter enbart!

  jag undrar också vad de har att dölja de politiker som bestämmer överkommunens framtid?
  att du skulle störa ordningen? HAHA som du sade de är ju politiker i medborgarnas intresse och skall jobba -för- dem och kommunens bästa, varför inte vilja öppna upp en ökad demokrati, det liknar ju verkligen mer en öststat några tiotal år bakåt i tiden...
  det är ett offentligt möte med de högst styrande i kommunen och självklart skall det visas live för de som inte kan/orkar ta sig till mötena live sas.

  finns det ngt som hindrar en privatperson att filma tyst och lydigt?
  förstår inte hur de kunde köra ut dig lagenligt? baserat på vad?

  stå på dig - annars gör ngn annan det ! =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kenneth!

   Att det skull kosta en massa pengar att sända direkt på webben (och ha det kvarliggande på internet i all evighet om man vill) är egentligen bara skitsnack. Utan att vara särskilt tekniskt kunnig räcker det med att tillgång till antingen en vanlig bärbar dator med kameraöga eller ha tillgång till en modern mobiltelefon som man kan spela in film med. Har man bara det så finns det gratisprogram på nätet som man kan använda sig av.

   Det finns inget lagligt hinder för Dig att filma och direktsända från offentliga möten så länge som Du inte uppträder störande.

   Lycka till!

   Radera
  2. hellojsan igen

   enliugt statssekreteraren har kalmar fullmäktige valt att enbart spela in ljud å efteråt lägga upp istället för tex live webbsänding för de önskar en så pass hög kvalitet " de system vi tittat på ligger på mellan 10-20 tusen per gång och oftast en investeringskostnad på uppåt 80 000 kr."

   =D

   de du, hellre låta bli att sända live än att sända med medelmåttig kvalitet... man får inte ha föör höga krav p åsig själv det brukar aaaaldrig bli bra säger jag...

   antar din laptops webbkamera inte har så hög kvalitet/upplösning? hörde precis från din senaste sändning du hade mobiltelefon, vilken modell? men med en modern smartphones kamera a ca 10megapixlar etc å bambusersändning undrar jag om det inte blir riktigt bra. har dock ej prövat.

   Radera
 8. Heder åt Dig. Jag önskar det fanns fler såna som Du.
  Det är tydlilgen så att kommungubbar och kommunkärringar anser att dom
  kan hantera invånarna hursomhelst. Dom vill inte sina väljares bästa!
  Lennart Struve
  från det Eldskadade Åkersberga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lennart!

   Tack för Dina stödjande oerd!

   Politikerna skiter ju i väljarna när det inte är val!
   I vart fall här i Borgholms kommun.

   Det kanske är lika illa i Åkersberga.

   Radera
 9. Den 27 maj 2013 kommer bli ihågkommen då fullmäktigeledamöterna kastade ut demokratin ur Borgholms kommunfullmäktige. Fullständigt oacceptabelt att detta får hända i en demokrarti. Vi, medborgarna , har inte råd att ha kvar några skendemokrater i våra folkvalda fora. Det ansvariga för den här övergreppet på demokratin måste lämna sina platser i fullmäktige. Lubbe , Du har hela mitt stöd ! Från och med år 2014 , efter valet , så kommer du inte vara ensam längre med att försvara demokratin i Borgholms fullmäktige! Jag kommer stå vid din sida då!
  mvh
  Sverigedemokraten Åsenholm
  https://www.facebook.com/sverigedemokraten.asenholm?ref=tn_tnmn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst saknas det demokrati i kommunfullmäktige och visst skulle det behövas!

   Men jag tror inte det blir bättre av fler rikspolitiska partier i kommunfullmäktige. Det räcker mer än väl med dom som vi redan har.

   Vi behöver ett starkt och framgångsrikt ölandsparti efter nästa val med modiga och sunt tänkande människor helt utanför den svenska rikspolitiken!

   Radera
  2. jag håller med ! Det behövs folk som älskar Öland , är rädd om Öland och bryr sig om ölänningarna. Rikspolitiken ska hålla sig utanför Ölands angelägenheter .
   mvh
   Sverigedemokraten Åsenholm
   andreas.asenholm@sverigedemokraterna.se
   https://www.facebook.com/sverigedemokraten.asenholm?ref=tn_tnmn

   Radera
 10. Hejsan Per

  Jag såg nyheten om att du blivit utkörd igår innan jag skulle lägga mig. Formulerade ett vänligt men väldigt skarpt mail till fullmäktiges ordförande samt till hans två vice.

  Du och ditt parti borde polisanmäla fullmäktige. Är övertygad om att ni skulle få rätt.

  Ge dig inte Per!
  Stå upp mot gamla inskränkta betongpolitiker som är rädda för öppenhet

  /andreas kettelhoit, Borås
  Medlem i Piratpartiet

  SvaraRadera
 11. Härligt att du jobbar för demokratin. Majoriteten av våra politiker verkar inte längre förstå ordets innebörd.

  Tumme upp!

  SvaraRadera
 12. Det är tragiskt att se kommunpolitiker bete sig så illa mot dig och vår demokrati.
  I min kommun ville en SD-politiker ha ljudupptagning på alla kommunfullmäktige möten, och lägga ut dom på kommunens hemsida, med det blev avslag direkt. Jag beundrar dig Per, för ditt engagemang. Jag kommer att följa din blogg, glöm inte att tipsa fri media om dina videoupptagningar i framtiden. Hälsningar Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. exempel på "fri media" ?

   Radera
 13. Ooooohhh.... detta är inte cool! Borghols kommunfullmäktiges ordförande borde skämmas.

  Jag delar dina grejer på facebook just nu.

  SvaraRadera
 14. Snacka om Jättebaby...avgå gubbe

  SvaraRadera
 15. De etablerade politikerna vill nog inte ha öppenhet, inte demokrati, vilket som bekant betyder FOLKSTYRE. Nej man vill göra som man själv önskar, utan FOLKETS insyn.

  SvaraRadera
 16. Vi skulle försöka att ta upp händelsen i förvaltningsdomstolen. Som jag ser det var det ett klart rättsövergrepp. Polislagens paragraf 13 var ej tillämplig i det aktuella fallet. Den allmänna ordningen stördes ej , Lublins beteende utgjorde ej heller någon omedelbar fara för den allmänna ordningen. Det här var ett ingripande som inte bara saknade saklig grund utan också juridiskt stöd. Det hela är speciellt allvarligt i och med att övergreppet begicks på folkvald fullmäktigeledamot. Så Lubbe , funderrar på det. det här får inte bara passera utan hela händelsen ska få konsekvenser för de ansvariga.
  mvh
  Sverigedemokraten Åsenholm
  andreas.asenholm@sverigedemokraterna.se
  https://www.facebook.com/sverigedemokraten.asenholm?ref=tn_tnmn

  SvaraRadera
 17. För att få lite balans i alla inlägg vill jag påminna om att det är fullt möjligt att gå till kommunhuset och lyssna på fullmäktigemötena. Det är den demokrati vi haft i det här landet i snart 100 år. Problemet är att det inte går dit många/några - och det kan man ju fråga sig varför.

  I grunden tycker jag Per har rätt och det känns demokratiskt att alla - även handikappade, sjuka och andra medborgare som inte kan ta sig till mötena ges en chans att få ta del av fullmäktige.
  Metoderna du Per använder ställer jag mig inte bakom.

  Nyinflyttad i kommunen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Du själv inser, alla kanske inte har möjlighet att ta sig till stadshuset. Man kan vara upptagen eller på annat sätt förhindrad, och då är fördelen med en webb-inspelning att den kan se i efterhand när det passar.

   Och vem vill ge sig ut på hala vägar en vinterkväll och köra en massa mil för att sitta som åhörare i stadshuset om man kan se samma föreställning hemma i TV-soffan (med datorn kopplad till sin TV)? Man måste väl få utnyttja den nutida teknikens fördelar?

   Radera
  2. sant men inte bara det! att se det live är ju en demokratisk fråga inte sant! enda sättet att veta att det inte är efterredigerat/klippt...hur långt har du kommit ifrågan? kalmar kommun hade mkt ursäkter för att inte kunna sända live...för dyrt sa de och gratisalternativen ger inte tillräckligt bra kvalitet...

   Radera
  3. Vad jag vet finns det ingen möjlighet att efterredigera i Bambuser (som jag använder mig av). Varje direktsändning ligger kvar efteråt i ett "moln" ute i cyberrymden och ligger där så länge jag vill, möjlig att se för dom som jag vill ska få se det.

   Jag kan inte ändra i ett sådant filminslag. Men som "administratör" kan jag naturligtvis ta bort det helt och hållet om jag så skulle vilja. Eller begränsa tillgången till vilka som ska få se det, till exempel till en viss grupp.

   Kommunfullmäktiges möten låter jag ligga kvar för all evighet, möjliga att se för alla!

   Mina sändningar därifrån har blivit betydligt bättre sedan en god vän har lånat ut ett riktigt filmstativ till mig. Dom skakar nämligen inte längre som det kunde bli tidigare. Jag skulle kunna höja kvalitén lite mer med avseende på ljud och bildskärpa. men då går det åt mer "giggabajt" som skulle göra mitt telefonabonnemang snäppet dyrare - det är alltså en avvägning.

   Kvaliten - i vart fall beträffande ljudet - beror nu till stor del på vad man har för dator när man tittar, om man har helskärm och om man har hörlurar.

   I Kalmar har man LJUDUPPTAGNINGAR från alla kommunfullmäktigemöten sedan någon gång 2009. Bra kvalitet, uppdelat på ärenden vid varje möte och lätt tillgängliga via kommunens hemsida.

   Radera
 18. Du är en frisk fläkt i kommunalpolitiken! All heder till dig! Lycka till framöver!

  SvaraRadera
 19. Kämpa på Lubbe!

  SvaraRadera
 20. Jo, men vi behöver bli fler som vågar stå upp.

  Du och alla ni andra kommuninvånare som vill ha en förändring kan höra av er på min mailadress per.lublin@gmail.com så kan vi ha en intern diskussion och kanske träffas.

  SvaraRadera