Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 20 maj 2013

Pissigt


Har blivit ombedd att på bloggen ta upp frågan om alla pissnissar som ingår bland våra besökare på Öland, bristen på offentliga toaletter och behovet av bajamajor och urinoarer vid större evenemang. 
Det var tydligen inte särskilt kul i lördags med alla besökande pissnissar som hoppade ur sina bilar, slängde ut snorren och tömde sina ölstinna urinblåsor direkt på gatan. Då hjälpte det inte att bilarna kunde vara hur eleganta som helst.
 
Vi kom fram till att en bidragande orsak kunde vara den dåliga tillgången till offentliga toaletter/urinoarer.
 
Kollade under pingstdagen och fann då att de flesta offentliga toaletterna på stan var låsta och alltså inte gick att använda. Skrev då en interpellation till högste ansvarige, Borgholm Energi:s ordförande Stig Bertilsson, som jag lämnade in i stadshuset i morse och som lyder så här:

Till kommunfullmäktige i Borgholms kommun
INTERPELLATION till BEAB:s styrelseordförande Stig Bertilsson

Jag utgår från att det ligger på ditt ansvar att de offentliga toaletterna i Borgholm är i fungerande skick och tillgängliga för allmänheten.

Kan bara konstatera att nu under pingsthelgen

  • är den offentliga toaletten vid Badhusgatan låst
  • är den offentliga toaletten vid ingången till Idrottsplatsaen vid Kungsgatan låst
  • är den offentliga toaletten mellan Turistbyrån och BEM:s gatukök låst
  • samt är den ena av de båda offentliga toaletterna vid minigolfbanan i Societetsparken låst

  • Trots att tydliga skyltar visar vägen till dessa toaletter är dom inte tillgängliga för allmänheten. Vilket då lätt leder till att folk istället uträttar sina behov på mindre lämpliga ställen. Under pingstaftonens cruising urinerades det därför lite här och var utanför bilarna. De få toaletter som fanns öppna (som t ex torgkioskens) räckte uppenbarligen inte till, så det urinerades t.o.m. på toalettdörrarnas utsida vid torgkiosken och lite varstans bakom torgkiosken.

    Jag frågar därför:

    Vad finns det för avtal mellan Borgholms kommun och BEAB angående tillgängligheten ovh skötseln av offentliga toaletter i Borgholm, hur mycket betalar Borgholms kommun för denna service och hur tycker du att BEAB uppfyller sitt ansvar?

    Anser du denna brist på tillgängliga toaletter i en stad med så många besökande och stora engagemang - under de de sanitära olägenheter som denna brist medför för omgivningen - vara acceptabel?
       
    Borde inte merparten av de offentliga toaletterna vara öppna året om och fungera som en service till invånarna?

    Vad kommer ske framöver i denna fråga och isåfall när?

    Borgholm pingstdagen 2013

    Per Lublin

    Företrädare för Oppositionen i Borgholms kommun


     
    Kanske Stig tar sig en runda under dagen och låser upp toaletterna. De ligger ju nästan alla inom några minuters gångavstånd från Borgholm Energi:s kontor!
    Vill Du kommentera, klicka här!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar