Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 17 september 2020

Brev till minister om färja mellan nordligaste Öland och Gotland

Skrev i måndags att jag skulle fråga kommunalrådet Ilko Corkovic i samband med kommunfullmäktiges möte samma kväll om det som han pratat om i radion om Gotlandstrafiken.   
Så när mötet just skulle börja begärde jag ordet och sade: 
- Jag hörde på radion att Ilko pratade om Gotlandstrafiken och det lät väldigt intressant. Och jag skulle vilja att han fick tillfälle att redogöra för det inför oss i fullmäktige vad som är på gång.
- Ja inte ikväll, det får bli nåt annat möte vi tar upp det, isåfall! Sade kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson föga tillmötesgående.
 - Det är nu det är aktuellt, invände jag. 
 - Det kan jag säga kort, fru ordförande, det är ingen... Jag kan säga kort bara, så att han inte... Om det är okej. Sade Ilko medan han stegade fram mot i talarstolen. 
- Ja, sade då kommunfullmäktiges densamma ordföranden resignerat. 
Varpå kommunalrådet redogjorde:
- Det handlar om att vi har tagit initiativ och uppmärksammat att infrastrukturminister har gett i uppdrag till Trafikverket att kolla hur ska trafiken eventuellt statlig ..  förstatligande av trafiken till Gotland. Då passade vi på att man tittar även på sommartrafiken mellan Grankullavik och Gotland. Och då har vi skickat skrivelse att det borde kanske finnas möjligheter... chansen är inte så värst stor att men gör vi ingenting, då är den noll, så att det var det det handlade om, så att vi ville gärna att det ska ingå den här lilla sommartrafiken i utredningen med tanke på att vi har investerat en hel del pengar i Grankullavik och det har trafikerats i två tre år. Så att det var med anledning av att vi skickade brevet till infrastrukturministern som dom bevakade och ville tala om detta. 
Ja och det var ju bra. Alltid något, sa svinskiten innan han sjönk. Om det sedan åter och med statligt stöd ska bli en färjelinje mellan Grankullavik och Visby återstår att se. Likaså om det isåfall denna gång ska få vara en vettig turlista - vilket det inte var förra gången - när trafiken abrupt upphörde när rederiet plötsligt behövde fartyget till en annan linje. 
Du kan höra en eller två minuter vad som sades "lajjjv" om du klickar HÄR!
Och av brevet till infrastrukturminister Tomas Eneroth - som jag fick se igår - och som börjar med "Bäste Tomas" - framgår att "Borgholms kommun ("dvs Ilko, som i underskriften titulerar sig som kommunstyrelsens ordförande (S) och "kommunchefen") uppmärksammat att Trafikverket fått i uppdrag av regeringen "att analysera alternativa modeller för den den framtida statligt upphandlade färjetrafiken till Gotland" och att de båda herrarna nu vill att uppdraget ska "utökas med att se över förutsättningarna för en förbindelse mellan nordligaste Öland och Gotland". Dom nämner också trafiken mellan öarna somrarna 2007 - 2010 och att vår kommun investerat 8 - 9 miljoner kronor i upprustning av hamnen i Grankullavik "i hopp om tills vidare trafikering".
    Har fått brev
Vi får hoppas att ministern tar brevet på allvar och att en färjelinje mellan Grankullavik och Visby utreds och blir verklighet - och varför bara sommartid? Såväl Öland - och inte minst norra Öland - och Gotland ska väl få leva året om! Så även våra besöksnäringar! 
Teckning: Per Lublin

Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar