Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 20 september 2020

Lekstuga om trygghetsboende - följd av den lika lång pissepaus som var allt som jag lyckades få igenom. Se och hör!

Uppdaterat den 21/9 kl 07:57:

”Lite mer glimtar från kommunfullmäktiges lekstuga kommer jag att bjuda på senare under veckan ...”. 
Ja, så skrev jag här på bloggen i tisdags, dagen efter ett ganska onödig lekstugetillställning. Och igår var  det sista dagen på veckan, så då måste jag ju bjussa på något därifrån. 
Och det fick bli ett par glimtar från ärendet om kommunalt trygghetsboende, en nog så viktig sak i en kommun med en allt mer åldrande befolkning och störst andel årsrika (ett väl valt ord) i hela Sverige. 
Ärendet hade uppstått genom att jag för ett år sedan väckte en motion (d v s ett förslag som kommunfullmäktige måste ta ställning till och avgöra med beslut) om att låta utreda möjligheterna att förvärva de båda sammanhängande ”Solkattentomterna” i Borgholm och där uppföra ett trygghetsboende.
Kommunledningen - som låtit motionen ligga vilande alldeles för länge - tyckte att motionen skulle anses "besvarad" med att frågan om trygghetsboende och lämpliga fastigheter redan utreds. 
Eftersom en motion antingen ska bifallas eller avslås ville jag naturligtvis att den skulle bifallas för att ge extra skjuts åt frågan. Någon utredning om saken fanns i vart fall inte på G när jag väckte motionen och därefter hade väl heller inte mycket hänt. 
Visserligen hade tydligen någon slags strateg på kommunkontoret sökt kontakt med ägarna till Solkattentomterna, men då man inte ännu inte fått något besked om ägarna vill sälja så verkade man från kommunledningens sida ha avfärdat möjligheten att förvärva dessa båda fastigheter och skall tydligen istället undersöka möjligheten att använda andra fastigheter för trygghetsboende. 
Vid ett tidigare tillfälle - innan det var tal om trygghetsboende - ville ägarna sälja de båda sammanlänkade fastigheterna för elva miljoner och då hade kommunalrådet sparkat bakut.
Men nu verkar det hela med trygghetsboende har stannat upp i avvaktan på kommunledningsklicken ska få sätta spaden i jorden för det nya jättekomplexet med 80 platser i ett samlat särskilt boende vid Ekbacka som ska ersätta Soldalen, Strömgården och ett par befintliga avdelningar på Ekbacka. Illa genomtänkt så att det skriker om det!
Och sen - med nybyggnadsalternativet på Åkerboskolan - är väl alla investeringspengar slut för lång tid framöver.
Annars behövs verkligen i högsta grad ett kommunalt trygghetsboende för pigga äldre med behov av mer gemenskap och som gärna vill bo lite centralt.
Av "debatten" att döma verkade intresset för att skapa ett kommunalt trygghetsboende med centralt läge i staden vara högst begränsat bland politikerna (där sjutton av tjugo teg). Man kan tänka sig att det svaga intresset hade att göra med från vilket håll förslaget kom.
Trots att ett kommunalt trygghetsboende så väl behövs för att tillfredställa många äldres behov av mer gemenskap i sin boendemiljö. Även för de många som inte har ekonomiska möjlighet att köpa bostadsrätter.  
Att beslutet i slutänden blev att motionen skulle anses "besvarad" istället för att bifallas av kommunfullmäktige visar med all tydlighet att huvudskälet till detta var vem det var som hade kommit med förslaget. 
Hade exakt samma förslag kommit från någon i sosselägret hade motionen med nästan hundraprocentig sannolikhet blivit bifallen. 
Snacka om uppvisning i prestige!
Någon omröstning blev det inte eftersom ordföranden Eva-Lena Israelsson (S) hann slå klubban i bordet med blixtens hastighet innan någon hann begära votering. 
Klicka HÄR så får ni se och höra hur nonchalant detta angelägna ärende blev behandlat under de nio minuter det ägnades, d v s under lika lång tid som den efterföljande pissepausen, som var allt som jag lyckades få igenom den kvällen. 
Mer från lekstugan ska jag försöka pränta ner under den ny vecka som nu har börjat - kanske med ljudinslag.

 

Klicka HÄR för att läsa relaterade inlägg!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar