Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 26 september 2020

Prestige, dynga, cyklar och mycket som vill ha mer i sista akten på lekstugan

Nu är det dags för ett avlutande referat från kommunfullmäktiges lekstuga för tolv dagar sedan.  
När lekstugan pågått en och halv timme hade nästan tjugo punkter på den slutliga dagordningen klarats av (inklusive "pissepaus") och bara fyra återstod. 
                  
PRESTIGEN FRAMFÖR ALLT 
Först gällde det extra medel till kommunstyrelsen - bland annat med anledning av covid 19. 
- Bifall, föreslog kommunalrådet Ilko Corkovic (S). 
Nu började en del politiker i andra partier än Ilkos att kräva återremiss för en konsekvensanalys. 
För att få till en återremiss räcker det med att en tredjedel av ledamöterna röstar för det. När Ilko såg vartåt det lutade anslöt han sig själv till återremissförslaget för att inte behöva tillhöra förlorarsidan efter en votering. 
Vår gamle kung, Gustav VI Adolf, hade som valspråk "Plikten framför allt" och utefter det fullgjorde han sin syssla som kung. 
Om Ilko skulle ha varit kung eller kejsare skulle han som sitt valspråk ha: "Prestigen framför allt". Det värsta är att han tror sig vara kejsare.

                                       

MYCKET DYNGA
Nu återstod tre punkter - dels om den kommunala strategin för energi- och klimat, dels om en kommunal cykelstrategi och slutligen om översyn av arvodena (brukar innebära justering uppåt). 
Nu kom debatten igång på allvar så dessa tre punkter skulle komma att ta ytterligare en och en halv timme.  
Under debatten om klimat- och energistrategi föll mörkret. Där jag satt och deltog i mötet från min balkong måste jag ha varit exemplarisk där jag satt i skummet uppkopplad till mötet med min platta. Som inte ens tänkt på att ta en lykta med stearinljus mig ut på balkongen. På samma sätt kunde man ju haft nedsänkt belysning i fullmäktigesalen när man pratade energi. 
Man kan ju också spara energi genom att omvandla vanlig dynga till elektricetet. 
Så mycket dynga som SkenDemokraten Erik Arvidson pratade när det gällde klimatet hade räckt till att förse hela Tryggestads by med all elektricitet för ett helt år framåt. 
Det blev sedan mycket diskussion om vår strategi när det gäller val av energislag för kommunens resor, men det var ingen annan än jag som ifrågasatte om allt detta resande verkligen behövs, när det ju nu har visat sig att man faktiskt både kan mötas och sammanträda på distans och delta i konferenser på distans.

                 

CYKLA UTAN CYKEL
Cykelstrategipunkten inleddes med tjafs om vilket parti som skulle ha äran för vår cykelstrategi. 
Att politiker ofta är ute och cyklar är allom bekant, så när kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson protesterade när jag i kommunens cykelstrategi ville ha med möjligheten att kunna cykla längs kustvägen utan att behöva trängas med husbilar, så tycker jag nog att hon var ute och cyklade. Utan att hon ens satt på en cykel. Skickligt!  
- Nu är det cyklar, nu är det cyklar och inte husbilar! Avbröt hon på ett sätt som hon inte skulle ha gjort mot någon annan ledamot.

                                  

MYCKET VILL HA MER 
"Mycket vill ha mer och fan vill ha fler" är ett ordspråk som man kom att tänka på när man hörde pensionatsinnehavaren Marcel van Luijn (M) under sista punkten på ärendelistan - som engagerade kommunfullmäktige i en dryg halvtimme - plädera för höjda arvoden till politiker som samtidigt - likt han själv - är småföretagare. 
Pinsamt att höra från en politiker som alltid lägger till ett par kilometer som inte existerar till de som han har rätt till bilersättning för mellan hemmet i Köpingsvik och Stadshuset i Borgholm.
Det är inte fem kilometer mellan pensionat Hagaborg i Köpingsvik där Marcel bor och Stadshuset utan inte ens fyra. Mandatperiod efter mandatperiod - vanligen varje vecka under de många år som Marcel suttit med i högsta kommunledningen (kommunstyrelsens arbetsutskott) har han påfört sig för hög reseersättning. 
Eller har han månne kört omvägen via Kolstad i båda riktningarna mellan Köpingsvik och Borgholm för att få sträckan fram och åter till 10 kilometer? 
Hela föreställningen på tre timmar och tio minuter kan den som gitter och så önskar följa i efterhand genom att trycka HÄR. 
Mer i ämnet lekstuga från bloggen kan du läsa om du klickar HÄR.
Foto: Wikipedia / Holger Ellgaard
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar