Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 29 september 2020

Mickelsmäss - den bortglömda högtiden?

Mikaelidagen eller "Mickelsmäss" var redan under den katolska tiden en av årets största högtider. Och fortsatte länge att så vara. 
Då skulle skörden vara bärgad - vilket skulle firas - och i därmed fick pigor och drängar också sin årliga frivecka. Till Mikaeli hade dom också rätten att få avbryta sin anställning och börja tjäna hos annat husbondefolk. Då hade dom också lite pengar på fickan som dom kunde använda vid de viktiga höstmarknader som hölls då. Det var också förlovningarnas tid. 
Helgdagen till åminnelse av ärkeängeln Den Helige Mikael och hans kamp mot ondskan - firades alltid just den 29 september. Ända tills statsmakten kom på att besluta att dagen skulle få firas den 29 september bara om detta var en söndag - men annars infalla på nästkommande söndag! 
Ett väl beprövat sätt för statsmakten att förringa en helgdag och med tiden förpassa den till glömskan - och därmed minska antalet "röda" (arbetsfria) dagar i almanackan. 
Och där han den svenskan statsmakten nära nog lyckats - för många är faktiskt Mickelsmäss en helt bortglömd högtid. 
Men här hos oss har den ju återuppstått som Ölands Skördefest!  
Foto: Per Lublin
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar