Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 1 september 2020

September - Skördemånad? Smaka på det!

 


September kallades tidigare även Höstmånad och båda namnen stod sida vid sida på uppslaget för denna månad i hamla almanackor. 
Den kallades Höstmånad för det var kort och gott den månad när hösten inföll. Idag stämmer inte det för numera brukar hösten infalla först i oktober. Detta enligt SMHI:s mycket tydliga definition där det krävs fem dygn i sträck med en dygnsmedeltemperatur under tio grader för att man ska kunnna tala om höst. Nu vi bara hunnit få höst i Norrlands inland och fjälltrakter och i norra Dalarna. I övriga Sverige och hos oss på Öland är det fortfarande sommar.  
En annan sak med klimatförändringen är att somrarna blivit som varmast i augusti som i gamla almanackan även kallades Skördemånad. Nu har naturen - och vi - tre somrar i rad drabbats av rejäl torka den månaden - så det har inte funnits så mycket att skörda då. 
Förhoppningsvis ska det ymniga regnandet några dagar nu under den senaste veckan bidra till att det kan finnas mer att skörda i september, så varför inte ge september månad det gamla namnet Skördemånad istället. Symboliserat av trädgårdarnas daggfriska frukter, lök, bruna bönor och pumpor här på Öland. Samtidigt som namnet höstmånad lämpligen flyttas till oktober.  
Smaka på det!   
Bara några små tankar och inget annat. 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar