Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 29 september 2010

Valanalys och femton-i-topp på krysslistan


Ska vi döma av årets valresultat så har demokrati och respekt mot kommuninnevånarna blivit något som väljarna sätter högt. Så kan man tolka att Ölandspartiet – som ju särskilt betonat just dom frågorna i sitt valmanifest – är det enda parti som gjort mandatvinster i kommunvalet i vår kommun och att partiet mer än fördubblat antalet röster jämfört med förra valet.

Dom andra partierna har knappast vunnit på den mobbning mot Ölandspartiet som förekommit (valdebatter där Ölandspartiet hindrats från att deltaga samt negligerande av debatter som Ölandspartiet tagit initiativ till) och som man nu vill fortsätta med (utestängande av Ölandspartiet från att få platser i kommunstyrelse och nämnder trots att det nu är kommunens fjärde största parti). Jag kan tänka mig att mobbningstaktiken har bidragit till att Ölandspartiet fått så många fler röster i årets val och kanske kan få ännu fler vid nästa val.

I valdistriktet Räpplinge – Högsrum, där Rällaskogen ligger – fick Ölandspartiet 13,96 procent av alla avgivna röster, medan partiets genomsnittsresultat i hela kommunen blev 7,62 procent. Förklaringen ligger naturligtvis i att Ölandspartiet har visat större lyhördhet än något annat parti inför Rällabornas tydligt manifesterade önskan att Rällaskogen ska få förbli oexploaterad i sin helhet. I detta valdistrikt fick Ölandspartiet i år mer än fyra gånger fler röster (!) än vid valet 2006.

Valets segerherre är annars socialdemokraternas Ilko Corkovic som ökat sitt partis röstandel från 21,75 procent i valet 2006 till 26,21 procent i årets val (d v s + 4,46) och därmed gjort att partiet nu är störst i kommunen. Ilko är också den som fått överlägset flest personliga röster (kryss) i hela kommunen, hela 537 med sitt namn förkryssat. Tvåan i s-gruppens kryssliga, Bengt Jonsson, kom med sina 43 kryss (de flesta i Böda valdistrikt) betydligt efter.

Ilko har – till skillnad från många andra politiker – givit ett öppet, ärligt och rekorderligt intryck, vilket kan vara en förklaring till hans popularitet både i de egna leden och bland en stor av kommunens många icke-politiska väljare. I ett av valdistrikten, just det ovannämnda där Rällaskogen ligger, har dock ”Ilkoeffekten” uteblivit. Medan socialdemokraterna i nästan alla andra valdistrikt i kommunen har gått stormande fram så har de backat (!) hela 4,59 procent i just detta distrikt, Räpplinge - Högsrum. Förklaringen torde ligga i att Ilko har varit svävande om Rällaskogen.

Att centerns valförlust har att göra med Lisbeth Lennartsson personligen framgår av att hon i årets val fick mindre än hälften av det antal kryss som hon fick i förra valet. Den gången hade hon över tusen väljare (1008 närmare bestämt) kryssat för hennes namn på valsedeln, men i år fick hon bara 406 kryss. Bland Lisbeths sämsta valdistrikt återfinns förstås Räpplinge – Högsrum (med Rällaskogen), men allra sämst för Lisbeths personliga del är Gärdslösa – Långlöt – Runsten (där skoldebatten är aktuell) och hon blev slagen av partikollegan Peder Svensson (som har kämpat på dom små skolornas sida).

Vad moderaternas framgångar i kommunvalet (+ 3,2 %) beror på är svårt att utläsa men kan ha samband med att Eddie Forsman (m) i valrörelsens slutskede mycket kraftigt har protesterat mot borgensåtagandet för lyxlägenheterna i kvarteret Resedan och man vill bygga utan att bostadsrätterna först är förhandssålda. Näst minst andel kryss har han fått i Räpplinge –Högsrum (där han struntat i protesterna mot exploatering av Rällaskogen) och allra minst i Gärdslösa – Långlöt – Runsten (där folk oroats över hans uttalanden om skolorna, min tolkning). Där är det istället Jan Erici som kammat hem dom flesta moderata kryssen. Moderaternas uppstickare när det gäller kryssen är annars Anna Barkewall som gått förbi alla på m-valsedeln utom Eddie.

Ytterst ansvarig politiker för skolorna, utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva (c) har totalt fått 16 personliga röster i hela kommunen, medan den ytterst ansvariga för äldreomsorgen, socialnämndsordförande Asta Ivarsson (c) endast har fått sex kryss. Det är inget bra betyg för hur dom tagit ansvar för oerhört viktiga verksamheter i kommunen.

Det borde också vara besvärande för Vänsterpartiet att deras förstanamn på valsedeln endast fick tre kryss, medan den på deras lista som vänsterväljarna med 14 kryss gav störst förtroende ändå hamnade utanför.

Glädjande nog var Ölandspartiets väljare de som flitigast använde sig av möjligheten till personval genom att kryssa för ett namn.

Topplista på de 15 i nyvalda kommunfullmäktige som fått flest kryss:

1. Ilko Corkovic (s) 537 kryss

2. Lisbeth Lennartsson (c) 406 kryss

3. Eddie Forsman (m) 207 kryss

4. Anna Barkewall (m) och Per Lublin (Öp) 120 kryss

/ delad placering med samma antal kryss /

6. Stig Bertilsson (c) 110 kryss

7. Jan Erici (m) 82 kryss

8. Peder Svensson (c) 66 kryss

9. Sofie Jakobsson (kd) 64 kryss

10. Bodil Rosengren (Öp) 60 kryss

11. Mikael Almqvist (kd) 51 kryss

12. Maria Lindmark (mp) 47 kryss

13. Mikael Borgström (m) 46 kryss

14. Bengt Jonsson (s) 43 kryss


Ilko gratuleras till segern. Jag tror att han har de personliga egenskaper och den ödmjukhet inför uppgiften som krävs för att bli ett bra kommunalråd för Borgholms kommun. Det kan Borgholms kommun behöva efter dessa långa åtta år. Jag säger bara ett ord: Äntligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar